Tgrt Haber
17 Kasım 2016 20:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:55

SAT ve SAS komando şartları neler nasıl olunur | Kimler olabilir eğitimler nasıl

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Su Altı Taarruz ve Su Altı Savunma için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı alım yapacağını açıkladı. Binlerce adayı için haberimizde detaylı bilgilere yer verdik. SAT komando adayları için şartlar neler? SAS komandosu nasıl olunur, eğitimleri nasıl? Tüm detaylar burada...

SAT ve SAS komando şartları neler nasıl olunur | Kimler olabilir eğitimler nasıl
sat,sas,komando,sat şartları,sas şartları neler,eğitim

Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı ya da halk arasında bilinen adıyla SAT, Türk Deniz Kuvvetleri personeli subayların ve astsubayların aralarından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşmuş, komando birliğidir. Bu bölüm için adaylar özel olarak seçilir. SAT Komandoları aynı zamanda Amfibi Harekat için çok önemli görevler üstlenmektedirler. Adaylar SAT ve SAS komandosu olabilmek için bir çok detayı bilmek ve öğrenmek zorunda. Biz de haberimizde tüm bu detaylara yer verdik.

BAŞVURU İÇİN ADAYLARDA ARANACAK NİTELİKLER:

a. Genel Koşullar:
(1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
(2) Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
(3) Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;
(a) Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından birisinden,
(b) Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,
(c) 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Kanunun 148'inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak,
(4) Askeri okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmemiş olmak,
(5) FETÖ/PDY, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile kendisi, eşi, annesi, babası, kardeşlerinin herhangi bir irtibatı veya iltisakı bulunmamak şartları aranmaktadır.

b. Öğrenimle İlgili Koşullar:

(1) Adayların, alım yapılacak branşlara uygun eğitim veren okullardan en geç Ocak 2017 döneminde mezun olmaları gerekmektedir.
(2) Yüksek Lisans mezunları için mezun oldukları lisans bölümü geçerlidir.
(3) Öğrenimlerini yurtdışında bitirenlerin diplomalarının yurt içinde geçerli olduğunu belirten Yüksek Öğretim Kurulu'nca (YÖK) onaylanmış denklik belgeleri zorunludur.
(4) Alım yapılacak branşlar için kaynak gösterilen bölümlere denk bölümlerden mezun olanlardan, diplomalarının denkliği YÖK tarafından onaylanmış olmalı ve adaylar bu denklik onaylarını seçim aşamalarına getirmelidir.
(5) Deniz (Güverte ve makine görevleri), Deniz/Deniz Piyade, Deniz İstihkam ve Mühendis Sınıflarında başvuran adaylarda geçerli (en son yapılan) Kamu Personeli Seçme Sınavından, “KPSSP3 lisans puanı” türünden en az 60 puan ve üzeri alınması şartı aranacaktır.
(6) Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamak (Askerlik yükümlülüğüne ilişkin hükümler saklıdır.) (Kredi Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredileri hariç) gereklidir.

c. Yaş İle İlgili Koşullar:

01 Ocak 2016 tarihi itibarıyla düzeltilmemiş nüfus kaydına göre;
(1) Lisans mezunları için 27 yaşını bitirmemiş olmak,
(2) Lisansüstü mezunları için 32 yaşını bitirmemiş olmak (Deniz/Deniz Piyade Sınıfını seçen adaylar için 30 yaşını bitirmemiş olmak), şartı aranır.

Kimler Sat Komandosu Olabilir?

SAT Komandoları, vatanı ve milleti için canını her an feda etmeye hazır, yalnız kalma, karanlık, yükseklik gibi korkulu durumlardan hiç rahatsızlık duymayan, hızlı düşünebilen ve ani kararlar verebilen fiziksel olarak yeterli olan kişilerden seçilmektedirler. Ülke olarak gururumuz olan SAT Komandoları terörle mücadele, korsanlık gibi olaylarda göstermiş oldukları başarılar ile tüm dünya basınının dikkatini çekmeyi başarmış özel bir birliktir.

SAT Komandosu Nasıl Olunur?

SAT Komandosu olmak için öncelikle askeri lise, Anadolu liseleri, düz liseler veya meslek liselerinin birisinden mezun olduktan sonra sınavla Deniz Astsubay veya Deniz Harp Okuluna girmeniz gerekmektedir. Deniz Astsubay Okulu astsubay yetiştirmekle beraber eğitim süresi 2 senedir. Deniz Harp Okulu ise subay yetiştirir ve eğitim süresi 4 yıldır. Sat Komandosu olmak için bu okullarda son sınıfa gelmeniz gerekmektedir. Son sınıfa geldiğinizde görevli SAT personelinden bazı kişiler okula gelip SAT Komandosu olmak için gönüllü olanların isimlerini alırlar. Burada gönüllülük esastır. Çünkü verilecek olan eğitimin zorluğu ve mesleğin tehlikesi düşünüldüğünde gönüllülük esası zorunlu olmaktadır.

Okulu bitirdikten sonra gönüllü olan subay ve astsubaylar Temmuz ayında eğitime başlamaktadırlar. Eğitim süreci oldukça ağır şartlarda gerçekleştirilmektedir. Subay ve Astsubaylar 44 ayrı dalda eğitime tabi tutulurlar ve eğitim süresi de buna bağlı olarak 50 haftaya varabilir. SAT Komandosu eğitimleri sırasında kesinlikle ara verilemeyeceği gibi, kişisel elektronik eşyalarınızın da yanınızda bulundurmak yasaktır. Eğitim süresince dış dünya ile hiçbir bağlantınız yoktur.

Eğitim sürecinin çok zor olmasından dolayı, eğitime başlayan kursiyerlerden çok azı eğitimi tamamlar.  Sat Komandosu eğitimlerinin en zor kısmı “Cehennem Haftası Eğitimi” de denilen, eğitimin son haftasıdır. Kursiyerlerin haftada sadece 4 saat uyumalarına izin verilir, yiyeceklerini doğadan karşılarlar, psikolojik ve fiziki açıdan dayanılması oldukça güç durumlara tabi tutulurlar. Bu haftayı da başarıyla geçenler artık Deniz Komandosu yani SAT Komandosu olmaya hak kazanırlar.

Bu eğitimlerin bu denli zorlu olmalarının elbette sebepleri bulunmaktadır. Hatta eğitim süresinde gördükleriniz, görev süresi boyunca göreceklerinizin yanında oldukça basit bile kalabilir. Bu sebepten dolayı bu aşamaları başarı ile geçemeyen kimse SAT Komandosu olamaz. SAT Komandosu eğitimleri sırasında ayrılanlar ise Deniz Kuvvetlerinin çeşitli birimlerine atanmaktadır. Eğitimin zorluğunu kavrayabilmeniz için TRT Belgesel’de yayımlanan küçük bir videoyu sizlerle paylaşıyoruz.

SAT Komandoları Ne Kadar Maaş Alıyorlar?

TSK’da görev yapan personelin maaş ve özlük hakları; sınıf, rütbe, eğitim, uzmanlık alanı, iş riski, iş güçlüğü, teminde çekilen güçlük, yetki, sorumluluk, kadro ve görev yeri gibi özelliklere göre farklılık arz etmektedir. Bu sebepten dolayı SAT Komandolarının net bir maaşı olduğunu söyleyemeyiz. Görev yerlerine ve rütbelerine göre bu maaşlar değişmektedir. Ancak en az 5 bin seviyelerinde maaş aldıkları bilinmektedir.

Bu yazımızda SAT Komandosu nedir, SAT Komandosu kimdir, SAT Komandosu nasıl olunur? SAT Komandosu olma şartları nelerdir, Kimler SAT Komandosu olabilir, SAT komandosu eğitim görüntüleri, SAT Komandolarının eğitim videoları, SAT komandosu olmak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...