Tgrt Haber
03 Aralık 2014 18:15 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

Emekli maaşı sorgulaması ve emekli maaş hesaplama uygulamaları yanınızda

Emekli maaşı hesaplama ve emekli maaşı sorgulama uygulamaları ile emekli maaşınıza dair merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Emekli maaşı sorgulaması ve emekli maaş hesaplama uygulamaları yanınızda
Emekli maaşı,Emekli maaşı sorgulama,Emekli maaşı hesaplama,emekli maaşım ne kadar

Sigortalı olarak çalışmakta olan her birey, bir gün emekli olabilmek için çalışmaktadır. Emeklilik her çalışan vatandaşımızın hayalidir. Emekli olabilmek içinse, yerine getirmemiz gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak eğer, emekli olabilmeniz için belirli miktarda prim yatırmanız gerekmektedir. Buna ek olarak da primlerinizi yatırmış olsanız dahi belirtilen bir yaşı doldurmanız da gerekmektedir. Bir diğer koşulu ise çalıştıkları kurumda geçirmiş oldukları sigortalılık süreleridir. Bu bahsettiğimiz koşulları gerçekleştiren vatandaşlarımız emekli olmaya hak kazanabilmektedirler.
Emekli olmaya hak kazanan vatandaşlarımız ise emekli maaşı hesaplama ve emekli maaşı sorgulama gibi işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu işlemleri internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, internet üzerinden bizlere sağlamış olduğu online hizmetleri sayesinde, vatandaşlarımızın SGK merkezlerine gitmelerine gerek kalmadan işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı vermektedir. Günümüz koşullarına bakılacak olursak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu uygulamaları sayesinde zamandan büyük ölçüde tasarruf etmiş olmaktayız.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu uygulamaları sayesinde borç sorgulama, ödeme işlemleriniz veya duyuruları, ilanları takip etme gibi birçok işleminizi de yapabilirsiniz. Bu işlemlerinizi güvenli bir şekilde rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi bu uygulamalardan biri olan emekli maaşı sorgulama işleminizi de kolaylıkla yapabilirsiniz. Emekli maaşı, sigortalı olarak çalışmakta olduğunuz kurumda, yazımızın öncesinde bahsetmiş olduğumuz koşulların sağlanmasından sonra emekli olan bireylerin, devlet tarafından her ay belirli miktarda yatırmış olduğu ücrettir diyebiliriz. Emekli maaşınız ne kadar olacağını ise yine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulamalarından biri olan emekli maaşı hesaplama işlemiyle yapabilirsiniz.
Emekli maaşı hesaplama işleminiz her bireyin kafasını kurcalayan bir durumdur. Alacak olduğunuz emekli maaşınızı hesaplama işleminizden önce, emekli maaşınızın ne kadar olabileceğini belirten birkaç bilgi verelim. Emekli maaşınızın ne kadar olacağı sizin sigortalı olarak çalışmakta olduğunuz dönemde yatırmış olduğunuz prim miktarlarıyla alakalıdır. Bu konuya açıklık getirecek olursak, çalıştığınız dönemde ne kadar çok miktarda prim yatırmış iseniz, emekli olmaya hak kazandıktan sonra o derece yüksek bir maaş alacaksınız. Yatırmış olduğunuz prim miktarı düşük ise o denli az oranda ücret alacaksınız. Bu durumdan anlamış olduğunuz üzere her birey farklı bir emekli maaşı alacaktır. Bu noktada emekli maaşı hesaplama işlemi daha önemli bir durum haline gelmektedir.
Emekli maaşı hesaplama işleminizi nasıl yapmanız gerektiği ya da bu konu hakkında nelere ihtiyacınız olduğu hakkında daha ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında sizlere vermiş olduğumuz bilgiler yardımıyla ulaşabilirsiniz.
Emekli maaşı hesaplama işleminizi Sosyal Güvenlik Kurumu içerisinde yer alan, bağlı olduğunuz kuruma göre yapmanız gerekmektedir. Bağlı olduğunuz SSK yani yeni adıyla 4A, BAĞ-KUR 4B ve Emekli Sandığı 4C gibi 3 kurumun olduğu hesaplama işlemi ile emekli maaşınızı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama işleminiz için önemli olan bağlı bulunduğunuz kurumu doğru seçtiğinizden emin olmanızdır. Yazımızda sizler bu üç kuruma ait emekli maaşı hesaplama işleminizi nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.
SSK Emekli Maaşı Hesaplama
SSK yani 4A emekli maaşı hesaplama işleminizi daha önce söylemiş olduğumuz gibi internetten üzerinden gerçekleştireceksiniz. SSK emekli maaşı hesaplama işleminiz için gerekli olan TC kimlik numaranız, sicil numaranız, babanızın adı, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve doğum tarihi bilgilerinizdir. Kimlik bilgilerinizi yanında istenilen sicil numaranız ise, sizin sigortalı olarak çalışmaya başlamış olduğunuz ilk işinizde işvereniniz tarafından size verilmiş olan bir numaradır. Bu sizlere vermiş olduğumuz bilgilerden hareketle SSK'ya bağlı olan vatandaşlarımızın emekli maaşı hesaplama işlemlerini gerçekleştirmeleri mümkündür.
BAĞ-KUR Emekli Maaşı Hesaplama
BAĞ-KUR'lu 4B olan vatandaşlarımız için emekli maaşı hesaplama işleminde istenilen bilgiler ise şöyledir. TC kimlik numaranız, esnaf veya tarım olan seçeneklerden kurumunuzu seçmelisiniz ve son olarak ekranda sizden istenilen güvenlik kodunu doğru ve eksiksiz bir biçimde girmeniz gerekmektedir. Ayrıca, hesaplayacak olduğunuz bu hesaplama, maaşınızı yaklaşık değerini sizlere verecektir. BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işleminizi yapabilmeniz için ise 5400 günlük çalışma süresinin altında çalışmış olmamanız gerekmektedir. 5400 gün hizmet vermiş olan kişilerin BAĞ-KUR emekli maaşları hesaplanamaz. Bu bilgilerden sonra, koşullarına uymanız takdirde, BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Emekli Sandığı Emekli Maaşı Hesaplama
Son olarak Emekli Sandığı 4C emekli maaşı hesaplama işleminizi anlatacağız. Bunun için derece durumunuzu, kademe durumunuzu ve ek gösterge bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bunlara ek olarak ise, hizmet yılı, hizmet ayı, aylık tarihi, pay/payda bilgileriniz ve kad. taz. ek gösterge bilgilerinizin girişlerini yapmanız gerekmektedir. Daha önce belirtmiş olduğumuz gibi hesaplama sonucu çıkan emekli maaşı miktarınız resmiyet arz etmemektedir. Bu bulmuş olduğunuz sonuç yaklaşık maaşınızın değeridir.
Bu sizlere anlatmış olduğumuz üç farklı şekilde emekli maaşlı hesaplama işleminizi yapabilirsiniz ve aklınızı kurcalayan ne kadar emekli maaşı alırım sorusuna da yaklaşık olarak almış olduğunuz değerler sayesinde bilgilenmiş olursunuz.
Bu uygulamanın dışında hesaplamış olduğunuz emekli maaşınızın yanı sıra emekli maaşı sorgula işlemi sayesinde ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işleminizi iki farklı yoldan gerçekleştirebilirsiniz. Bunlardan biri E-SGM sistemi üzerinden yapacak olduğunuz işlem ile, bir diğeri ise E-Devlet şifresi ile yapacak olduğunuz işlemdir. Yazımızda sizlere bu yollarla nasıl emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz.
Şifresiz Emekli Maaşı Sorgulama
Şifreye gerek duymadan işlem yapmak isterseniz, E-SGM sistemini kullanmanız gerekmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için bu sistemde ilk olarak TC vatandaşı olduğunuz yada olmadığınızı belirtmeniz gerekmektedir. TC vatandaşları ile ilgili kısımda yapmanız gereken TC kimlik numarası, Nüfusa kayıtı olduğunuz il, doğum yılınız, cilt numaranız gibi kimlik bilgilerinizin yanında ekranda yer alan güvenlik kodunu girmeniz gerekmektedir. Tüm bu gerçekleştirmiş olduğunuz bilgi girişlerinizden sonra emekli maaşı hesaplama işleminizi yapabilirsiniz. Yabancı uyruklular için ise, TC kimlik numarası, ikamet tezkere numarası doğum yılı ve güvenlik kodu bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Sisteme girişinizi yaptıktan sonra bağlı olduğunuz kuruma göre 'emekli aylık' bilgisi seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. SSK için 4A, BAĞ-KUR için 4Bi, Emekli Sandığı için 4C seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.
Şifre İle Emekli Maaşı Sorgulama
Şifre ile işlem yapabilmeniz için E-Devlet sistemini kullanmanız gerekmektedir. Bunun için E-Devlet şifresi edinmeniz gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi ise kimlik bilgilerinizin olduğu bir başvuru formu ile birlikte PTT şubelerine yapacak olduğunuz başvuru sayesinde öğrenebilirsiniz. İşlem maliyeti olarak 2 TL ödemeniz gerekmektedir. Şifrenizi unuttuysanız veya kaybettiyseniz yeniden öğrenmeniz için PTT şubelerine 4 TL ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemlerinizden sonra emekli maaşı sorgulama işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden yapacak olduğunuz bu işlem için öncelikle kimlik doğrulama işlemini yapmanız gerekmektedir. Sonrasında TC kimlik numarası ve E-Devlet şifrenizi girişlerinizi yapmanız gerekmektedir. Son olarak daha önce belirtmiş olduğumuz bağlı olduğunuz kurum bilgilerinizle birlikte  'emekli aylık' bilgisi seçeneğine tıklayarak emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilir ve ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Yazımızda sizlere anlatmış olduğumuz emekli maaşı hesaplama ve emekli maaşı sorgulama işlemleri sayesinde emekli olabildikten sonra aylık ne kadar maaş alabileceğinizi vermiş olduğumuz ve SGK'nın uygulama yöntemleri sayesinde kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu uygulamaları 7 gün 24 saat kullanabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...