Tgrt Haber
22 Mart 2014 17:34 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Şimşek, 'Siyasi istikrar tehlikede değil'

Şimşek, 'Yüzde 40- 50 arasında iktidar partisine, teveccüh ve destek var. Bu anlamda siyasi istikrarın tehlikede olmadığı sonucunu çıkarmak mümkün' dedi.

Şimşek, 'Siyasi istikrar tehlikede değil'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,şimşek'ten siyasi istikrar açıklaması,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1,5 yıl içinde yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin gerçekleştirileceğini hatırlattı. Birçok kişinin kafasında, "Siyasi istikrar tehlikede mi" sorusunun bulunduğunu aktaran Şimşek, şöyle devam etti:
"Yüzde 40 ila 50 arasında mevcut iktidar partisine, AK Parti'ye bir teveccüh ve destek var. Bu anlamda siyasi istikrarın tehlikede olmadığı sonucunu çıkarmak mümkün. İşin özü şu; Tüketici Güven Endeksine bakarsanız durum iyi değil, yani orada bozulma var fakat diğer bütün rakamlara bakıldığında, yani sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, satın alma... Hangi göstergeye bakarsanız bakın, ekonomide çok ciddi bir yavaşlama yok gibi görünüyor ama muhtemelen 'İç talep yavaşlıyor' diye düşünüyoruz. Çünkü para politikasında önemli bir sıkılaştırmaya gittik. Geçen ekim ayında makro ihtiyati tedbirler aldık. Bunlar çok önemli. Zaten amacımız; iç talebi yavaşlatmaktı. Tabii ki işi etkilenen iş adamlarız var ama bizim birtakım hız limitlerimiz var. O hız limitlerine, hele yeni global konjonktürde uymak durumundayız. Makro ihtiyati tedbirlerimizin amacı; sürdürülebilir makul bir büyümedir. Bu olaylar gelişmeden önce de geçen ekim ayında zaten 2014'e ilişkin ekonomide bir yeniden dengelenme sürecini başlatmak istiyorduk. 2012'de bunu yaptık, 2013'te de kısmen devam etti ama 2014'te özellikle global sermaye musluklarının, para musluklarının bir miktar daha kısılacağını dikkate alarak zaten böyle bir çaba içine girdik." Büyümeye bakıldığında, Türkiye'nin, küresel krizde her ülke gibi bir resesyondan geçtiğini ancak küresel kriz sonrasında temelleri sağlam olduğu için güçlü bir çıkış gösterdiğini anlatan Şimşek, şimdi bu güçlü çıkış sonrası ülkenin yoluna daha mütevazı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Gelişmekte olan Avrupa ülkelerine göre Türkiye'nin ciddi bir performansının söz konusu olduğuna değinen Şimşek, "Türkiye'nin milli geliri kriz öncesi 100 ise şu anda 120 civarı. Avrupa'daki gelişmekte olan ülkeler 100 ise şimdi 108 civarı. Zaten Avrupa Birliği (AB) ve Amerika ile arayı güçlü bir şekilde kapattığımızı hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...