Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Nisan 2014 14:44 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

TC Kimlik No ile prim Sorgulama,SGK şifresiz hizmet dökümü

SGK Sorgulama SGK SSK SSK işe giriş sorgulama işlemleri ve diğer tüm işlemler çok basit

TC Kimlik No ile prim Sorgulama,SGK şifresiz hizmet dökümü
TC Kimlik No ile prim Sorgulama,SGK şifresiz hizmet dökümü,sgk,prim sorgulama,

SGK hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC KİMLİK no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. SGK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor.  Yeni uygulamada T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU'nun son zamanlarda sıkça kullanılan sistemlerinden bir olan SSK sorgulama ve 4A hizmet dökümü alma sistemi kullanımda. SSK sorgulama hizmet dökümü alma ekranı haberevet.com'da. Vatandaşlar sigortalarının yatıp yatmadığını bunun yanısıra, sigorta primlerinin ne kadar üzerinden yattığını SSKsorgulama pri m ve hizmet dökümü bilgisi alma sistemi aktif edildi. Hizmet Dökmünü nasıl alacağınız bu haberin içinde detayları ile tarif edilmiştir. SSK sorgulama prim ve hizmet dökümü listesi. SGK Hizmet Dökümü almak için bazı bilgilerin girilmesi gerekiyor. SGK HİZMET DÖKÜMÜ Nasıl Alınır?
SSK SGK ŞİFRESİZ HİZMET DÖKÜMÜNÜ NASIL ALIRIM..
Çalışanların maaşlarının yanısıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor.Çalışanlar bu kesintilierden sonra maaşlarını alabilryorlar. Uzun yıllar boyunca SGK'ya kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşarından. SSK prim sorgulama sayfası giriş. SSK prim sorgulaması nasış yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu istemler üzerinden öğretnebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primlkeri de artıyo. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol debilecek.
Türkiye' deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. SGK'nın hizmeti olan SSK Prim günü ve ücreti sorgulama ekranının ayrıntıları haberevet.com'da. Vatandaşlar TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirler. SSK'nın sorgulaması yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu verileri sadece sahıslara özel paylaşıyor. Başkası elinde verileri olmayan diğer bir kişinin SSK Primlerini icleme şansını bulamıyor. SGK prim sorgulama ekranı bu sayfadadır.
ŞİFRESİZ OLARAK SSK SORGULAMASI YAPABİLİR, SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALABİLİRSİNİZ. AYRICA SSK SİCİL NO SORGULAMA, SSK PRİM SORGULAMA, SSK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA GİBİ HİZMETLERE RAHATLIKLA ULAŞABİLİRSİNİZ.
SGK Hizmet Dökümü almak için 2 yöntem var. SGK Hizmet Dökümü almak isteyen vatandaşlara en kolay şekilde Hizmet Dökümü nasıl alınır tarif edeceğiz. 4A HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA EKRANI...
CEP TELEFONU İLE SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK
Cep telefonlarınızdan ilk işe giriş tarihinizi ve toplam hizmet gün sayınızı sorgulayabilirsiniz.
e- Devlet veri sorgulama sistemi
Yeni bir uygulama başlatan sgk.gov.tr, bu uygulaması ile vatandaşların site site gezerek yada sorgulama yaparak toplam hizmet gün toplamını öğrenmelerini kolaylaştırıyor.
Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Cep telefonlarınızdan hizmet gün toplamını öğrenmek için ne yapmanız gerekiyor?
“PT yaz boşluk bırak T.C. Kimlik Numaranı yaz boşluk bırak AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at. SGK Hizmet Dökümü mesaj ile size iletilecektir.
Torba yasa 2014 neler var?
Hükümet, yüzlerce torba yasa çıkardı. Fakat bir türlü milyonların beklediği düzenleme çıkmadı. Torba yasa sayesinde Bağkur ve vergi borçlarında af ve yapılandırma bekleyenler, istediğini henüz almadı. Meclis geçen haftadan itibaren çalışmaya başladı. SGK ile ilgili tüm sorgulama ve bilgi alma işlemlerinizi www.sgk.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.Yenişafak'taki habere göre 5.5 milyon vatandaşın Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nun silineceği belirtildi. Tasarı ile borçluların biriken gecikme zammının yarısının silineceği, kalanının da 36 takside bölüneceği bildiriliyor. Türkiye'de erken emeklilik gibi geçmişteki popülist politikalar nedeniyle yapılan yanlış politikaların sıkıntısı bugün de sürüyor. Ekonomik krize rağmen AB ülkelerinde halen sigorta sisteminde prim aktüeryal hesabında 4 çalışan bir emekliye bakarken, Türkiye'de ise 1.98 çalışan (2 bile değil) bir emekliye bakmak zorunda bulunuyor. Ekonomi bürokrasisi söz konusu oranı AB ülkelerindeki seviyeye yükseltmek için istihdam oranlarını artıracak çalışmalar yaparken, diğer yandan ise emeklilik için toplanması gereken primler, görevini suiistimal eden memurlar nede niyle toplanamayıp prim tahsilatlarının gerilemesine yol açıyor.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerince Meclis'e getirilmesi planlanan tasarı ile 5.5 milyon vatandaşın Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunun silineceği iddia ediliyor. Getirilmesi düşünülen tasarıyla 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısının silinmesiyle, borcunun 36 takside bölüneceği dile getiriliyor. Bu kapsamda 1479 sayılı yasaya göre Bağ-Kur'lu, 2926 sayılı yasaya göre Tarım Bağ-Kur'lu ve 5510 sayılı yasaya göre SSK'ya 24 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların hem borçlarının hem de borçlu oldukları sigortalılık sürelerinin silinmesini içeren y asal düzenleme ihtiyacının SGK'daki memurların görevini yapmaması nedeniyle olduğu belirlendi. Bu prim borçlarında hem işverenlerin işçilerin sigorta primlerini yatırmaması, hem de kendi nam ve hesabına çalışanların primlerini yatırmaması yer alıyor.
Yasa imkan verdi ama tahsil edilmedi
SGK'ya olan prim borçlarına ilişkin, 5510 sayılı Kanun'un, bir yılda sigorta primlerini yatırmayan kişilerden bir yılın sonunda cebri icra yolu ile tahsili düzenlemesi bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, buna rağmen, SGK müdürlüklerinin prim borçlarını tahs il etmediğini dile getirdiler. Yetkililer, bu aksaklığın Sayıştay raporlarına da gir diğine işaret ederlerken, raporlarda 'SGK'nın tüm alacaklarının zamanında tahsil edilmediği, idarenin de bunları tahsil etmek için gereken sorumluluğu yerine getirmediği' ifadelerinin bulunduğunu kaydettiler. Süleyman Demirel döneminde erken emeklilik düzenlemesi ile SSK prim aktüeryal dengesinin bozulduğunu hatırlatan yetkililer, aradan geçen 15 -20 yıla rağmen bu bozulmanın düzeltilemediğini, dengenin yeniden sağlanabilmesi için çaba gösterilmediğini dile ge tirdiler. SGK yetkililerinin 5510 sayılı kanunun gereğini yerine getirme yerine Bağ-Kur prim borçlularına bir af düzenlemesi yapmalarının 'sadece kişisel olarak kendilerini kurtarma' girişimi olduğunu belirten yetkililer, 'Prim borcunu ödemeyenler için iki yol bulunuyor. Ya icra göndereceksin, ya da 'ben bu alacaklardan vazgeçiyorum' diyerek kanun yapacaksın. Ama 'senin icra göndermen gerekiyordu, neden göndermedin'.
SGK NEDİR?
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'nun kısaltmasıdır ve riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastenelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsinizsgkAyrıca ortaya çıkan esktra masraflar için gelir kaybının belli bir yüzdesini de devlet karşılamaktadır. Sosyal güvenlik hayatın türlü sonuçları karşısında bir yoksulluğa maruz kalmadan hayatlarını devam ettirmek demektir.İnsanların hayat boyunca yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibariyle de “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir. Bu doğrultuda ülkemizde sosyal güvenlik hakkı, Anayasamızın 60 ıncı maddesindeki “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hüküm ile açıkça ortaya konmuştur.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK)
Ekim başında yürürlüğe girecek ikinci aşama sosyal güvenlik reformu düzenlemelerinin uygulamasına açıklık getirdi.5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilişkin hükümleri Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu hükümlerin uygulama esaslarına açıklık getiren 15 tebliği de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
ALİ TEZEL'DEN EMEKLİLİK ÖNERİLERİ
SGK SSK'dan emekli olmak ve az prim ödemek için kapıcı-hizmetli sigortalısı olun
1.10.2008 günü SSK'nın isteğe bağlısı kaldırıldı ve yerine isteğe bağlı Bağ-Kur geldi. Bağ-Kur'dan emeklilik hem daha geç hem de emekli aylığı daha düşük bu sebeple, çalışmayan ama prim ödeyip emekli olmak isteyenler, kapıcı veya ev hizmetlisi sigortalısı olurlarsa hem vergi ödemezler hem de az prim ödeyip SSK'lı sayılırlar...
1-Prim rakamı arttı, sağlık primi de zorunlu
SSK’ya yüzde 25 oranında isteğe bağlı SSK primi öderken artık 1 Ekim 2008 gününden itibaren yüzde 20 emeklilik primi ve yüzde 12 oranında da GSS yani genel sağlık sigortası primi de ödeyeceksiniz. Yani, asgari ücret (1071 lira) alt sınır ve bu rakamın 6,5 katı olan 6961,5 lira üst sınır olmak üzere her ay dilediğiniz rakamın yüzde 32’si oranında prim ödemeniz gerekmektedir.

 

Öte yandan, tüm isteğe bağlılar 1.10.2008 gününden beridir GSS primi de ödemek zoru ndadır, benim sağlık giderlerim babam-eşim üzerinden karşılanıyor bu nedenle GSS primi ödemeyeceğim deme hakkınız artık yok.

 

2-SSK’nın isteğe bağlısı artık yok

 

1 EKİM 2008 gününden sonra SSK’lılara 4/A’lı, Bağ-Kur’lulara 4/B’li ve T.C. Emekli Sandığı iştirakçilerine de 4/C’li dene cektir. Kimin nereden emekli olunacağının tespiti yapılırken eskiden olduğu gibi son 7 yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinde en çok nereye prim ödenmişse o şartlarla emekli olunma ilkesine aynen devam edilecektir.

 

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren yeni isteğe bağlı sigortalılığın en önemli farklılığı ise 30 Eylül 2008 günü ve öncesinde SSK’ya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince isteğe bağlı olarak prim ödeyenlerin 1 Ekim 2008 gününden sonraki sürelerde ödeyecekleri isteğe bağlı primleri, 4/B’li (eski adıyla Bağ-Kur’lu) olarak değerlendirilecek olmasıdır. Yani, ister eski SSK isteğe bağlısı olsun ister yeni isteğe bağlı olsun 1 Ekim 2008 günü ve sonrasında ödenecek isteğe bağlı sigorta primleri Bağ-Kur’a (4/B’ye) ödenmiş sayılacaktır.

 

Bu durumda 1 Ekim 2008 gününden sonra isteğe bağlıya 1260 gün (3,5 yıl) prim ödeyen birisi şimdiki SSK şartları (4/A) ile değil şimdiki Bağ-Kur (4/B) şartlarıyla emekli edilecektir. Mesela bugün SSK’dan 5000 veya 3600 gün ile emekli olmayı beklerken birden hem emeklilik yaşının uzadığını hem de 9000 gün prim ödemek yükümlüsü olabileceklerdir.

 

3-SSK’lı işe girmek pahalıya gelir

 

İSTEĞE bağlı SSK SGK sona erdiyse biz de o zaman bir işyerinde SSK’lı olarak işe girer ve öyle prim öderiz ve yine SSK’lı gibi emekli oluruz diyebilirsiniz bu mantıklı bir karar olabilir ama sonuçları pahalıdır. Çünkü, bir işyerinde işe girerseniz ödenecek prim oranı yüzde 33,5 ile yüzde 39 arasında değişirken, isteğe bağlının yüzde 32 oranına göre epey yükse ktir. Ayrıca, bir işyerinde işe girince primden başka Gelir Vergisi ile Damga Vergisi de ödeneceğinden kişi başına ödenen rakam epey yükselecektir. Aylık 1000 YTL brüt kazançlı bir işçi için işverenin ödeyeceği tüm primler ile gelir-damga vergileri toplamı (asgari geçim indirimi hariç) 504,75 YTL’dir. Yani, 1000 YTL kazanç bildirimi ile isteğe bağlı prim ödense 320 YTL ile bir işyerinde işe girilince ödenecek prim ve vergi toplamı 504,75 arasında epey fark vardır.

 

4-Hizmetçi-Kapıcı olarak işe giren kazançlı çıkar

 

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesi gereğince, “...Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır)...” Gelir Vergisi’nden muaftır. Bu durumda aylık 1000 YTL kazanç bildirilen bir kapıcılık-hizmetçilik işyerinden SGK’ya eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4/A’lı gibi bildirilirse ödenecek olan prim işsizlik sigortası dahil yüzde 36,5 oranıyla 365 YTL prim ödenecek ama hiç gelir vergisi ödenmeyecektir. Üstelik yüzde 5'lik işveren teşviki ve geçmiş altı ayda sigortanız yoksa iki teşvikten de yararlanıp 280 lira gibi prim ödeyerek isteğe bağlıdan daha ucuza SSK sigortalısı da olunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...