Tgrt Haber
08 Aralık 2014 11:38 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

Ne zaman emekli olurum? Erken emeklilik var mı?

Erken emeklilik ne durumda? Ne zaman emekli olurum? tüm bu sorular için hazırladığımız haberimizi inceleyerek ne zaman emekli olabilirim sorunuzun cevabını öğrenebilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum? Erken emeklilik var mı?
Erken emeklilik ne durumda,Ne zaman emekli olurum,Erken emeklilik var mı,ne zaman emekli olabilirim

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bulunan vatandaşlar, uzun ve yorucu bir çalışma hayatı sonrası rahat bir emeklilik geçirmek istemektedirler. Bunun içinse çalıştıkları süreler boyunca sigorta primlerini yatırmaktadırlar. Emeklilik için gerekli olan şartlardan biri olan primlerin yanı sıra belirli bir sigortalılık süresi ve belirli bir yaşa ulaşmakta diğer şartlardır. Kişiler bu şartları sağlamaları halinde emekli olmak için hak kazanmaktadırlar. Ancak emeklilik için gerekli bu şartlar, kişilerin ilk sigorta girişlerinin tarihlerine göre değişiklik göstermektedir. Eskiye göre daha da zorlaşan emeklilik için şartlar, kişilerin bağlı bulunduğu kurumlara göre de değişiklik göstermektedir.


Ülkemizde emekli olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları için farklılık göstermektedir. Emeklilik için gerekli olan şartlar; belirli bir prim gününü doldurmak, belirli bir yaşı doldurmak ve belirli bir sigortalılık süresine ulaşmaktır. Bu şartlardan bazıları eksik olduğu zaman askerlik borçlanması veya doğum borçlanması uygulanmaktadır. Bu uygulamalar prim sayısını arttırmakla birlikte bazı durumlarda da sigortalılık başlangıcını geriye çekmektedir. Kişiler bu sayede eksik olan şartları erine getirerek emeklilik için önemli bir adım atmış olmaktadırlar. Askerlik borçlanmasında prim gününüz ve ilk sigorta girişiniz değiştirilebilmektedir. Eğer çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmışsanız ilk sigorta girişinizi daha gerideki bir tarihe çekebilirsiniz.
Günümüzde gittikçe gelişen teknoloji ile internet ortamında gerçekleştirebildiğimiz işlemlerde artmıştır. Bu işlemlerden bazıları da ne zaman emekli olurum sorusu hakkında sizlere bilgiler veren emeklilik hesaplama işlemleridir. Kişiler ne zaman emekli olabileceklerinin hesabını internet üzerinden gerçekleştirebilir ve buna göre emeklilik şartlarını daha da dikkatli bir şekilde gerçekleştirebilirler. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ve ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında yaklaşık bilgiler veren bu uygulamalar, kişilerin bağlı bulundukları sigorta kurumlarına göre değişiklik göstermektedir. Yazımızda sigorta kurumlarına göre farklılık gösteren emeklilik hesaplama işlemleri sizler için inceledik. Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını öğrenmek ve bunun için gerçekleştireceğiniz işlemlerde yapmanız gerekenleri görmek için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
SSK Kapsamında Bulunanlar için Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplaması
SSK’ ya bağlı olan sigortalıların emeklilik zamanlarını hesaplayabilmeleri için internet üzerinde bulunan ne zaman emekli olurum hesaplamasına yazımızda paylaştığımız linkten ulaşabilirsiniz. SSK’ lı kişilerin emeklilik şartları diğer sigorta kurumlarına göre değişiklikler göstermektedir. Örneğin bir SSK’ lı erkek için ilk sigorta giriş tarihi 1989 yılında olmuş olsun. İlk sigorta girişi bu yılda olan birinin emeklilik şartları; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 prim süresi ve 51 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Aynı sigorta girişine sahip SSK’lı bir kadın içinse şartlar şu şekildedir; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 prim süresi ve 46 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Kişiler eğer bu şartları sağlıyorsa emeklilik için hak kazanmış olacaklardır. Emeklilik şartlarını tamamlama aşamasında, kişiler emekliliğine ne kadar süre kaldığını doğal olarak merak etmektedirler. Bunun için ne zaman emekli olurum sorusunu sorabilir ve hesaplamasını yapmak isteyebilirler. Ne zaman emekli olurum hesaplamasını internet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızda paylaştığımız linklerden ilgili olan linke tıklayarak hesaplama işlemine geçebilirsiniz. Ne zaman emekli olurum hesaplaması için verdiğimiz linke tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfada ilk olarak cinsiyetinizi, doğum tarihinizi ve hizmete başladığınız tarihi girmelisiniz. Bu bilgiler emeklilik zamanınızı hesaplamak açısından oldukça önemlidir. Daha sonra diğer bilgilerinizi girerek emeklilik hesaplama işlemini tamamlayabilir ve ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
BAĞ-KUR Kapsamında Bulunanlar için Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplaması
BAĞ-KUR yani 4B kapsamında bulunan vatandaşların emekliliğe ne kadar süreleri kaldıklarını hesaplayabilmeleri için internet üzerinden emeklilik hesaplama uygulamaları bulunmaktadır. Yazımızda da paylaştığımız linkten bu hesaplama uygulamasını gerçekleştirebilir ve ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. BAĞ-KUR kapsamında bulunan sigortalılar içinde emeklilik şartları diğer sigorta kurumlarına göre değişiklik göstermektedir. Yine erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi, kadınlarda ise 20 yıllık sigortalılık süresi istenmektedir. Bunun yanında sigorta sürelerinin tamamlanmasına kalan yıllara göre de emeklilik yaşı değişiklik göstermektedir. Kişiler ellerinde bulunan bilgilere göre emeklilik hesaplama işlemlerini kullanarak ne zaman emekli olurum sorularına cevap bulabilirler. Yazımızdan ilgili linke tıklayarak emeklilik hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Emeklilik hesaplama işleminde ise emeklilik türünüz, doğum tarihiniz ve cinsiyetiniz gibi temel bilgileri ilk olarak girmeniz gerekmektedir. Bu aşamadan sonra özel durumunuz varsa ilgili yerleri doldurarak hesaplama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Emekli Sandığı Kapsamında Bulunanlar için Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplaması
Emekli Sandığına bağlı kişiler emekli olabilmek için bazı şartları yerine getirmek zorundadırlar. Bu şartlar belirli bir prim gününü doldurmak, belirli bir yaşı doldurmak ve belirli bir sigortalılık süresini doldurmaktır. Emeklilik için gerekli bu şartlarda ilk sigorta girişinizin tarihi büyük önem taşımaktadır. İlk sigorta girişiniz erken bir tarihte yapılmışsa daha erken emekli olma şansına sahip olabilirsiniz. İnternet üzerinden emeklilik şartlarını araştırıp tamamlamanız gereken şartları öğrenebilirsiniz. Eğer bu şekilde yapmak istemezseniz, internet üzerinden bulunan emeklilik hesaplama uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Emekli Sandığı(4C) kapsamındaki kişiler için emeklilik günlerini hesaplamaları konusunda internet üzerinden gerçekleştirebilecekleri uygulamalardan biri de emeklilik hesaplama işlemidir. İşlemi gerçekleştirebilmek için yazımızdaki ilgili linke tıklamanız yeterli olacaktır. Daha sonra doğum tarihi ve cinsiyetiniz gibi genel bilgileri girdikten sonra sigorta kurumlarına ait hizmetlerinizi gördüğünüz ekranda ilgili yerlere girmeniz gerekmektedir. Hizmet bilgilerinizi girdikten sonra “Ekle” seçeneklerine tıklayarak hizmetlerinizi toplayabilirsiniz. Bu sayede son olarak emeklilik zamanınızı hesaplayabilirsiniz.
Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için hazırlanan emeklilik hesaplama işlemleri sigorta kurumlarına göre değişiklik gösterdiği gibi şartları da farklı olmaktadır. Bu şartların farklılıklarını internet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda emeklilik şartlarını tamamlamakta zorlanan ve yıllarca beklemek zorunda kalanlar içinde farklı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların en bilineni erken emeklilik uygulamasıdır.
Erken Emeklilik Nedir?
Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi, prim süresi ve yaş şartlarının sağlanamaması durumunda emekli adaylarını mağdur etmemek adına 3600 prim süresi ve 15 yıllık sigortalılık süresi ve 50 yaş şartı ile erken emekli olabilmektedirler. Bunun yanı sıra askerlik borçlanması ve doğum borçlanması ile daha erken emekli olma şansına sahip olabilirsiniz. Örneğin askerlik yaptıktan sonra ilk sigorta girişiniz yapılmışsa, askerlik süresini borçlanarak ilk sigorta girişinizi geriye çekebilirsiniz. Bu da size daha erken emekli olma imkanı vermektedir. Erken emekli olma durumunda ise normalde alacağınız emekli aylığınızdan daha düşük bir aylık alırsınız. Ayrıca erken emeklilik için prim ve sigortalılık sürelerini tamamlayıp yaşını tamamlamayanlar için halen daha çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmalar ile emeklilikte yaşa takılanlar için bazı haksızlıkların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Erken emeklilikten yaşa takılanlar yararlanabilmektedir. Doldurulması gereken yaşı dolduramayan kişiler için emeklilik sağlamaktadır. Ancak emekli aylığından belirli kesintiler yapılarak emekli olmuş olacaklardır. Senelerce yaşının dolmasını beklemeyecek olanlar için erken emekli olup bir an önce emekli aylıklarının bağlanması cazip gelmektedir. Yine de emekli aylıklarını tam alabilmeleri için çalışmalar devam etmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...