Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Aralık 2020 14:57 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

Ons nedir / Ons hesaplama / Ons kaç gram

Altın fiyatlarında meydana gelen değişimler sırasından adını sıkça duyduğumuz ons nedir? Ekonomi piyasalarının değerlendirmesinde önemli bir 'miktar' olarak yer tutan ons, sıkça duyulmasına karşın tanımı net olarak bilinmeyen kavramlardan biri. Peki ons nedir, 1 ons kaç gramdır, ons nasıl hesaplanır?, bu soruların cevaplarını haberimizde derledik.

Ons nedir / Ons hesaplama / Ons kaç gram
ons,,ons altın,,ons nedir,,ons altın nedir,,ons kaç gram,,ons nasıl hesaplanır,,ons altın ne kadar,,ons altın fiyat,,gram altın,,ons altın hesaplama,

Altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde geçen ons kavramı merak uyandırıyor. Ekonomi haberlerinde ve detaylı değerlendirmelerde adını şıkça duyduğumuz ons nedir?

ONS NEDİR?

ONS, genellikle piyasalarda ONS altın olarak geçer. Bunun sebebi ise altın başta olmak üzere gümüş, yakut, elmas ve diğer değerli madenlerin hesaplanmasında kullanılan bir hesap türü olmasıdır. Yani ekonomi piyasalarında altın ve diğer değerli taşların değerlerini belirlemede ONS hesap birimi kullanılır. ONS, aslında değerli maden ve taşların ölçülmesini sağlayan kütle birimidir. Tüm değerli maden üzerinde yapılan hesaplamalarda ONS birim fiyatı alınır. Birim fiyat üzerinden yapılan hesaplamalar sonucunda altın, gümüş ya da elmasın asıl değeri ortaya çıkar.

ONS KAÇ GRAMDIR?

1 Ons altının kaç gram ettiği dünya piyasalarında sabitlenmiştir. Dünya standartlarına göre 1 ons altın 3.103 gram olarak hesaplanır. Tüm finansal hesaplamalarda 1 Ons altın 31.10 gram olarak hesaplamalara dahil edilir ve bu değer baz alınır. Bir ülkenin para biriminin kazandığı değer ile azalıp artması ons altın değerinin de doğru oranda artıp azalmasına neden olmaktadır. Ons hesabı o anki ons değeri 31,10'a bölünür, çıkan rakam o anki dolar kuru ile çarpılır ve 24 ayar gram altın fiyatına ulaşılır. Kısacası ons altın gram altının Türk lirası karşılığını hesaplamak için kullanılır. Hesaplanan gram altın fiyatı ile çeyrek altın ve yarım altın fiyatı hesaplanır.

ONS NASIL HESAPLANIR?

Hesap ise şöyle yapılır: O anki ons değeri 31,10'a bölünür, çıkan rakam o anki dolar kuru ile çarpılır ve 24 ayar gram altının fiyatına ulaşılınır. 1752 /(bölünür)31,10 *(çarpılır) dolar kuru = 24 ayar gram altın fiyatı.

ONS ALTIN NASIL ALINIR?

Yer altından çıkarılan ve oldukça değer kazanan altın emtia piyasalarında işlem gören madenlerden birisidir. Altın çıkarıldıktan sonra belli işlemlerden geçtikten sonra satılır hale gelmektedir. Ons altın aslında has altın anlamına gelmektedir. Ons altın borsa üzerinden fiziki olarak da alınıp satılabilir. Bu işlemler ülkemizde Borsa İstanbul üzerinden Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar piyasasında gerçekleşmektedir. Ancak bireysel olarak işlem yapmanız mümkün değildir.

GRAM ALTIN, ONS ALTIN FARKI
Ons altın dünyadaki tüm yatırımcıları ve merkez bankalarını ilgilendirirken ve uluslararası platformda işlem görürken, gram altın sadece Türkiye bazında hareketlenmelerde değişim göstermektedir. Ons bazında gerçekleşen yükseliş ya da düşüşlerin gram altına çok sert yansımadığını gözlemlenebilir.Ons bazında altın fiyatı yükseldiğinde gram altının da yükselebilmesi için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ya da ons bazında çıkacak değerlendirmenin Türk Lirası’ndaki değerlenme oranından daha yüksek olması gerekmektedir. Buna paralel olarak, çoğu zaman Ons bazında gerçekleşen yükselişler ya da düşüşler aynı oranda gram altına da etki etmektedir. Kısaca, ons altındaki değişimler Gram Altındaki değişimden daha kalıcıdır. Buna bağlı olarak kazanç oranları daha tatmin edicidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...