Tgrt Haber
13 Ağustos 2016 13:27 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:29

Süleyman Seba kimdir? Süleyman Seba ölümünün 2. yılında anıldı - Süleyman Seba kimdir?

Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri, Beşiktaş'ın onursal başkanı Süleyman Seba'nın vefatının 2. yıl dönümünde anma mesajı yayımladı. 13 Ağustos 2014'te hayatını kaybeden Süleyman Seba, mezarı başında anıldı. Peki Süleyman Seba kimdir? İşte Süleyman Seba hakkında bilinmeyenler...

Süleyman Seba kimdir? Süleyman Seba ölümünün 2. yılında anıldı - Süleyman Seba kimdir?
Beşiktaş&tt2;ın onursal başkanı, Süleyman Seba, onursal başkan süleyman seba, beşiktaş başkanı, Süleyman Seba kimdir, süleyman seba ölümü,

Beşiktaş Kulübünün Onursal Başkanı Süleyman Seba, Feriköy Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri, Beşiktaş'ın onursal başkanı Süleyman Seba'nın vefatının 2. yıl dönümünde anma mesajı yayımladı.  Peki Süleyman Seba kimdir? İşte Süleyman Seba hakkında bilinmeyenler...

Peki Süleyman Seba kimdir? İşte Türk futbolunun unutulmaz isni Süleyman Seba'nın hayat hikayesi...
Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi gördüğü Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde 13 Ağustos 2014 tarihinde 84 yaşında hayatını kaybetti.
SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?
Süleyman Seba 5 Nisan 1926 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi. Küçük yaşta İstanbul'a gelen Seba, ilkokulu Akaretler'de okuduktan sonra lise eğitimine, Kabataş Erkek Lisesi'nde başladı. Bir süre sonra, Kabataş Lisesi'nin futbol takımına girmesiyle, futbol yaşantısındaki ilk adımı atmış oldu. Son derece yetenekli olan genç oyuncuyu Beşiktaş'lı yöneticilerin keşfetmesi uzun sürmedi. 1943 yılında Beşiktaş genç takımına çağırıldı. Beşiktaş'ta da kaliteli futbolunu devam ettiren Süleyman Seba, o yıl genç takımın şampiyon olmasında büyük rol oynadı. Kısa süre sonra başarılı futbolu ödüllendirildi ve Beşiktaş genç takımı kaptanlık pazubandının sahibi oldu.
1945 yılında, Beşiktaş A takımına alındı. 1946'da Kabataş Erkek Lise'sinden mezun olan Süleyman Seba, babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılış maçında İsveç'in AIK takımına attığı gol, bu stadyumda bir Türk futbolcusunun attığı ilk gol olarak tarihe geçti. 1950 yılında Beşiktaş Futbol takımının Amerika'ya davet edilmesiyle, babasını üzmek pahasına, okulunu bırakarak, çok sevdiği Beşiktaş'la bir ay süreyle Amerika'ya gitti.
1954 yılında menisküs geçirip futbolu bırakmak zorunda kalana kadar, 8 sene Beşiktaş forması altında ter döktü ve 44 gol kaydetti.
1957 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne üye oldu. İlk kez 1963 yılında Selahattin Akel'in sonraları sırasıyla; 1964'te Hakkı Yeten, 1968'de Talat Asal, 1970'de Ağası Şen ve 1977'de Gazi Akınal'ın oluşturdukları listelerde yönetim kurulunda yönetici olarak görev yaptı.
1980'li yıllarda Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Müdürlüğü yaptığı dönemde, başkanlığa aday oldu ve 1 Nisan 1984'de yapılan kongrede seçimi kazanarak 16 yıl sürecek başkanlık görevine başlamış oldu. Başkanlığı süresinde Beşiktaş Futbol takımı; 5 Lig Şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD kupası kazandı. Sportif başarıların dışında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne birçok tesis kazandırdı. Bunlardan bazıları Akaretler Kulüp Binası, Fulya Stadı ve kamp tesisleri, BJK Plaza, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri oldu. Seba döneminde, BJK Koleji kuruldu ve BJK İnönü Stadı 49 yıllığına kiralandı.
13 Şubat 2000 tarihinde BJK Mali ve Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla başkanlık görevine veda etti. Beşiktaş'a yıllarca başarıyla hizmet eden Süleyman Seba'ya "Onursal Başkanlık" unvanı verildi ve camianın daima birleştirici gücü olarak görüldü...
Süleyman Seba, 13 Ağustos 2014 tarihinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...