Tgrt Haber
03 Aralık 2014 18:10 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

Erken emeklilikte son durum ne, Ne zaman emekli olurum?

Erken emeklilik şansı ile ne zaman emekli olabileceğinizi yazımızı inceleyerek öğrenmeniz mümkün. Emeklilik adayları için en uygun bilgileri bu haberimizde derledik.

Erken emeklilikte son durum ne, Ne zaman emekli olurum?
Erken emeklilikte son durum,erken emeklilik yasa tasarısı,erken emeklilik şartları,ne zaman emekli olurum,erken emeklilik yasası

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmakta olan her birey emekli olabilmenin hayalini kurmaktadır. Emeklilik hayallerinizi gerçekleştirebilmeniz için yerine getirmeniz gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Emekli olabilmeniz için, bağlı olduğunuz kurum kapsamında, belirli oranlarda prim yatırmanız, sigortalı olarak belirli bir kurumda istenilen süre zarfında hizmet vermeniz ve gereken yaşı doldurmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda vatandaşlarımız prim ödeme ve sigortalılık sürelerini doldurmalarına rağmen, yaş sorununa takılmaktadır. Bu durumda ise akıllara erken emeklilik gelmektedir. Peki bu koşullar altında erken emeklilik mümkün müdür? Bu sorunun yanıtını yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler sayesinde öğrenebilirsiniz.
Erken emeklilik kapsamında da bazı koşullar bulunmaktadır. Vaktinden önce emekli olabilmek için, erken emeklilik durumunda, alacak oldukları emekli maaşlarından belirli oranda kesinti olacaktır. Bireylerin erken emekli olabilmeleri için durumu kabul etmeleri gerekmektedir. Erken emekli olabilmek için 1999 yılından önce, sigortalı olarak işe başlamaları gerekmektedir. Bunun dışında daha önce belirtmiş olduğumuz gibi prim gün sayılarını doldurmuş olmaları ve alacak oldukları maaşlarından %5'lik kesintiyi kabul etmeleri gerekmektedir.
Bu vermiş olduğumuz erken emeklilik koşullarını uygulayan vatandaşlarımız, bu imkandan yararlanabilme hakkına sahip olabileceklerdir. Bunların dışında ise Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlarımızın beklemiş olduğu erken emeklilik koşulları için yeni düzenlemiş olduğu şartları açıklamıştır. Bu koşullar hem bayanlar hem de erkekleri ilgilendirmektedir. Erkekler için erken emeklilik koşulları içinde askerlik borçlanması ile bu hakkı kazanabileceklerini bildirmiştir. Bayanlar için ise doğum borçlanması ile erken emeklilik imkanı oluşmaktadır.
Erkekleri ilgilendiren askerlik borçlanması ile erken emeklilik durumu içinse bazı durumlar mevcuttur. Askerlik şartıyla emekli olabilmeniz için, prim gün sayısı ve sigortalılık sürenizi doldurmanız gerekmektedir. Sonrasında ise, bireyler yaşlarını beklenmek yerine, askerlik yapmış oldukları süreyi hesaplayarak, bu süreyi borçlanarak emeklilik yaşlarını erkene çekme imkanına sahiptirler. Bu durumda önemli olan iki nokta bulunmaktadır. Bunlar, sigortalı olarak işe başlama tarihiniz ve askerlik yapmış olduğunuz süredir. Askerlik yapmış olduğunuz zaman prim ödemeniz olmadığı için bu zamanı sonrasında borçlanarak ödeyerek, emeklilik yaşınızı bir yıl geri almış olmaktasınız. Ayrıca doldurmakla yükümlü olduğunuz prim gün sayınızda 75 gün azalış gösterecektir.
Ancak sigorta girişlerini askerliğinden önce yaptıranlar erken emeklilikten yararlanmaktadır. Bu bireyler yalnızca, borçlanma sürelerini değiştirebilmektedirler. Bu durumda eksik olan primlerini ödeyen bireyler bir nevi erken emeklilik durumu gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.
18 ay askerlik yapan bireyler için borçlanma imkanı varken, şartlar uygun görüldüğü takdirde bir ay askerlik süre zarfıyla da borçlanma mümkün olabilecektir ve böylece yaşınızı erkene çekme imkanınız doğabilir.
Bunun dışında askerliğini yedek subay olarak yapmış olan erkekler için, yalnızca yedek subay okullarında eğitim gördükleri ve geçirmiş oldukları zaman kadar borçlanma haklarına sahip olabilmektedirler. Bunun dışında özel bir durum içermeyen askerlik borçlanması ile erken emeklilik için yazımızın öncesinde bahsetmiş olduğumuz koşulları dikkate almanız yeterli olacaktır.
Kadınları ilgilendiren doğum borçlanması ile erken emeklilik durumunda ise sizlere verecek olduğumuz bilgiler ile emeklilik yaşınızı erkene almanız mümkün olacaktır. Doğum borçlanması ile erken emeklilik koşullarında ise, yaş ve prim gün sayısına göre bayanlarda emeklilik durumları farklılıklar göstermektedir.
Kadınlar için doğum borçlanması ile erken emeklilik için 8 eylül 1999 tarihinden önce  işe başlamış olan bayanlar için ve bu vermiş olduğumuz tarihten öncesinde doğum yapmaları halinde, borçlanma ile yaş hadlerini öne almaları mümkün olmaktadır. Ancak bu tarihte işe başlamış ancak, doğumlarını tarihten sonra yapmış olan bayanlar için emeklilik yaşında herhangi bir değişim olmamaktadır. Yalnızca prim gün sayılarında artış olmaktadır.
Bu tarihten sonra işe başlayan bayanlarda ise, doğum borçlanması ile erken emeklilik durumları söz konusu olmamaktadır. Kadınlar bu durumda 58 yaşında emekli olabilmektedirler. Ancak farklı bir durum olan, yaşını doldurmasına rağmen emekli olmayı bekleyen bayanlar, borçlanma yoluyla 4 yıl gibi bir süre emekliliklerini öne çekebilirler.
Sizlere yazımızda anlatmış olduğumuz bu şekillerde kadınlarda doğum borçlanması ile erken emeklilik veya erkekler için askerlik ile borçlanarak erken emeklilik koşullarında kişilerin yerine getirmesi gereken koşullar bulunmaktadır. Bu koşullara uyan vatandaşlarımız erken emeklilik durumundan faydalanabilmektedirler.
Ne Zaman Emekli Olurum?
Erken emeklilik konusunun dışında vatandaşlarımızın bir diğer merak ettiği konu ise, gereken koşullar sağlandığında ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmeleridir. Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı için Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmetleri ile vatandaşlarımıza bu sorunun yanıtını vermeye çalışmıştır. Ne zaman emekli olabileceğinizi bu SGK uygulamasını kullanarak öğrenebilirsiniz.
Ne zaman emekli olabileceğinizi bağlı olduğunuz kuruma göre yapmanız gerekmektedir. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kurumlardan ayrı ayrı yapacak olduğunuz bu işlem sayesinde merak ettiğiniz bu bilginize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ne zaman emekli olurum uygulamasında işlem yapabilmeniz için herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmayacaktır. Bu uygulamayı kullanabilmeniz ve bilgilerinize ulaşabilmeniz için neler yapmanız gerektiğini yazımızın devamında sizler için vermiş olduğumuz bilgiler sayesinde ulaşabilirsiniz.
SSK'lı vatandaşlarımızın ne zaman emekli olurum hesaplaması için yapması gereken, sisteme; cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, hizmete başlama tarihiniz, maluliyetiniz var mı, erken yaşlanma var mı, SSK prim ödeme gün sayınız, diğer sandıklara ait gün sayınız, askerliksanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız, 3600 günü doldurduğunuz tarih gibi bilgilerinizin girişlerinizi yapmanızdır. Bu bilgi girişlerinizden sonra SSK ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlarımız için ne zaman emekli olurum uygulaması için yapması gerekenler ise şöyledir; Emeklilik türü, cinsiyet, doğum tarihi gibi bilgilerinize ek olarak, özel durum bilgileriniz olan maluliyet durumunuz ve derecesi, erken yaşlanma durumunuz ve bakıma muhtaç malul çocuk bilginiz girmeniz gerekmektedir. Ve son olarak da sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olmak isterseniz sistemde ilgili yeri işaretleyerek bu konuda da sorgulama işleminizi yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Emekli Sandığı'na bağlı olan kişiler için ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmeleri içinde SGK uygulamasını kullanmaları gerekmektedir. Bunun için doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi sisteme belirtmeniz gerekmektedir. Bu bilgilerinize ek olarak hizmete başlama ve bitiş tarih bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu gerçekleştirmiş olduğunuz adımlarınızdan sonra, Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlarımız için ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmeleri için sorgulama yapabileceklerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, ülkemiz vatandaşlarının adına yapmış olduğu erken emeklilik durumun gerekli koşullarla sağlanması ile birçok vatandaşımız emekli bir birey olmaya hak kazanmasına neden olmuştur. Böylelikle bireyler emekli olarak maaş almalarının yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tüm hizmetlerinde de yararlanma imkanı elde etmişlerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlamış olduğu erken emeklilik ve ne zaman emekli olabileceğiniz öğrenme imkanları çerçevesinde internet ile işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilmektesiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, vatandaşlarımız için yapmış olduğu bu SGK'nın bu uygulamaları sayesinde konuyla ilgili duyurularına yine bu sistem üzerinden takip edebilirsiniz. Ve ayrıca bu uygulamalarınızı 7 gün 24 saat kullanabilme avantajınız sayesinde dilediğiniz zaman bu konudaki sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...