• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    101930
  • down
    USD
    5.6655
  • down
    EURO
    6.2669
  • up
    GBP
    7.0848
  • down
    Altın
    272.597
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 01.08.2019 - 17:22 Yorum : 0

Kurban Bayramında yumuşacık kavurma tarifi, Kavurma en güzel nasıl yapılır?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Tabi ki Kurban Bayramı sabahları kavurma olmazsa olmazlarımızdır. Peki ya o yumuşacık kavurmaları nasıl yapıyoruz. Kavurma yapmanın püf noktaları nelerdir? Kavurma en güzel nasıl yapılır? Kavurma için etin neresi kullanılır? Et ne kadar dinlendirilmelidir? Kurban bayramında yumuşacık kavurma tarifi nasıl yapılır? Tüm merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde...Kavurma tarifi ancak böyle yapılır.

Kurban Bayramında yumuşacık kavurma tarifi, Kavurma en güzel nasıl yapılır?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Tabi ki Kurban Bayramı sabahları kavurma olmazsa olmazlarımızdır. Peki ya o yumuşacık kavurmaları nasıl yapıyoruz. Kavurma yapmanın püf noktaları nelerdir? Kavurma en güzel nasıl yapılır? Kavurma için etin neresi kullanılır? Et ne kadar dinlendirilmelidir? Kurban bayramında yumuşacık kavurma tarifi nasıl yapılır? Tüm merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde...Kavurma tarifi ancak böyle yapılır.

Yumuşacık Kavurma Tarifi İçin Malzemeler
1 kg kuzu but, kol ( kemiği çıkartılmış kavurmalık şekilde doğranmış)
2 yemek kaşığı dolu dolu margarin veya tereyağı ( 100-150 gr kadar )
Et tamamen piştikten sonra isteğinize göre;

Tuz ( 1 tatlı kaşığı kadar)
Karabiber ( 1 çay kaşığı kadar)
Kekik (1 çay kaşığı kadar)

Yapılışı:

İlk önce kesilmiş etlerimizi su ile iyice yıkıyoruz ve süzüyoruz. Yıkadıktan sonra tencereye alıp üzerine az su ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Suyun rengi değişince o suyu döküp tenceredeki etleri tekrar ocağa koyuyoruz, üzerine az daha su ve tereyağını ekliyoruz. Kısık ateşte pişmesi için ağzını kapatıp bekliyoruz. Suyunu çekince tuz, karabiber ve kekik ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz ve kavurmamız hazır..

Yumuşak Et Kavurması için Püf Noktaları
1-) Tuz en son atılmalıdır. Ocaktan almadan 5-10 dakika önce tuz atılabilir.
2-) Bir iki gece buzbolabında dinlendirilmiş et daha yumuşak pişer.
3-) Tarifte yazdığı gibi et önce orta/yüksek ateşte bir süre pişer ve rengi değiştikten sonra kısık ateşte pişmelidir. Nedeni kızgın ateşte etin dış kısmı pişerek kabuklaşır ve içteki suyun dışarı çıkmasını engellenir bu sayede et büyüklüğünü ve yumuşaklığını korur. İlk aşamada et yavaş pişerse suyunu salarak hem küçülür hem de sertleşir.
4-) Etin pişirilmeden önce yıkanması ve süzülmesi tavsiye edilir.
5-) Bazı tariflerde et; yoğurt veya süte yatırılmakta veya bir iki gece kekik, adaçayı gibi baharatlarla marine edilmektedir. Etin tadının orjinal kalmasını istiyorsanız bu yöntemi denemeyin.

Hangi eti ne yapmalı?
Bonfile, antrikot, kontrfile asla tencere yemeklerinde kullanılmamalı. Kemikli büyük etler kesinlikle ızgaralık olmalı. Kaburga kısmından pirzola, but, gerdan ve incikten haşlama, koldan kavurma, antrikottan ızgara. Döş kısmından ise kıyma çektirilmeli. Tek seferlik kullanımlar için kıyma 250, 500 gram ve 1 kiloluk olarak paketlenmeli. Fazlası buzluktan çıkarıldığında kullanılmazsa bir dahaki sefere lezzet kaybına uğrar. Döş kısmından çektiğimiz kıyma dolma için uygun. Dolmalık kıyma ise dişe gelir olması açısından tek sefer çekilmeli. Köftelik ise iki sefer çekilebilir.
 
En değerli parçası neresi?
Kuzu ve dana küşlemesi yani bonfilesi çok kıymetlidir.
 
Neden değerli?
Sırt kısmında 2 kemik arasındaki uzantıda sıkıştığı için çok yumuşaktır. Hayvan hareket ettikçe et kasa dönüşür ama bu bölgedeki et kemik arasında sıkıştığında, hareket etmez dolayısıyla kas oluşmaz. O yüzden insanların tercihi hep bonfiledendir ama favorim antrikot. Çünkü ne kadar yağ o kadar lezzet.

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?
Kurban etleri, parçalara ayrıldıktan sonra serin ve temiz bir yerde 5-6 saat dinlendirilmeli. Parçalanmış etin iç kısmının sıcaklığının düşmesi için et, üstü kapatılmadan bekletilmeli.
 
Et dinlendirildikten sonra temiz kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün, dondurularak ise (-18) 6 aya kadar saklanabilir. Dondurup çözdürülen etlerin tekrar kullanılması sağlıklı olmadığından etler, tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlenmeli.

 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber