Tgrt Haber
30 Kasım 2020 19:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:43

Sitokin fırtınası nedir / Koronavirüs tedavisinde sitokin fırtınası

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok yeni sağlık terimi hayatımıza girmiş durumda. Bu yeni terimlerden biri de sitokin fırtınası. Çok sayıda koronavirüs hastasının ölümünde güçlendirici etkisiyle gündemimize giren sitokin fırtınası nedir, sitokin fırtınasının belirtileri nelerdir?

Sitokin fırtınası nedir / Koronavirüs tedavisinde sitokin fırtınası
yeni tip koronavirüs,Kovid-19,sitokin fırtınası nedir,sitokin fırtınası nasıl nalaşılır,sitokin fırtınasının belirtileri,sitokin fırtınası ne demek,koronavirüs tedavisinde sitokin fırtınası,Kovid-19 sitokin fırtınası

Pandemi nedeniyle birçok sağlık terimi artık günlük hayatımıza girerken birçok kişi merakla bu terimlerin anlamlarını araştırıyor. Vaka ve ölüm sayısının arttığı son günlerde ağır hastaların yaşadığı sitokin fırtınası da bu terimlerden biri haline geldi. Peki sitokin fırtınası nedir?

SİTOKİN FIRTINASI NE DEMEK

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Kovid-19 ile mücadelede, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılan "sitokin fırtınası" yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor.

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR

Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin adı veriliyor.  Koronavirüs sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş gibi durumları niteleyen sitokin fırtınası, bir nevi bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde yer alan olumsuz hareketi olarak nitelenmektedir.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE SİTOKİN FIRTINASI
'Sitokin fırtınası' ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı, corona virüs hastalarının ölümündeki en önemli etken olarak kabul ediliyor. Stokinler problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışıyor ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için sinyal gönderiyor. Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabiliyor. Bağışıklık sistemi tamamen kendi dokularını yok etmeye başlıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...