Son dönemde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavisinde en sık tavsiye edilen ve kullanımı önerilen ilaçlardan biri olan favirapiravir/favira ilacının kullanımı konusunda meydan gelen kafa karışıklığı nedeniyle Sağlık Bakanlıığı tarafından bir açıklamada bulundu.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN FAVİRA / FAVİPİRAVİR AÇIKLAMASI
Broşürlerde, hem ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan olası/kesin Kovid-19 olgularında hem de yatış endikasyonu olan Kovid-19 olgularında "Hidroksiklorokin ve-veya Favipiravirin" önerildiği, iki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerektiği hatırlatıldı, erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü vurgulandı.
FAVİRA / FAVİPİRAVİR NASIL KULLANILIR
Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına açıklık getirildi ve kullanımın uygun olmadığı hallere dikkat çekildi.
Favipiravir'in ilk gün sabah ve akşam 8'er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3'er tane içilmesi gerektiği, gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmadığı kaydedildi.
Herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa hekime başvurulması gerektiğinin belirtildiği broşürler, vatandaşların aldıkları dozu işaretleyerek takip edebilmesine imkan sağlayacak şekilde hazırlandı.
FAVİPİRAVİR/FAVİRA HAKKINDA GENEL BİGİLER
FAVİPİRAVİR/FAVİRA 200 mg TABLET
Japonya’da 2014 yılında geliştirilen ve influenza tedavisinde kullanılan, oral yolla alınan antiviral ajandır. Genellikle iyi tolere edilmektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 erişkin hasta tedavi rehberinde, ilk tedaviye yanıt vermeyen ağır seyirli hastalarda favipiravir kullanımı önerilmektedir.
Genel İlkeler:
Gebelikte kullanımının fetal anomalilere neden olabileceği bildirilmiştir.
Asetaminofen (parasetamol) ile birlikte kullanımında, asetaminofen dozu 3000 mg/gün’ü (karaciğer yetmezliğinde daha az olmak üzere) geçmemelidir.
Yan Etkiler:
En sık gözlenen yan etkiler; diyare, serum ürik asit, transaminaz (ALT, AST, ALP) ve total bilirubin düzeylerinde artış ve nötrofil düzeyinde azalmadır.
Gastrointestinal sistem: Bulantı ve gaz artışı
Psikiyatrik semptomlar
İlaç aşırı duyarlık reaksiyonları:
Teorik olarak ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabileceği bilinse de literatürde bildirilen olgulara rastlanılmamıştır.