Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Mart 2016 14:04 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13

Erdoğan ve Aliyev'den ortak açıklama

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın açıklaması düzenledi. Erdoğan açıklamasında "Bu toplantımızda enerjiyi, ulaşımı, savunma, askeri işbirliğini görüştük. 6 ayrı anlaşmayı imzaladık.

Erdoğan ve Aliyev'den ortak açıklama
Ankara,Azerbaycan,İlham Aliyev,Tayyip Erdoğan,Recep Tayyip Erdoğan,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın açıklaması düzenledi. Erdoğan açıklamasında "Bu toplantımızda enerjiyi, ulaşımı, savunma, askeri işbirliğini görüştük. 6 ayrı anlaşmayı imzaladık. Bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Hükümeti arasında askeri kültür mübadelesine ilişkindi. İkincisi konsolosluk üyelerinin kazanç getirici işlerde çalışmalarına ilişkindir. Adli işbirliği anlaşmasıydı üçüncüsü. Dördüncüsü sürücü belgelerinin değiştirilmesi ve karşılıklı tanınması anlaşmasıydı. Beşincisi teknik işbirliği protokolüydü. Altıncısı stratejik işbirliği anlaşmasıydı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan YDSK 5'inci Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunarak Kızılay'daki bombalı saldırıya ilişkin "Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler tam aksine kendileri diz çökeceklerdir" dedi.

"TOPLANTININ Ankara'MIZDA OLMASINI ÇOK MANİDAR BULUYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. İki lider, başbaşa gerçekleştirdikleri görüşmenin ve Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin başında Azerbaycan'a sergiledikleri güçlü dayanışma için teşekkürlerini sunarak "Terör saldırısından sonra Ankara'ya gelerek, biz bugün 5'inci YDSK Toplantısı'nı aslında Bakü'de yapacaktık. Fakat bu olay sebebiyle sağ olsun kardeşim Aliyev, biz gelelim, dedi. Bunu Ankara'da yapalım, dediler. Bugün burada Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı hem bu olay karşısında birlikte gücümüzü, dayanışmamızı göstermek; ulusal ve uluslararası bütün terör eylemlerine karşı birlikteliğimizi göstermeleri bakımından gerçekten ben bu ziyaretin ve bu toplantının Ankara'mızda olmasını çok manidar buluyorum. Merhum babalarının da ifade ettiği gibi 'İki devlet bir millet' anlayışının bir tezahürü olarak ifade ediyorum. Azerbaycan'ın milletimizin kara gün dostu olduğunu bizzat gösterdiler. Bundan dolayı kendilerine tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"TERÖRİSTLE PERDE OLMAYI ÖZGÜRLÜK DİYE SUNANLAR..."

Konuşmasında meselenin mekan birlikteliği değil, ruh ve gönül birlikteliği olduğunu belirten Erdoğan, "Burada mesajın herkesten tarafından dikkatle okunmasını arzu ediyorum. Teröre destek vermeyi, teröristle perde olmayı özgürlük diye sunanlar daha cenazelerimiz defnedilmeden siyasi rant peşinde koşanlar bu kardeşlik mesajından gerekli dersi almalıdır. Bu tür hadiseler ve verilen tepkiler meselenin mekan birlikteliği değil, asıl olanın bir ruh ve gönül birlikteliği olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.

"SALDIRININ HEDEFİ MİLLETİMİZ ARASINA KORKU SALMAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Kızılay'da 13 Mart Pazar günü meydana gelen ve 37 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırının hedefinin milletin arasına korku salmak olduğunu savunarak "Pazar günü düzenlenen saldırı tüm Türkiye'ye, 79 milyonun tamamına yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıyla terör örgütü cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi milletimiz arasına korku salmak; Türkiye'yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır. Bu mümkün değildir. Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler tam aksine kendileri diz çökeceklerdir. İnşallah millet olarak dost ve kardeş ülkelerin desteğiyle bu sıkıntıları da atlayacak, yeni Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyoruz, inşa edeceğiz. Biz de Türkiye olarak başta işgal altında tutulan Yukarı Karabağ olmak üzere her alan Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

"ORTAK TEDBİRLERİ GÖRÜŞME İMKANIMIZ OLDU"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le bölgedeki jeopolitik gelişmeler üzerinden ortak tedbirlerin görüşüldüğünü belirten Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: "Toplantımızda enerjiyi, ulaşımı aramızda görüştük. Bunun yanında savunma, askeri, bütün bunlara yönelik iş birliğini görüştük. 6 ayrı anlaşmayı imzaladık. Toplantımızda terörle mücadele meselesinde neler yapabileceğimizi de yine ele alma imkanımız oldu. Küresel ekonomideki ve bölgemizdeki jeopolitik gelişmelerden elbette hepimiz etkileniyoruz. Buna karşı ortak tedbirlerimiz neler olabilir, bunları da görüşme imkanımız oldu. Önümüzdeki günlerde yine Sayın Aliyev'le kritik toplantılar dolayısıyla bir araya gelmeyi sürdüreceğiz"

"TANAP'IN PLANANAN SÜREDEN ÖNCE TAMAMLANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

TANAP Projesi'nin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışmaların hızla sürdüğünü açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Azerbaycan'la birlikte geliştirdiğimiz en önemli proje bildiğiniz gibi TANAP. TANAP'ta çalışmalar öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla ilerliyor. Hatta projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz. TANAP'ın bel kemiğini teşkil ettiği Güney Gaz Koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halindeyiz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi de ulaştırma sahasındaki öncelikli projemizdir. Projenin inşallah aralık ayında birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Dev proje böylece açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır. Ticari ilişkilerimiz noktasında küresel ekonomik konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015 yılında bir ivme kaybı yaşadık. Buna rağmen 2023 yılı için 15 milyar Dolar hedefimizi saklı tutuyoruz. Bunu gerçekleştirmek için de inşallah gerekeni yapacağız"

"ASKERİ, SAVUNMA SANAYİİ VE GÜVENLİK KONULARINI ELE ALDIK"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le gerçekleştirilen görüşmelerde Savunma Sanayii ve askeri konularında ele alındığını vurgulayan Erdoğan, "Görüşmelerimizde askeri, Savunma Sanayii ve güvenlik konularını tekrar ele aldık. Savunma Sanayii alanında somut bazı adımlar atılmasını kararlaştırdık. Önümüzdeki aylarda yapılacak 3'üncü Türkiye-Azerbaycan Savunma Sanayii İşbirliği Toplantısı'nın bu noktada önemli bir fırsat teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...