Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ekim 2015 09:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:16

Önce yalanladılar! Bakın düşürülen hava aracı hangi ülkenin çıktı

TSK’nın 'Milliyeti belirsiz' dediği, Rusya’nın açıklama yaptığı uçağın milliyetini Güntay Şimşek açıkladı.

Önce yalanladılar! Bakın düşürülen hava aracı hangi ülkenin çıktı
insansız hava aracı, TSK, İHA,

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıkladığı, bugün Suriye sınırında Türkiye hava sahası içerisinde düşürülen mini İnsansız Hava Aracı (İHA) Rus yapımı Orlan-10. Rus yapımı Orlan-10, ilk defa 2014 yılında, Ukrayna’da düşürüldükten sonra gündeme gelmişti. 
Rusya’nın 2013’te İsrail ile birlikte geliştirmeye çalıştığı İHA projelerinin ilkinden olan Orlan-10 mini İHA, 2 motorlu, 15 kg ağırlığında, 3-4 kg kamera taşıyabiliyor. Yaklaşık 60-70 km menzili olan bu haberleşme İHA’sı katapultla atılıyor ve paraşütle iniyor. 
Rus şirketi Special Technological Centre (STC) tarafından 2013’te üretilmeye başlanan mini İHA ilk etapta 100 adet sipariş aldığı duyurulmuştu. Rus yapımı Orlan-10, Türkiye’de Baykar Makine tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve yaklaşık 200 adedi, 2007 yılından bu yana, TSK bünyesinde operasyonel olarak kullanılan Bayraktar Mini İHA’nın benzeri. 

Rusya tarafından üretilen hali hazırda Türk Silah Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde 172 adet bulunan mini İHA’nın benzeri.  

Rus Orlan-10 İHA’sı büyük ihtimalle kontrolden çıktığı için Türkiye hava sahasına girmiş olabileceği söylenebilir. Ayrıca bu tür İHA’larda telsiz veya haberleş sistemi olmadığı için irtibat kurmak, ya da Genel Kurmay Başkanlığı’nın açıkladığı üzere uyarı yaparak sınır ihlalinin önü geçmesini engellemek söz konusu değil.   

Teknik Özellikleri:
Take-off kilo - 15 kg
Yükünü ağırlık - 6 kg
Motor - Motor (Benzinli A-95)
Way başlatmak için - katlama mancınık
Ekim yöntemi - Bir paraşüt
Hava hızı - 90-150 km / h
Max. Uçuş süresi - 16 saat
Max. Uygulamanın karmaşık aralığı - yer kontrol istasyonundan (off-line 600 km'ye kadar) 140 km'ye kadar
Max. Deniz seviyesinden yükseklik - 5000 m
Max. başında rüzgar hızı - 10 m / s
-30 Ile +40 ° C yere yakın çalışma sıcaklığı aralığı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...