Tgrt Haber
31 May 2014 15:48 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

SGK Primi öğren - SGK Borç ve 4A Hizmet Dökümü Sorgulama (SGK Ne Zaman Emekli Olurum?)

SGK hizmet dökümünü kurumun sitesine girip TC KİMLİK no ile alabilirsiniz. Şifresiz olarak SGK hizmet dökümü nasıl yapılır. SGK hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC kimlik no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz.

SGK Primi öğren - SGK Borç ve 4A Hizmet Dökümü Sorgulama (SGK Ne Zaman Emekli Olurum?)
sgk sorgulama, sgk işlemleri, sgk pirim, sgk borç, sgk ne zaman emekli olurum, sgk dökümü, SSK,TEB,SGK,dizi,bugün,sağlık,Temmuz,sigorta,Kızılay,e-devlet,Hürriyet,Emekli Sandığı,Sosyal Güvenlik Kurumu,Türk Eczacıları Birliği

Şifresiz olarak SGK (SSK) HİZMET DÖKÜMÜ nasıl yapılır. SGK (SSK) hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC KİMLİK no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. SGK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor. Daha önce e-devlet sisteminde yer alan SGK PRİM SORGULAMA uygulamasına artık size özel kişisel kimlik bilgilerinizi girerek SGK (SSK) PRİM SORGULAMA yapabilirsiniz…

SSK SGK ŞİFRESİZ HİZMET DÖKÜMÜNÜ NASIL ALIRIM..

Çalışanların maaşlarının yanı sıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor.Çalışanlar bu kesintilerden sonra maaşlarını alabiliyorlar. Uzun yıllar boyunca SGK'ya kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşarından. SSK prim sorgulama sayfası giriş. SSK prim sorgulaması nasıl yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu istemler üzerinden öğretnebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primlkeri de artıyo. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol debilecek.

 

SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ

SGK SSK BORÇ SORGULAMA

SGK SSK DEKONT GÖRÜNTÜLEME

SGK SSK RANDEVU ALMA

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

 

Türkiye' deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. 

 

ŞİFRESİZ OLARAK SSK SORGULAMASI YAPABİLİR, SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALABİLİRSİNİZ. AYRICA SSK SİCİL NO SORGULAMA, SSK PRİM SORGULAMA, SSK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA GİBİ HİZMETLERE RAHATLIKLA ULAŞABİLİRSİNİZ.

 

SGK Hizmet Dökümü almak için 2 yöntem var. SGK Hizmet Dökümü almak isteyen vatandaşlara en kolay şekilde Hizmet Dökümü nasıl alınır tarif edeceğiz. 4A HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA EKRANI...

 

CEP TELEFONU İLE SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK

 

Cep telefonlarınızdan ilk işe giriş tarihinizi ve toplam hizmet gün sayınızı sorgulayabilirsiniz.

 

e- Devlet veri sorgulama sistemi

 

Yeni bir uygulama başlatan sgk.gov.tr, bu uygulaması ile vatandaşların site site gezerek yada sorgulama yaparak toplam hizmet gün toplamını öğrenmelerini kolaylaştırıyor.

 

Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Cep telefonlarınızdan hizmet gün toplamını öğrenmek için ne yapmanız gerekiyor?

 

“PT yaz boşluk bırak T.C. Kimlik Numaranı yaz boşluk bırak AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at. SGK Hizmet Dökümü mesaj ile size iletilecektir.

 

KİMLERE BORÇ ÇIKTI

 

Eğer 2012 yılı Ocak ayından önce ve sonra sigorta girişiniz var ve faal durumda ise sistemde borcunuz çıkmıyor.

 

Fakat, GSS yürürlüğe girdikten sonra yani, 2012 yılı Ocak ayından sonra işinizden ayrıldınız ve herhangi bir işlem yapmadıysanız otomatik olarak GSS kapsamına girdiniz ve en yüksek tutardan her ay borçlanıyorsunuz demektir.

 

Örneğin:

 

Ali Bey, 2010 yılı başından 2011 yılı Ekim ayına kadar bir firmada sigortalı olarak çalışmış. Ali Bey, 2012 yılı Mayıs ayına kadar hiçbir firmada çalışmamış. 2012 yılı Mayıs ayında da başka bir işletmede sigortalı olarak olarak işe başlamış. Bu sebepten dolayı SGK, Ali Bey'in adına 2012 yılı başından yeni bir işe girdiği Mayıs ayına kadar GSS borcu tahakkuk ettiriyor.

 

Normalde 2012 Ocak - 2012 Nisan dönemine kadar 4 aylık borcun Ali Bey'e tahakkuk ettirilmesi gerek. Fakat, SGK il müdürlükleri işlerin aksamasından dolayı tahakkuk ettirmeye devam ettiriyor.

 

Eğer Ali Bey halen çalışmıyor ise, SGK 2012 Ocak ayından beri borç tahakkuk ettiriyor demektir. Üstelik borca faiz de işliyor.

 

BORCU ÇIKAN NE YAPACAK?

 

Borcu çıkan vatandaşlar, ikamet ettikleri SGK il müdürlüklerine giderek bu durumun düzeltilmesini talep etmeli.

 

1- İkamet ettiğiniz SGK il müdürlüğüne gidip, işe başladığınız tarihi belirterek tahakkuk ettirilmemesi gereken borçların silinmesini isteyin.

 

2- Tahakkuk ettirilen borçlar en yüksek primden yatırıldığından dolayı gelir testi yapılmasını istediğinizi belirtin.

 

MUTLAKA GELİR TESTİ YAPTIRIN

 

Gelir testleri 2012 yılının başından beri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca yapılıyor. Gelirinizdeki artış ve düşüşü ise tekrardan test yaptırmak için bildirmek gerekiyor.

 

Zorunlu tutulmasına karşın hiçbir gelir testi yaptırmayanlar ise en üst limit üzerinden yani aylık 257,04 TL üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor.

 

Herhangi bir kurumda çalışıp sigorta primi ödeyenler, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda değil. Yani SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışıyorsanız zaten GSS’li olduğundan tekrardan prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz.

 

GÜNCEL PRİM TUTARLARI

 

1 Ocak 2014 ila 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;

 

- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL / 3 = 357 TL x yüzde 12 = 42,84 TL,

 

- Aylık geliri, asgari ücret ve asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL x yüzde 12 = 128,52 TL,

 

- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 1071 TL x 2 = 2.142 TL x yüzde 12 = 257,04 TL

 

Vatandaş, gelir testi sonucu tespit edilen gelirlerine göre sağlıktan yararlanmak için bu tutarları ödemek zorunda. Prim tutarları asgari ücrete endeksli olduğu için her yıl 1 Ocakta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı kadar artıyor.

 

SGK'dan milyonları ilgilendiren karar

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç alımında yaşanan suistimalleri önlemek üzere yeni bir uygulama başlatıyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan protokol gereği artık hasta ve hasta yakınları yanlarında nüfus cüzdanı, ehliyet ya da basın kartı gibi nüfus bilgilerinin yer aldığı kimlikler olmadan ilaç alamayacak. bugüne kadar T.C. kimlik numarası, reçetenin üzerine yazılıyordu ama eczaneden ilaç alınırken nüfus cüzdanı gösterilmiyordu. E-reçeteye geçildiğinden beri artık bu da sorgulanmıyor. Şimdi yeni uygulamayla eczacı isterse veriliş tarihini, isterse aile cüzdan numarasını dahi sorabilecek.

 

SKG ile TEB arasında Eylül ayında yapılan ek protokol değişikliğine göre ilaç alımlarında T.C. kimlik numarasının yanı sıra cilt no/aile sıra no gibi ek doğrulama bilgileri de istenecek. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, uygulamanın bugün itibariyle başladığını ancak vatandaşın haberi olmaması nedeniyle bir dizi karışıklık yaşandığını söyledi. Bunun üzerine SGK ile görüştüklerini anlatan Kızılay, vatandaşın bilgilendirilmesi için kısa süreli bir geçiş süreci tanındığını açıkladı.

 

Genel Sekreter Kızılay, bu uygulamayla ilacın hasta veya hasta yakını kimseler dışında alınmasının engellenmesi ve birtakım usulsüzlüklerin önlenmesinin amaçlandığını vurguladı. "Kimlik doğrulama için ek bilgilerin istenmesi, hastalarımızı ve eczacılarımızı etik dışı uygulamalardan korumak ve kamu yararı sağlamak amacını taşımaktadır" dedi.

 

SGK Emeklilik Şartları Nelerdir

 

SGK’dan emekli olabilmeniz için aşağıdaki 3 şartında yerine gelmesi gerekir

 

B- İlk Defa 08.09.1999- Reformun Yürürlük Tarihi Arasında Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği

 

İlk defa 08.09.1999 tarihi ile sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihleri arasında çalışmaya başlayan SSK sigortalılarına aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır;

 

a) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,

 

b) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün,

 

Emeklilik primi ödemiş olmaları şartı ile emekli aylığına hak kazanacaklardır.

 

Yani, reformun yürürlük tarihinden önce işe girmiş olanlar için halen geçerli olan emeklilik yaşları ve şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

 

Halen hem memurlar, hem Bağ-Kur’lular hem de SSK’lılar için kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaş sınırı 1999’dan beri uygulanıyor.

 

Ayrıca, yaşlılıktan emeklilik de sistemin sigortası işlevini görüyor. Yani, kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaşına gelmesine rağmen prim gün sayısı yeterli olmayanlar da 5400 günle emekli olabiliyor.

 

C- İlk Defa Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği

 

İlk defa Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65’e ulaşacaktır. Yıllar itibarıyla erkek sigortalılar için emeklilik yaşları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi artacaktır.

 

Ancak, reformdan sonra işe girenlerde 2036 yılına kadar yaş koşulu değişmemekle birlikte prim gün sayısı 7000 gün sayısı her yıl 100’er gün artırılarak (7100, 7200, 7300… gibi) uygulanacak. Bu süre, 2028 yılında 9000'e ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim ödeme şartı aranacak.

 

SGK’na Göre Normal Şartlarla Emekli Olacak KADINLAR İçin Hesaplama Tablosu

 

B- İlk Defa 08.09.1999- Reformun Yürürlük Tarihi Arasında Sigortalı

 

Olan Kadınların Emekliliği

 

İlk defa 08.09.1999-08.09.1999 tarihi ile sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihleri arasında işe giren kadın sigortalılara Sosyal Sigortalar Kanuna göre aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

 

a) Kadın ise 58 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,

b) Kadın ise 58 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün,

 

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartı ile yaşlılık (emekli) aylığına hak kazanacaklardır. Yani, 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar kademeli emeklilikten yararlanamayacaklardır.

 

C- İlk Defa Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra Sigortalı Olan kadınların Emekliliği

 

İlk defa reformdan itibaren sigortalı olacak kadınlar için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 58, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2048 yılında 65’e ulaşacaktır. Yıllar itibarıyla kadın sigortalılar için emeklilik yaşları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi artacaktır.

 

SGK’lı özürlüler için bağlanacak aylıkların aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan az olamayacaktır.

 

Rapor oranı ve derecesi

 

Sigortalılık I. Derece II: Derece III: Derece

 

başlangıcı (Yüzde 80+) (Yüzde 60-79) (Yüzde 40-59)

 

05.08.1991 ve 15 yıl- 15 yıl- 15 yıl-

 

daha önce 3.600 gün 3.600 gün 3.600 gün

 

06.08.1991- 15 yıl- 15 yıl, 8 ay- 16 yıl,

 

05.08.1994 3.600 gün 3.680 gün 3.760 gün

 

06.08.1994- 15 yıl- 16 yıl, 4 ay- 17 yıl,

 

05.08.1997 3.600 gün 3.760 gün 3.920 gün

 

06.08.1997- 15 yıl- 17 yıl, 18 yıl,

 

05.08.2000 3.600 gün 3.840 gün 4.080 gün

 

06.08.2000- 15 yıl- 17 yıl, 8 ay 19 yıl,

 

05.08.2003 3.600 gün 3.920 gün 4.240 gün

 

05.08.2003’den 15 yıl- 18 yıl- 20 yıl-

 

sonra 3.600 gün 4.000 gün 4.400 gün

 

SGK NEDİR?

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'nun kısaltmasıdır ve riskten dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastanelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz

 

Ayrıca ortaya çıkan esktra masraflar için gelir kaybının belli bir yüzdesini de devlet karşılamaktadır. Sosyal güvenlik hayatın türlü sonuçları karşısında bir yoksulluğa maruz kalmadan hayatlarını devam ettirmek demektir.

 

İnsanların hayat boyunca yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibariyle de “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir. Bu doğrultuda ülkemizde sosyal güvenlik hakkı, Anayasamızın 60 ıncı maddesindeki “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hüküm ile açıkça ortaya konmuştur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...