Tgrt Haber
16 Kasım 2020 16:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

Mor ekmek nedir / Mor ekmek nasıl yapılır

Daha sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için dünyanın çok sayıda ülkesinde beslenme alışkanlıkları değişiyor. Değişen beslenme alışkanlıkları ile hayatımıza giren yeni ürünlerden biri de mor ekmek oldu. Japonya'da zorunlu tüketim ürünlerinden olan mor ekmek, Türkiye'de de hızla sofralardaki yerini almaya başladı. Mor ekmek nedir, mor ekmeğin faydaları nelerdir, mor ekmek nasıl yapılır, mor ekmeğin tarifi gibi merak edilen çok sayıda sorunun cevabını sizin için haberimizde derledik.

Mor ekmek nedir / Mor ekmek nasıl yapılır
mor ekmek,,mor ekmek nedir,,mor ekmek nasıl yapılır,,mor erkek tarifi,,mor ekmek malzemeleri,,mor ekmek faydaları,,mor ekmeğin faydaları,,mor ekmek yapılışı

Japonya'da zorunlu olrak tüketilen ve artık ülkemizde de üretimine başlanılan mor ekmek, hem rengiyle, hem de faydalarıyla dikkatleri çekiyor. Çok sayıda vatandaş mor ekmek ile ilgili çok sayıda sorunun cevabını arıyor. Bu sorular ve bu soruların cevaplarını haberimizde detaylandırdık.

MOR EKMEK NEDİR

Mor meyve ve sebzelerin renk pigmentlerinden alınan antosiyanin maddesinin hamura katılımı ile ortaya çıkan mor ekmeğin faydaları saymakla bitmiyor. Fazlasıyla rağbet gören mor ekmeğin diğer ekmeklere oranla gliserin etkisi % 20 daha düşüktür. Bu ekmeğin içerisinde MORMİKS isimli bir karışım vardır. Bu ekmek tamamen doğaldır. Hiçbir şekilde katkı maddesi bulunmayan bu ekmeği sağlıklı bir ürün haline getiren içeriğinde bulunan MORMİKS adlı bu maddedir. Bu madde mor renkteki meyve ve sebzelerin antosiyaninlerden (pigment) üretilir. Ekşi mayalar ile bu ekmeğin lezzeti daha da artar. İçeriğinde tam buğday unu kullanılarak daha da sağlıklı bir ürün elde edilir.

MOR EKMEĞİN FAYDALARI

- Mor ekmek, içerisinde barındırdığı mineraller ile vücutta oluşturduğu onarıcı etki ile öne çıkıyor.

- Mor ekmeğin hammaddesi olan mormiksin diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damarları tıkanıklığı, böbrek yetmezliği başta olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı büyük başarılar elde edilmesini sağladığı belirtiliyor. 

-Ülkemizde şeker hastalığı çok yaygındır. Şeker hastalığında şeker kana çok hızlı bir şekilde karışır.

- Mor ekmek içeriğinde bulunan karışımlar sayesinde şekeri dengede tutar,şekerin hızlı bir şekilde kana karışmasını önler. Bundan dolayı diyabet hastalarının bu ekmeği çokça tüketmelerinde bir zarar yoktur.

- Mor ekmek içerdiği doğal karışımlar ile vücutta geniş çapta temizlik yapar.

- İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde vücudu temizler,bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kansere yakalanma riskini azaltır.

- Kalp ve karaciğer için detoks etkisi oluşturur.

- Vücuttaki organların daha rahat çalışmasını sağlar.

MOR EKMEK NASIL YAPILIR / MOR EKMEK TARİFİ

Mor ekmek malzemeleri

Ön maya için:

30 gram ekşi maya
30 gram un
30 gram su
Mor havuç suyu için:

2 adet mor havuç
1 büyük bardak su

Ekmek için:

90 gram ekşi maya
200 gram beyaz un
50 gram sarı sert buğday unu
115 gram tam buğday unu
280 gram havuç suyu
7 gram tuz

MOR EKMEK YAPILIŞI

Ekmeğinizi yapmadan bir gece önce 30 gram ekşi maya, 30 gram un ve 30 gram su ile ön mayayı karıştırıp oda sıcaklığında bekleterek mayalanmasını sağlayın. Ertesi gün mor havuçları rendeleyin ve üzerine suyu ekleyip kaynatın.

Havuçların rengi suya iyice geçtiğinde karışımı süzün ve suyu soğuması için kenara alın. Havuç suyu soğuyunca un, tuz ve mayayla bir araya getirip esnek ve yapışmaz bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Üzerini ıslak bir bezle örtüp 2 saat boyunca mayalanmaya bıraktığınız hamuru bu esnada her yarım saatte bir dört kez zarf gibi katlayın. Son olarak yeniden unlayıp katladığınız hamuru varsa mayalanma sepetine alın yoksa unladığınız bir beze sararak bir kaseye yerleştirin ve buzdolabına kaldırın.

Bir gün de buzdolabında soğukta mayalandırdığınız hamuru ertesi gün varsa döküm tencereye yoksa bir tepsiye altına fırın kağıdı sererek yerleştirin. 250 derecede önceden ısıttığınız fırında, ortalama 30-40 dakika kadar pişirdiğiniz ekmeği çıkarınca telin üzerine alın ve soğumasını bekleyin. Dilimleyip servis edin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...