Tgrt Haber
31 Temmuz 2014 16:26 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

MEB 2014 TEOG Tercih İşlemleri (Yerleştirme-Tercih Kılavuzu)

EOG sonuçları açıklandı. TEOG Tercih işlemleri bugün başlıyor. Ortaöğretime geçiş yapacak öğrenciler için tercih işlemleri hangi tarihler arasında olacak? TEOG Tercih sıralaması nasıl yapılacak? Liselerin kontenjanları ve puan sıralamaları ne durumda?

MEB 2014 TEOG Tercih İşlemleri (Yerleştirme-Tercih Kılavuzu)
TEOG 8.SINIF,teog nedir,TEOG sonuçları,teog yeniden,teog iptal mi edildi,meb teog sınavı,meb,meb 2014,teog tercih,teog kılavuzu,teog sınav sonuçları,MEB,Ankara,Temmuz,eğitim,e okul,Anadolu,İngilizce,Milli Eğitim Bakanlığı,lise kontenjan

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'na göre, tercih alınma süreci,31 Temmuz'da başlayacak 8 Ağustos Cuma günü sona erecek. Anadolu liselerine, Anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre yerleştirme yapılacak.

Liselere, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt-kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek.

Tercihler, öğrenci ya da veli tarafından, https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

A grubu tercihleri Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.

A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.

B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek. B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.

Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.

Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEP'i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.

Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu" telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.

Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.

Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos'ta saat 17.00'ye kadar nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00'da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.

Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

TEOG SONUÇLARINA GÖRE LİSE KONTENJANLARI

Mahkeme, Haziran ayı içerisinde davalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi´ne itiraz başvurusunda bulunmuş, bugün itibariyle de yürütmeyi durdurma kararına yönelik bu itirazımızın reddedildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Bakanlığımız, yürütmeyi durdurma kararına yönelik itirazın reddi üzerine, öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamalarını önlemek ve yargı kararlarının uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla yargılamanın devamındaki haklarından feragat ettiğine ilişkin başvurusunu da ilgili mahkemeye ulaştırmıştır. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararında söz konusu 4 sorunun değerlendirme dışı tutularak sınav puanı hesaplanmasında sınav kılavuzunun 11’inci maddesinin (i) bendindeki “Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır” hükmü esas alınarak değerlendirme yapılması gerektiğine hükmetmiştir.

 

Bakanlığımız, bu hüküm doğrultusunda yeniden değerlendirme yaparak Fen ve Teknoloji, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait puanları hesaplamıştır.”

 TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından başlayarak uygulamaya başlayacağı sisteme veriler addır. Sisteme göre altı temel dersin ikinci sınavı MEB tarafından gönderilen ortak bir sınav olacaktır. Yeni sistemin amacı öğrencileri sınav stresinden kurtarmaktır. temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.

Türkiye’de 2013-2014 yılında uygulanmaya başlanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liseye yerleştirilecektir. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan alınan sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacaktır.

6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girilen bütün sınavlar temel alınarak yıl sonu başarı puanları hesaplanacak ve bu puan liseye yerleşme puanını etkileyecek. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacaktır. Diğer sınavlarda bulunan yanlışların doğruları etkileme sistemi TEOG sınavlarında bulunmamakta, yanlışlar doğruları etkilemektedir. 2013-2014 Eğitim döneminde, 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan TEOG sınav sonuçları 20 Ocak 2014 Pazartesi günü açıklanmıştır.

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak:

“Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum." Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

A GRUBUNDA 15 OKULUK LİSTE

 

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacak. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yerleşmeme ihtimaline karşı öğrenciler B grubu listesinden en az birini işaretlemeye zorunlu tutuyor. Bu listede tür önceliği esas alınacak. Tercihe göre en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

 

DOĞRUDAN İMAM HATİBE

 

Öğrenci bu gruptan işaretleme yapmasa bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.

 

ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK

 

Ortak listede özel okullar olmayacak. Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5’lik dilimden seçebilecekler. Daha önce 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

 

PUANLAR ÖZEL KALACAK

 

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.

Müdürler öğrenci desteğiyle kalabilir

 

4 yıl süreyle görev yapan okul müdürlerinin koltuklarında oturması gittikçe zorlaştı. Müdürün 4 yıl daha görevine devam edebilmesi için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak.

 

LİSE YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

 

Lise yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta duyurulacak ve duyurular sonrasında kesin kayıtlar yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları dikkate alınarak nakil yolu ile öğrenciler alınacak.

 

LİSELERE YERLEŞTİRMEDE YENİ SİSTEM

 

Öncelikle ortak sınavların puanları 11 Haziran’da açıklanıyor. Puanlara itiraz dönemi 16-20 Haziran. 4 Temmuz’da kontenjanlar ilan edilecek. 7 Temmuz’da yerleştirme puanları açıklanacak ve 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında tercihler alınacak. Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta duyurulacak.

 

Özel okullar kayıt takvimini henüz açıklamadı. Temmuz sonu, Ağustos başında tercihleri almayı düşünüyorlardı, ama büyük ihtimalle bunu daha erkene çekecekler. Özel okullar Türkçe, Matematik ve Fen puanlarına ve 8’inci sınıf TEOG puanlarına göre öğrenci alacaklar. Ancak, bu yıl biraz sıkıntılı. Nedeni de Milli Eğitim Bakanlığı sıralamaları “öğrencilerin özel bilgileri” diye paylaşmayacak. Bu durumda da en tepedeki Amerikan Robert Lisesi’nden, en düşük koleje kadar kayıtlar nasıl yapılacak merak konusu.

 

Bu yıl 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında adaylar tercih yapmak için e-okulun başına oturacak. Burada önlerine üç şık çıkacak: Özel okulu tercih ettim, Güzel Sanatlar Lisesi’ni tercih ettim ve Tercih Yapmak İstiyorum.

 

İlk iki tercihi işaretlerse tercih yapamayacak. Ancak, önerim özel okul ya da güzel sanatlar lisesine yerleşse bile diğer devlet liselerinde şansını denemek istiyorsa adayların bu iki şıkı işaretlememeleri. Tercih yapacaklar A grubu denilen bölümde 15 okuldan birini seçecek. Bakanlık, özel okulların tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilim içerisinden alabilecekler. Ancak, bu dilim sıralama olmadan nesil belli olacak, bu yüzde 5’lik dilim, özel okulların alması gereken yüzde 3’lük kontenjandan mı seçilecek henüz net değil.

 

LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

 

Bu yılki liselere yerleştirme tercihleri iki liste üzerinden yapılacak. İlk listedeki 15 okula yerleşemeyen ikinci listedeki 6 okul türünden birine girebilecek.

 

Hiçbirine yerleşemeyenler ise evine en yakın okula yerleştirilecek. İstemese de imam hatipe gidebilecek. Bu okula da gitmek istemezse nakillerde şansını deneyecek.

 

LİSE TERCİHİ YAPARKEN 3 SEÇENEK BULUNACAK

 

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum." Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

 

PUANLAR ÖZEL KALACAK

 

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...