Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Kasım 2014 14:46 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

Erken Emeklilik İle Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Yaşı Hesaplama

Erken emeklilikte son gelişmeler burada. Erken emeklilik ne zaman? Emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır? Erken emelilik ile ne zaman emekli olurum?

Erken Emeklilik İle Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Yaşı Hesaplama
erken emeklilik, erken emeklilik yaşı, erken emeklilik ne zaman, emeklilik yaşı hesaplama, emeklilik yaşı,

Erken emeklilikte son gelişmeler burada. Erken emeklilik ne zaman? Emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır? Erken emelilik ile ne zaman emekli olurum? Emeklilik, sigortalı olarak çalışmakta olan her bireyin haylidir.Bu amaç doğrultusunda her bire hayatı boyunca çalışır. Emekli olabilmeniz için ise bazı şartlar vardır, bu şartları yerine getirdiğinizde emekli olabilmeye hak kazanırsınız. Çoğu kişi ise prim sayısı ve sigorta gününü doldurmuş olmasına rağmen, yaş kriteri yüzünden emekli olamamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ise bu durumda olan vatandaşlarımız için müjdeli haberi verdi. Artık prim ve sigorta sayısını dolduran askerlik ile borçlanan çalışanlar erken emeklilik kapsamında 1 yıl daha erken emekli olma imkanına kavuşabileceklerdir. Bu durumda herkesin merak ettiği ise, erken emeklilik ile ne zaman emekli olurum sorusudur.
EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Erken emelilik ile ne zaman emekli olurum sorusunun en net yanıtını ise yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz açıklamalar ve örnekler sayesinde ulaşabileceksiniz. SGK sistemine göre erken emekliliğin mümkün olması bahsettiğimiz gibi ancak askerlik şartı ile gerçekleşebilecektir. Yani prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran ve emeklilik bekleyen erkekler, askerlik yaptıkları süreleri sayesinde bu tarihi borçlanmış olduğunuz süre zarfı kadar geri çekmektedir.
Bu askerlik borçlanması ile erken emeklilik durumunda ise, sigortalı olarak işe giriş tarihiniz ve askerliğinizi yapmış olduğunuz tarih önemli bir hale gelmektedir. Çünkü askerliğinizi yapmış olduğunuz zamanlarda borçlanmanız sayılmamakta ve yaş koşulu da böylelikle 1 yıl geri alınmış olmaktadır. Ayrıca erken emeklilik kapsamında prim gün şartınız da 75 gün azalış göstermektedir.
Bu duruma açıklama getirecek olursak; 1991 yılında sigortalı olarak işe başlayan bir birey, yukarıda bahsetmiş olduğumuz askerlik ile borçlanma sayesinde bu tarihi 1990 çekerek, 53 yaşında emekli olmak yerine 52 yaşında erken emekli olmaya hak kazanabilecektir. Ancak askerlik ile borçlanma sonucunda erken emeklilik bekleyen bireylerin dikkat etmesi gereken bir konu ise, askerlik yaptığınız zamanın, sigorta tarihinizden önce olmasıdır. Bu koşul sağlandığı takdirde emeklilik yaşınızı bir yıl geri çekebilirsiniz.
Erken emeklilik için askerliğin süresi boyunca yani 18 aylık süreçte borçlanılmasının söz konusu olabileceği gibi bazı durumlarda ve koşullarda ise bir ay borçlanılması sizlere emeklilik yaşınızı bir yıl geri çekebilme imkanı vermektedir.
Yeni çıkan bu durumda ise, işe başlamış olduğunuz tarihi sizlere yetecek kadar geri çekebilmek için, o süre zarfı kadar borçlanmanız yeterli olacaktır. Bu bahsettiğimiz borçlanma tutarı ise, brüt asgari ücretinize göre şekillenmektedir. Brüt asgari ücretiniz ise, sizin aylık olarak almış olduğunuz net maaşınızın üzerinden SGK primlerinin, işçi payı, damga vergisi ve gelir vergisi gibi ücretlerin kesilmesiyle oluşan ücretinizdir. Bundan dolayıdır ki şuan ki durumda, en az borçlanma brüt asgari tutarınız üzerinden yüzde 32'sine denk gelmektedir. 2014 yılını göz önüne alarak hesapladığımızda ise bu rakam, aylık olarak 362 lira 88 kuruş olarak hesaplanmıştır.
Erken emeklilik için sigortasının girişini askerliğinden önce yaptıranlar maalesef ki yaş durumundan erken emekli olma durumdan yararlanamamaktadır. Bu durumda olan kişiler için yalnızca borçlanma şansını kazanabilmektedirler. Borçlanma şansı ile birlikte, yaşın geri çekilmesi söz konusu olmasa bile, eksik olan primler tamamlanarak, yine erken emeklilik durumu meydana gelmektedir.
Daha net bir şekilde açıklayacak olursak, 540 günlük prime ihtiyacı olan bir bireyin bunu 1,5 yıl çalışarak doldurmak yerine, borçlanmadan yararlanarak daha kısa bir zamanda doldurmayı sağlama imkanına erişmektedir. Bu şekilde bir yol izleyerek 1,5 yıl dahada önce emekli olmuş olmaktadır. Sadece borçlanma ile erken emeklilik hakkı kazanan bireyler içinde bazı özel durumlar yer almaktadır. Özel durumlar diye bahsetmiş olduğumuz durum ise yedek subay olarak askerliğini yapmış olan çalışan kişiler için, yalnızca yedek subay okullarında geçirmiş oldukları süre kadar borçlanma haklarına sahip olabilmektedirler.
Doğum borçlanmasını özetleyecek olursak, vermiş olduğumuz tarihten sonra yapılacak olan borçlanma sadece prim gün sayısını etkileyecek, yaş hadlerinde bir değişikliğe neden olmayacaktır. Kadınlardaki bu borçlanma sadece çalışmadıkları süreyi prim ödeme gün sayısı yönünden etkileyecektir.
Yazımızda sizlere anlatmış olduğumuz gibi gerekli koşullar ve durumlar sağlandığında, erken emeklilik hayal olmaktan çıkmaktadır. Şartları sağlayan çalışmakta olan bireyler böylelikle yaş konusundan dolayı bir yıl erken emekli olabilmektedirler. Erken emeklilik ile ne zaman emekli olurum sorusu hakkında daha fazla bilgi edinmek içinse Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sitesi üzerinden ilan ve duyurular kısmında yer alan haberleri takip edebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...