Tgrt Haber
25 Mart 2014 15:54 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Hamas, Dahlan'ın 'şantaj arşivi'ni imha etti

Gazze'de, emniyet biriminin eski yöneticisi Muhammed Dahlan ve ekibinin hazırladığı iddia edilen 'şantaj arşivi'nin 2007'de Hamas tarafından imha edildiği ortaya çıktı.

Hamas, Dahlan'ın 'şantaj arşivi'ni imha etti
hamas,gazze,dahlan,şantaj arşivi

Filistin'in, Gazze'deki güvenlik biriminin eski yöneticisi Muhammed Dahlan ve ekibinin hazırladığı iddia edilen binlerce ses kaydı, görüntü ve resimden oluşan "şantaj arşivi"nin 2007'de Hamas tarafından imha edildiği ortaya çıktı. Gazzeli araştırmacı-yazar Moin Naim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas'ın 2007'de Gazze'de yönetimi devraldığında emniyet birimi merkezlerinde binlerce ses kaydı, video görüntüsü ve resimden oluşan bir arşiv tespit ettiğini belirtti. Bu arşivin dönemin güvenlik birimi yöneticisi olan, Fetih Hareketi'nin üst düzey yetkililerinden Muhammed Dahlan tarafından oluşturulduğunu kaydeden Naim, şunları söyledi:
"Hamas Hükümeti, özel bir komite oluşturarak bu arşivin incelenmesi talimatını verdi. Bütün belgeler, resimler, video kayıtları tek tek elden geçirilerek tasnif edildi. Video kayıtlarının şantaj amaçlı olarak gizlice kaydedilmiş, özel hayata ilişkin kayıtlar olduğu anlaşıldı. Öyle görüntüler vardı ki, komitede yer alanlar daha fazla tahammül edemedikleri için 3 kez istifa etti. Bunların hepsi tek tek incelendi ve şantaj amaçlı olarak hazırlanan, gayri ahlaki görüntüler ayrıştırıldı."
Gizli çekilen video kayıtlarının ağırlıklı olarak Fetih Hareketi yöneticileri ile ailelerinin özel hayatına ilişkin olduğunu söyleyen Naim, "Muhammed Dahlan, Fetih Hareketi'nde kendisine karşı olan muhalefeti bastırmak için bu videoları gizlice kaydetmiş ve bunları belli ki, şantaj amaçlı olarak kullanmış. Hamas, Fetih ile düşman olduğu halde, hiç tereddüt etmeden bu video kayıtlarını imha etme yolunu seçti. Çünkü müslümanlara yakışan buydu" ifadesini kullandı. Kayıtların imhası konusunda din alimlerine danışıldığını ifade eden Naim, "Konu ünlü alim Prof. Dr. Yunus al-Astal ile Kudüs müftüsü Abdulkerim el-Kahlut'a soruldu. Bu iki isim de, 'Bunlar İslam'a yakışmaz, şantaj haramdır. Bu görüntüler imha edilmeli' fetvası verince, tüm kayıtlar imha edildi" diye konuştu.

 

Ekipman İsrail'den alınmıştı

 

Dahlan'ın, bu görüntüleri son derece modern bir teknolojiyle elde ettiğini anlatan Naim, şöyle devam etti:

 

"Görüntüleri çekmede ve ses kaydı almada kullandığı ekipman çok moderndi. Bu teknoloji o dönem ancak İsrail'in elinde vardı. Dahlan'ın da o kayıtları İsrail'den aldığı ekipmanla elde ettiği anlaşıldı." 

 

Devlete zarar vermemek için

 

Hamas'ın lider kadrosundan Ahmed Yusuf da, “Hamas, 2007 yılının Haziran ayında Gazze’deki Filistin yönetimine bağlı emniyet birimi merkezlerine girdiğinde çok sayıda güvenlik ve ahlaki boyutları olan belgeler ele geçirdi ancak hareket, Filistinlilerin ve bazı şahsiyetlerin itibarını zedelememek için bu dosyaları yayınlamadı” dedi.

 

Siyasi rekabet hırsıyla gizli belgelerin ortaya dökülmesinin devlete zarar vereceğini düşündüklerini kaydeden Yusuf, sözlerini şöyle bitirdi:

 

“Siyasi rekabet çerçevesinde bazıları devletteki itibarlı şahsiyetler hakkında gizli belge ve dosyaları ortaya çıkartıyor. Ancak yüksek ulusal çıkarları korumak, rekabete rağmen söz konusu dosyaların ortaya çıkarılmamasını gerektirir. Çünkü bunların ortaya dökülmesi halinde bu devlete zarar verir.”

 

Hamas, 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmiş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı emniyet birimleriyle çatışmaların ardından 14 Temmuz 2007’de Gazze’de kontrolü sağlamıştı. Hamas, o dönemde emniyet birimi merkezlerinde Fetih ve liderleri hakkında binlerce belge ele geçirdiklerini açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...