Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Kasım 2020 23:20 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:52

Hidroksiklorokin sülfat nedir / Hidroksiklorokin sülfat nasıl kullanılır

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacı hakkındaki bilgiler hem hastalar hem de hasta yakınları tarafından sıkça aranıyor. Birçok hasta ve hasta yakınının araştırdığı, hidroksiklorokin nasıl kullanılır, hidroksiklorokin yan etkileri, hidroksiklorokin günlük dozu gibi soruların cevaplarını haberimizde derledik.

Hidroksiklorokin sülfat nedir / Hidroksiklorokin sülfat nasıl kullanılır
hidroksiklorokin,,hidroksiklorokin nedir,,hidroksiklorokin yan etkileri,,hidroksiklorokin nasıl kullanılır,,hidroksiklorokin sülfat,,hidroksiklorokin sülfat nedir,,hidroksiklorokin sülfat nasıl kullanlır,,hidroksiklorokin sülfat yan etkileri,,Plaquenil,,P

Pandemi döneminde ülkemizde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastalanan ve hayatını kaybeden vatandaşlarının sayısı artarken, hastalığında tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacıyla ilgili bilgi kirliliği sürüyor. Hidroksiklorokin hakkında yayılan dezenfermasyona karşın Sağlık Bakanlığı, ilacın kullanımıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

HİDROKSİKLOROKİN HEKİM TAVSİYESİ VE GÖZETİMİNDE KULLANILMALI

Broşürlerde, hem ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan olası/kesin Kovid-19 olgularında hem de yatış endikasyonu olan Kovid-19 olgularında "Hidroksiklorokin ve-veya Favipiravirin" önerildiği, iki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerektiği hatırlatıldı, erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü vurgulandı.

HİDROKSİKLORİN SÜLFAT NEDİR

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi bulunur. Ağız yoluyla alınır. Ayrıca COVID-19 enfeksiyonları için deneysel bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Hidroksiklorokin, immünomodülatör etkisinden dolayı malarya, romatizmal hastalıklar ve bağ doku hastalıklarının tedavisinde oral yolla kullanılmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 rehberinde hem erişkinlerde hem de çocuklarda COVID-19 tedavisinde ve yüksek riskli temaslı sağlık çalışanı profilaksisinde hidroksiklorokin kullanımı önerilmektedir.

HİDROKSİKLORİN SÜLFATNASIL KULLANILIR

Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına açıklık getirildi ve kullanımın uygun olmadığı hallere dikkat çekildi.

Hidroksiklorokinin sabah ve akşam 1'er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması önerilen broşürde bu ilacın, kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmadığı hatırlatıldı.

Herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa hekime başvurulması gerektiğinin belirtildiği broşürler, vatandaşların aldıkları dozu işaretleyerek takip edebilmesine imkan sağlayacak şekilde hazırlandı.

HİDROKSİKLOROKİN SÜLFAT HAKKINDA BİLGİLER
Hidroksiklorokin, immünomodülatör etkisinden dolayı malarya, romatizmal hastalıklar ve bağ doku hastalıklarının tedavisinde oral yolla kullanılmaktadır.

T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 rehberinde hem erişkinlerde hem de çocuklarda COVID-19 tedavisinde ve yüksek riskli temaslı sağlık çalışanı profilaksisinde hidroksiklorokin kullanımı önerilmektedir.

Genel İlkeler:

-Gebelik kategorisi C
-Karaciğer ve böbrek yetmezliği durumunda doz ayarlaması gerekebilir.
-Diyabet veya hipoglisemisi olan hastalarda dikkatli olunmalı
-Retinopati ve makülopatisi olan hastalarda kullanılmamalıdır
-Hidroksiklorokin veya kinin duyarlılığı, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği, psöriazis ve hidroksiklorokin ile alevlenebilen porfiria kutena tarda durumunda dikkatli kullanılmalıdır.
-Nörolojik hastalık, hematolojik hastalık veya kalp hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır
-Kalıtımsal galaktoz intoleransı veya glikoz-galaktoz malabsorbsiyon olan hastalarda kullanılmamalıdır.
-İlaç-ilaç etkileşimleri: Azitromisin, simetidin, insülin, antidiyabetik ilaçlar-insülin, siklosporin, moksifloksasin, rifampisin, antiepileptik ilaçlar, antiaritmik ilaçlar, rifampisin ve niasin vb -pek çok ilaçla etkileşimi olabilir.

Yan etkiler:

-Hidroksiklorokinin COVID-19 hastalarında iyi tolere edildiği raporlanmıştır.
-Güvenli ilaçlar olup en önemli yan etkisi kardiyotoksisitedir. QT uzaması riskine karşı ilaç başlanmadan önce EKG kontrolü yapılması önerilir. QT uzaması yapan diğer ilaçların birlikte kullanımı durumunda risk artmaktadır. Kardiyomyopati gelişirse ilaç kesilmelidir.
-Retinotoksisite önemi bir yan etki olup kümülatif dozla ilişkilidir. Retinotoksisite durumunda ilaç kesilmelidir.
-Çok yaygın (>1/10) bildirilen yan etkiler:  Bulantı, karın ağrısı

Yaygın (1/10-1/100) bildirilen yan etkiler: Anoreksi, duygusal hareketlilik, baş ağrısı, bulanık görme, diyare, kusma, deri döküntüleri, kaşıntı,

Yaygın olmayan (1/100-1/1000) bildirilen yan etkiler: Sinirlilik, sersemlik, gözde pigmentasyon değişiklikleri ve görme alanı defekti ile birlikte retinopati, vertigo, kulak çınlaması, karaciğer fonksiyon testi (KCFT) bozulması, deri ve müköz membranlarda renk değişiklikleri, saç beyazlaması, alopesi, duyusal motor bozukluklar

Sıklığı bilinmeyen yan etkiler: Pansitopeni, hipoglisemi, ürtiker, anjiyoödem, bronkospazm, psikoz, konvülzyon, ekstrapiramidal bozukluklar, makulopati, işitme kaybı, kadiyomyopati, kalp ileti bozuklukları, fulminan hepatik yetmezlik, eritema multiformeyi de içeren büllöz erüpsiyon, SJS/TEN, DRESS, fotosensitivite, eksfoliyatif dermatit, AGEP, myopati, nöromyopati, hipoglisemi

Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Hidroksiklorokine karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları genellikle geç tip reaksiyonlardır. En sık görülen aşırı duyarlılık reaksiyonları, ilacın kullanımının 2-33. gününde ortaya çıkan makulopapüller ekzantemlerdir.  Hayatı tehdit edebilecek AGEP, DRESS, SJS, TEN olguları bildirilmiştir. Anafilaksi nadiren bildirilmiştir. Erken ve geç desensitizasyon protokoller tanımlanmıştır.  Ayrıca mesleki kontakt dermatitlere yol açabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...