Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ekim 2014 12:56 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

MİT, IŞİD'i PKK gibi takip etti ve...

IŞİD'in Türkiye'de parası olmadığı tespit edildi. Ayrıca IŞİD silah ticaretinde nakit para kullanmıyor.

MİT, IŞİD'i PKK gibi takip etti ve...
MİT, IŞİD, PKK, silah ticareti,

Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'den petrol aldığı ve sınır ticareti yaptığı iddiaları boş çıktı. Mali, istihbarat ve güvenlik birimlerinin yaptığı ön çalışmada IŞİD'e ilişkin Türkiye'de herhangi bir para izine rastlanmadı.Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) gibi kuruluşların konuya ilişkin incelemesi devam ediyor. Detaylı bir mali çalışma alternatifi de masada bulunuyor.
AYNİ ÖDEME
Türkiye'de mali istihbarat birimleri çalışmasında terör örgütü PKK'nın finans kaynaklarına yönelik sürecin aynısını IŞİD için de işletiyor. Ekonomi yetkililerinden edinilen bilgilere göre ilk tespitlerde adres silah ve petrol tüccarlarını gösteriyor. IŞİD'in parasal ilişkisinin lokal olarak geliştiği belirtiliyor. Terör örgütünün kullandığı silahların parasının nakdi değil de ayni olarak ödendiği ifade ediliyor. Bu ticaretin de bölgede faaliyet gösteren dünyanın önde gelen silah tüccarları tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.
PETROLÜ DEPOLARDA
IŞİD'den silah karşılığı alınan petrolün özellikle Irak'ta büyük depolarda tutulduğu tespiti yapılırken, silah tüccarlarının dünyanın önde gelen savunma şirketlerinin ürünlerinin satışını gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Mali birimlerin ilk kontrollerinde bu sonuçlara ulaşılırken, Türkiye'nin adres olarak gösterilmesi dünya kamuoyunu yanıltma girişimi olarak değerlendiriliyor. IŞİD'in Türkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de fazla varlığı bulunmuyor.
EN ZENGİN TERÖR ÖRGÜTÜ
IŞİD, dünyanın finansal açıdan en güçlü terör örgütlerinin başında geliyor. IŞİD militanları Musul'daki Irak Merkez Bankası kasasından 429 milyon dolara el koymuştu. IŞİD Irak ve Suriye'deki petrol kuyularından çıkardığı ürünü satmaya devam ediyor. Petrol kuyularından elde edilen günlük gelirin ise 2-3 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.
PARA REZERVİ BULUNUYOR
IŞİD'in petrolün yanı sıra Irak için stratejik gıda olan buğdaya da sahip olduğu belirtiliyor. IŞİD'in elde ettiği mahsulü Musul'daki değirmenlerde öğüttüğü ve pazarladığı dile getiriliyor. Örgütün kontrol altına aldığı bölgelerde halktan vergi de topladığına dikkat çeken uzmanlar, IŞİD'in önemli gelir kaynaklarından birinin ise fidye olduğunu dile getiriyor. Fazla miktarda para rezervi olan terör örgütünün bu nedenle kendi kaynaklarıyla operasyonlarını karşıladığı belirtiliyor.
STAR GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...