Tgrt Haber
26 Ekim 2015 14:42 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:14

Saatler geri alındı mı, Saat kaç (Yaz saati, kış saati)

Dünya genelinde saatlerin geri alınması işlemi 25 Ekim Pazar günü gerçekleştirildi. Türkiye'de ise seçimler dolayısıyla saatleri geri alma işlemi 8 Kasım Pazar gününe ertelendi. Fakat dünya saatlerine entegre olan bir çok elektronik cihaz otomatik olarak kendi saatini bir saat geri aldı. Bu durum vatandaşlarda büyük bir kafa karışıklığı oluşturdu. Vatandaşlar halen saatin kaç olduğunu çözmeye çalışıyor. yaz saati, kış saati, saat kaç, Saatler geri alındı mı, İşte tüm soruların cevabı...

Saatler geri alındı mı, Saat kaç (Yaz saati, kış saati)
saat kaç, saatler geri alındı mı, saatler geri alındı mı, saat, otomatik ayar, türkiye, seçim, Sabah,bugün,iPhone,Android,Diyanet,Microsoft,Bakanlar Kurulu,Diyanet İşleri Başkanlığı, SGK, Medula sistemi, eczaneler, kış saati, yaz saati,

Bütün dünyada saatlerin geri alınması işlemi 25 Ekim Pazar günü gerçekleştirildi. Türkiye'de ise seçimler dolayısıyla yaz saati (kış saati)  geri alma işlemi 8 Kasım Pazar gününe ertelendi. Ancak dünya saatlerine entegre olan bir çok elektronik cihaz otomatik olarak kendi saatini bir saat geri aldı. Bu da vatandaşlar da büyük bir kafa karışıklığı oluşturdu. Vatandaşlar halen saatin kaç olduğunu çözmeye çalışıyor. Saat kaç? Saatler geri alındı mı? 
Saat kaç? Saatler geri alındı mı? Türkiye'de saat kaç? Saatler ne zaman geri alınacak? Detaylar haberimizde...
Saatler tüm dünya'da bir saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçildi. Türkiye'de ise seçimler dolayısıyla kış saati uygulamasının başlangıç tarihi 8 Kasım'a ertelendi. Ancak bazı elektronik aletler otomatik olarak kendi saatini bir saat geri aldı. Bu durum da vatandaşlarda kafa karışıklığına yol açtı. Herkes saat kaç sorusunun cevabını aramaya koyuldu.
Akıllı telefonunuz veya bilgisayar ve tabletinizin saat ayarı "otomatik olarak ayarla" seçeneğinde ise muhtemelen saati şu an bir saat geri kalmış durumda. O yüzden kolunuzdaki veya evinizin duvarındaki saate güvenmenizde fayda var. Çünkü Türkiye'de şu an için hiç bir saat değişikliği yok. Otomatik ayarla seçeneğinden çıkartarak elektronik cihazınızın saatini kendiniz ayarlamanızda fayda var. Yoksa bu durum sizin için bir çok karışıklığa sebep olabilir.

Bu sabah ise pek çok vatandaş, cep telefonlarının saatleri otomatik olarak 1 saat geri alması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı. Özellikle bazı otobüs duraklarında yoğunluk olduğu, vatandaşların geç kaldıklarını söylediği görüldü.
 
SOSYAL MEDYAYI SALLADI
 
Yaşanan durumun ardından sosyal medyada da mesaj yağıyor... İşte bazıları
 
-Şimdi saat kaç saatler geri alınmadysa benim telefon aldı mı peki ben otobüse hangi saate göre binecegm kafamda deli sorular ?? Günaydınnn
 
-Saat kaç şimdi?
 
-Günaydın samsung cular tlf saatinizi kontrol edin !! 1 saat otomatik geri almış olabilir
 
-Sabah sabah telefonum bana şaka yapıyor saat 8 diye. Bu saatlerin 2 hafta sonra alıncağını söyleyen sistemide kınıyoruz!
 
-Off saat geri alınmış bende diyodumki 7 saat uyku bana nasıl yetti :D :D :D
 
-Su anda tek merak ettiğim şey saat kaç
 
MANUEL AYARLAMA YAPILACAK
 
Microsoft, seçimlerden ötürü ertelenen kış saatine geçiş için güncelleme yayınladı. Ancak güncelleme otomatik olmadığı için herkes manuel ayarlama yapacak
 
Kış saati uygulamasının başlayacağı günün ertelenmesine yönelik düzenleme, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un imzasıyla Başbakanlığa gönderilmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart’ta 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim’de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilmesi gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım’da sona erecek ve bu tarihte saatler 04.00’ten 03.00’e alınacak.
 
CİHAZLAR AYARLANMALI
 
Kış saati uygulamasına geçiş ertelendi ancak kullanılan elektronik cihazların da bu yeni duruma göre ayarlanması gerekecek. Microsoft, bu özel duruma çözüm bulmak adına bir güncelleme yayımlarken, güncelleme indirildiğinde Windows PC’ler bugün değil, 8 Kasım’da saatleri otomatik olarak 1 saat geri alacak. Güncelleme, Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden, herkesin manuel şekilde güncellemeyi kurması gerekecek.
 
NAMAZ VAKİTLERİ UYARISI
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, yaz ve kış saatleri uygulamaları dikkate alınarak basılı takvimlerdeki namaz saatlerinin önceden belirlendiğini, öngörülemeyen bu yeni durum karşısında yanlış bilgilendirmenin önüne geçilebilmesi amacıyla cemaatin uyarılmasını istedi. Camilerde verilen vaazlarda ve cemaatin 25 Ekim ile 7 Kasım arasındaki dönemde takvimde yer alan vakit namazları saatlerine uymaması buna karşılık takvimlerdeki saatlere bu süre içerisinde 1’er saat eklenerek ezan saatlerinin tespit edilebileceği uyarıları yapıldı.

Saatler geri alındı mı, Saat kaç (Yaz saati, kış saati)

Dünya ülkeleri dün sabaha karşı 04.00 itibariyle, kış saati uygulamasına geçti. Ancak Türkiye, 1 Kasım 2015 günü gerçekleştirilecek seçimler sebebiyle, kış saati uygulamasını erteledi. Dün sabah ülke genelinde saat karmaşası yaşandı.

Türkiye, bu güne de SGK'nin Medula sisteminin çöktüğü haberiyle başladı. İstanbul Eczacı Odası, reçete düzenleme tarihi 26 Ekim 2015 tarihli olmasına karşın, sistemin reçete tarihini 25 Ekim 2015 olarak algılamasından dolayı reçete girişinin yapılamadığını açıkladı.
Bu sıkıntının tüm dünyada başlayan kış saati uygulamasıyla ilgili olduğu belirtiliyor.
 

BTK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Bilindiği gibi gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin düzenlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı gereğince 25 Ekim 2015 yerine 8 Kasım 2015 Pazar günü saat 04.00'dan itibaren bir saat geri alınmasına karar verilmiştir.

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarda saatini otomatik olarak geri alabilme özelliği bulunduğu için vatandaşlarımız, akıllı telefon ve bilgisayarları başta olmak üzere elektronik cihazlarında gerekli saat ayarlamalarını yapmaları mağdur olmamaları açısından yararlı olacaktır.

Elektronik haberleşme sektöründe (GSM, İnternet, sabit telefon, uydu hizmetleri) faaliyet gösteren işletmecilerin sunduğu faturalandırma, tarife paketlerinin yürürlüğe gireceği zaman, taahhütlerin başlangıç ve bitiş tarihleri, avantajlı servisler gibi hususlar da karışıklığa ve mağduriyete sebep olunmaması için işletmecilerin gereken önlemleri alması ve tüketicilerin dikkatli olması önem arzetmektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...