Tgrt Haber
24 Mart 2014 19:14 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Nükleer Güvenlik Zirvesi toplanıyor

Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Gül’ün temsil edeceği Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin üçüncüsü, 53 ülkenin, 4 uluslararası örgütün ve 58 liderin katılımıyla Lahey’de toplanıyor.

Nükleer Güvenlik Zirvesi toplanıyor
Nükleer Güvenlik Zirvesi,lahey,abdullah gül,

Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil edeceği Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin (NSS) üçüncüsü, 53 ülkenin, 4 uluslararası örgütün ve 58 liderin katılımıyla Lahey’de toplanıyor. İlki 2010’da Washington’da ikincisi ise 2012’de Seul’de düzenlenen NSS’te, bir yandan nükleer güvenlik alanında son dört yılda atılan adımlar masaya yatırılırken diğer yandan üç ana konu üzerine odaklanılacak. Toplantının ana gündem maddelerini, tehlikeli nükleer malzemeleri azaltarak nükleer terörizmi engellemeye çalışmak, tüm nükleer malzemelerin ve radyoaktif kaynakların güvenliğinin iyileştirilmesi ve nükleer güvenlik alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi oluşturuyor.
Liderlerin, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımını en aza indirmeyi sürdürme taahhüdünü de yinelemeleri bekleniyor. Zirvenin ana konusu nükleer güvenlik olsa da özellikle liderler arasında yapılacak ikili temaslarda, son günlerin en sıcak uluslararası gündem maddeleri arasında yer alan Ukrayna konusunun da öne çıkması öngörülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı toplantıda Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edilecek. Lavrov’un, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesi gündemde. Zirvenin paralelinde, G7 ülkelerinin liderlerinin, Rusya'nın Kırım'a yönelik attığı adımları ve Rusya'nın G8'den çıkarılmasını ele alacakları bir toplantı gerçekleştirilecek. Zirveye katılacak liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso gibi isimler yer alıyor.
İki gün sürecek zirvenin, toplantı sonunda kabul edilecek Lahey Bildirisi’nin yayımlanmasıyla sona ermesi öngörülüyor. Dördüncü NSS’in 2016’da ABD’de düzenlenmesi planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...