Tgrt Haber
15 Aralık 2020 12:47 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

Hobi mi? Sanat mı? Fotoğrafçılık Nedir? İsmail Çiydem’in Gözünden Sanatsal Fotoğrafçılık

Son dönemde oldukça popüler olan ve özellikle sosyal medya kullanıcıları tarafından yoğun ilgi gören İsmail Çiydem, profesyonel fotoğrafçılığın ne olduğuyla ilgili merak edilenleri yanıtlıyor.

Hobi mi? Sanat mı? Fotoğrafçılık Nedir? İsmail Çiydem’in Gözünden Sanatsal Fotoğrafçılık
İsmail Çiydem

Bilineceği üzere fotoğrafçılık basit bir uğraşı olmaktan çok daha fazlasıdır. Zaman zaman bu hobinin meslek haline dönüşerek para kazanma aracı olduğu bile görülebilmektedir. Düğün fotoğrafçılığı, gazete ve dergi fotoğrafçılığı gibi bazı yöntemler ile para kazanma aracına da dönüşebilen fotoğrafçılık, sanatsal olarak da icra edilebilir. Çiydem bu konuda “Doğanın söylediklerini duyamayanlar sanatçı olamaz.” Diyerek özellikle doğa üzerine yapılan fotoğrafçılığın sanat olabilmesi için kreatifliği de barındırması gerektiği üzerinde durmakta. Doğa fotoğrafları nasıl çekilir?


Doğa fotoğrafları ne zaman çekilir? Diye merak ediyorsanız Çiydem’in şu sözlerine kulak verin: “Doğanın eşsiz ve büyüleyici bir özelliği vardır. Bu yüzden her an başka bir eşsizlik sunar. Eğer doğanın ihtişamını görmek isterseniz, doğa ana size görmek istediğiniz her şeyi gösterir. Sadece yaklaşmayı bilin.” Görüleceği üzere doğa fotoğraflarının ne zaman çekileceğinden çok, doğa ile konuşmanın, onun dilinden anlamanın fotoğrafçılığı sanata dönüştürmek için yegâne araç olduğu açıkça ortadadır.
Hobi mi? Sanat mı? Fotoğrafçılık Nedir? İsmail Çiydem’in Gözünden Sanatsal Fotoğrafçılık
Doğanın gücünün fotoğraflandığında kendi başına bir sanat olduğu üzerinde sık sık duran Çiydem, doğanın kendi başına bir sanat eseri ve hatta sanatın kendisi olduğu görüşünde. Sadece bu sanatsallığın görünür olabilmesi adına küçük karelere sığdırılması gerekiyor. Öyleyse doğayla konuşmayı bilen herkesin fotoğrafçılığı sanata dönüştürebilmesi mümkündür. İsmail Çiydem kimdir?

İsmail Çiydem, kendisini “doğa düşkünü” olarak tanımlıyor olmakla birlikte, doğanın büyüsünden sanatın kendiliğinden peydah olduğunun da altını çiziyor. Tabiatın her bir parçasının bir sanat eseri olduğunun anlaşılmasının yanı sıra, insanın kreatifliğini ortaya koyarak ürettiği her şeyin de aynı oranda sanatsal yapıt olabileceği görüşüne sahip olan Çiydem, “Fotoğraf sanatı, sadece tabiatın olduğu gibi yansıtılması değildir. Sanatçının, kendi yorumunu katarak elde ettiği estetik derinliği ve alt metni olan kareler üzerinden obje ne olursa olsun kreatifliğinin açığa çıkmasıdır. Sanat, sanatçının doğaya kendi yorumunu katmasıdır” Diyerek fotoğrafçılığın yelpazesinin sadece tabiatın eşsizliği ile sınırlı olmadığının da net bir şekilde üzerinde duruyor. Fotoğrafçılığı sanata dönüştürmek istiyorsanız İsmail Çiydem’in ürettiği fotoğrafları gözden geçirin ve fotoğrafın sanat ile buluşmasının büyüsünde kaybolun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...