Tgrt Haber
11 Aralık 2014 16:00 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

SGK ve SSK sigorta sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

SGK ve SSK sorgulama işlemleri vatandaşlarımız işlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Sizler için hazırladığımız haberimizi inceleyerek SGK ve SSK sorgulama işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

SGK ve SSK sigorta sorgulama işlemleri nasıl yapılır?
sgk,ssk,sigorta sorgulamaia,sgg sorgulama,SGK ve SSK sigorta sorgulama işlemleri,SGK ve SSK sorgulama

Gelişen teknoloji ile artık birçok işlemimizi internet üzerinden rahatlıkla yapabilmekteyiz. Daha önceleri saatlerce sıra beklemek zorunda kalarak yaptığımız işlemleri artık internet ile oturduğumuz yerden kısa bir süre içinde yapabiliyoruz. Birçok kurum internet üzerinden yapılabilen işlemlere her gün bir yenisini ekliyor. Bu kurumlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumu'dur. Sosyal Güvenlik Kurumu  SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ile ilgili neredeyse tüm işlemlerinizi internet üzerinden yapabilme imkanını sizler için sağlıyor. Yazının devamında sizler için SGK sorgulama ve SSK sorgulama işlemlerini internet üzerinden nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.
SGK Sorgulama
SGK sorgulama işlemini 2 site üzerinden yapabilirsiniz. Bunlar E-Devlet ve E-SGM siteleridir.
E-Devlet üzerinden yapılan işlemlerde sizden E-Devlet şifresi istenecektir. E-Devlet şifresini PTT şubelerinden 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. Almış olduğunuz şifre size özeldir. Şifreyi kimse ile paylaşmayınız. Olur ki şifrenizi unutursanız yeni bir şifre alabilirsiniz. Fakat bu şekilde şifre ücreti 4 TL olacaktır.
E-SGM üzerinden yapılan işlemlerde ise şifre aranmamaktadır. Şifre yerine sizden TC kimlik numaranız, cilt numaranız, nüfus iliniz, doğum yılınız gibi bilgiler istenecektir. Bunları doldurarak sisteme giriş yapabilir işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  SGK sorgulama işlemi SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı sorgulama uygulamalarından oluşmaktadır.
SGK, BAĞ-KUR (4B) Sorgulama; BAĞ-KUR sorgulama işlemini E-Devlet ve E-SGM siteleri üzerinden yapabilirsiniz.
•    E-Devlet üzerinden işlem yapabilmek için gerekli siteyi size vereceğimiz link sayesinde bulabilirsiniz. Bu siteye ulaştıktan sonra açılan sayfadan kimliğimi şimdi doğrula adlı butona tıklayınız. Bu butona tıkladıktan sonra açılan sayfadan kimliğinizi TC kimlik numaranız ve şifreniz ile doğrulayınız. Ardından sorgula butonuna tıklayınız. Bu şekilde BAĞ-KUR sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
•    E-SGM üzerinden BAĞ-KUR sorgulama işlemi için gerekli siteye giriniz. Açılan sayfadan uyruğunuzu seçiniz. Daha sonra karşınıza çıkacak sayfada sizden TC kimlik numaranız, cilt numaranız, nüfus iliniz ve doğum yılınız gibi bilgiler istenecektir. Bu kimlik bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurduktan sonra sorgula butonuna tıklayınız. Açılan sayfanın üst kısmında yer alan ‘Hizmet Bilgisi’ sekmesinden 4B hizmet bilgisi seçeneğine tıklayarak SGK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
SGK, SSK (4A) Sorgulama; SSK sorgulama işleminizi E-SGM ve E-Devlet siteleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden işlem yapabilmek için yukarıda da değindiğimiz şekilde E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir.
•    E-SGM üzerinden SGK sorgulama işlemini yapabilmek için ilk olarak ilgili siteye giriniz. Açılan sayfadan uyruğunuzu seçiniz. Daha sonra karşınıza gelecek sayfaya kimlik bilgilerinizi doldurunuz. Kimlik bilgilerinizi doldurduktan sonra sayfanın üst kısmında yer alan hizmet bilgisi seçeneğinden 4A hizmet bilgisi seçeneğine tıklayarak SGK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
•    E-Devlet üzerinden SSK sorgulama işlemi yapmak için ilk olarak gerekli siteye ulaşınız. Daha sonra kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayarak kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştiriniz. Bu şekilde açılacak olan sayfadan SSK sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.
SGK, Emekli Sandığı (4C) Sorgulama;
•    E-SGM üzerinden Emekli Sandığı sorgulama işlemini yapabilmek için ilk olarak ilgili siteye giriniz. Açılan sayfadan uyruğunuzu seçiniz. Daha sonra TC kimlik numaranızı, nüfus ilinizi, doğum yılınızı ve cilt numaranızı giriniz. Ardından sorgulama butonuna tıklayarak açılan sayfanın üst kısmında yer alan hizmet bilgisi sekmesine tıklayınız. Hizmet bilgisi sekmesinin bir alt sekmesi olan 4C hizmet bilgisi sekmesinden SGK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
•    E-Devlet üzerinden SGK sorgulama Emekli Sandığı için ilgili siteye giriniz. Açılan sayfadan kimliğinizi TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile doğrulayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
SSK SORGULAMA
SSK sorgulama işleminizi yukarıda da bahsettiğimizi gibi E-Devlet ve E-SGM siteleri üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden SSK sorgulama işlemini yapabilmek için E-Devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Şifre ücreti 2 TL dir. Şifreniz size özeldir. SSK sorgulama da dahil olmak üzere birçok işleminizde bu şifreyi kullanabilirsiniz. E-SGM sisteminde ise sizden şifre istenmeyecektir. Şifre yerine birkaç kimlik bilginizi girerek bu sistemi kullanabilir SGK ve SSK sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
E-SGM üzerinden SSK sorgulama yapmak için ilk olarak ilgili siteye giriş yapınız. Açılan sayfada sizden uyruğunuzu seçmeniz istenecektir. Uyruğunuzu seçiniz. Ardından sizden istenilen TC kimlik numaranızı, nüfus ilinizi, doğum yılınızı ve cilt numaranızı giriniz. Ardından güvenlik kodu kısmına kutucukta yer alan harf ve rakamları giriniz ve sorgula butonuna tıklayınız. Açılan sayfanın üst kısmında yer alan hizmet bilgisi sekmesinin bir alt sekmesi olan 4A hizmet bilgisi seçeneğinden SSK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet üzerinden SSK sorgulaması yapmak için ise ilgili siteye giriniz ve ardından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayarak kimliğinizi TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile doğrulayınız. Bu şekilde SSK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu sitelerden ayrıca işe giriş sorgulama, borç sorgulama, işyeri numarası sorgulama, rapor parası sorgulama uygulaması işlemlerini yapabilirsiniz. Şimdi size burada bahsedilen uygulamalardan kısa bir şekilde bahsedelim.
İşe Giriş Sorgulama
İşe giriş sorgulama işlemi SGK-SKK bünyesinde kaç zamandır çalıştığınızı ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz. Bunun yanında işe giriş tarihiniz öğrenebilirsiniz. Emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik maaşı hesaplama işlemleri de öğrenebileceğiniz diğer şeylerdir.
Borç Sorgulama
Borç sorgulama işlemi işverenler için uygulamaya konan ve onlara yarar sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamadan yararlanmak için size lazım olacak bilgi SGK’nın size verdiği barkot numarasıdır. Sadece bu numarayı kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yapıktan sonra artık borç sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. İşte borç sorgulama işlemini yapmak bu kadar kolaydır.
İşyeri No Sorgulama
İşyeri numarası size devlet tarafından yapılacak olan bir kontrol esnasında lazım olacaktır. Devlet tarafından yetkililer kontrole geldikleri zaman işyeri numarası size lazım olacaktır. Daha yeni bir uygulama olan bu uygulama tüm Türkiye’ de yaygın kullanılmamaktadır. Sadece İstanbul’da bulunan işyerleri için geçerli olan bir uygulamadır. İşyeri sicil numarasına ise sanal ortamda hizmet veren İstanbul Ticaret Odası adresinden ulaşabilirsiniz.
Rapor Parası Sorgulama
Rapor sorgulama işlemi ile birlikte kaç gün raporlu olduğunuzu, rapor paranızın ne kadar ve kaç para olarak yattığını, herhangi bir hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı nedeni ile kişiler rapor almak zorunda kalabilirler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalıp rapor almak zorunda kalan bireyler birlikte yaşadığı kişilere bakmakla yükümlü olmaya devam etmektedir. Böyle bir durumda olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için ve yardım amaçlı olarak rapor parası sorgulama uygulaması geliştirilmiştir.
Rapor parası uygulaması sayesinde kişi rapor aldığı süre içerisinde de mağdur olamadan o sürelerdeki ücretini de alabilme imkanına sahiptir.
İnternet üzerinden rapor parası sorgulama işlemi için diğer sorgulama işlemlerinde olduğu gibi sorgulama yapabilirsiniz.
E-Devlet sistemi üzerinden rapor parası sorgulaması yapabilmek için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapınız. Açılacak olan sayfada kimliğimi şimdi doğrula butonu çıkacaktır. Bu butona tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek kimliğinizi doğrulayınız. Bu bilgileri eksiksiz, tam ve doğru olarak girdikten sonra ‘sisteme giriş yap’ butonuna tıklayınız. Böylece rapor parası sorgulama işleminizi kolay ve rahat bir şeklide gerçekleştirmiş olacaksınız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...