Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ağustos 2018 22:29 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

Vertigo nedir? Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo Tedavisi belirtileri nelerdir?

Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo tedavisi belirtileri nelerdir? Vertigo'nun en belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Her baş dönmesi vertigo anlamına gelmemektedir. Vertigo hastalığının kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı, kusma gibi başka belirtileri de vardır. İşte vertigo hakkında merak edilenler...

Vertigo nedir? Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo Tedavisi belirtileri nelerdir?
vertigo nedir,vertigo hastalığı nedir,vertigo tedavisi,vertigo beliryileri nelerdir,vertigo,mehmet ali erbili vertigo

Vatandaşlar internetten bu hastalığı araştırıyor. Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo tedavisi belirtileri nelerdir? Vertigo'nun en belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Her baş dönmesi vertigo anlamına gelmemektedir. Vertigo hastalığının kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı, kusma gibi başka belirtileri de vardır. İşte vertigo hakkında merak edilenler...

VERTİGO HASTALIĞININ 12 BELİRTİSİ
Vertigo'nun hastaların yaşamını alt üst edebilecek büyük sorunlara yer açtığını belirten Medient KBB Tıp Merkezi’nden Doç. Dr. Şenol Civelek, ataklarını, çocuklardaki belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Vertigo hastalarda nasıl beliriyor ve ne gibi sağlık sorunlarına yol açıyor?
Öncelikle Vertigo'nun ne olduğunu tanımlamak gerekir. Baş dönmesi anlamına gelen Vertigo, kişinin kendisinin dönüyormuş ya da çevresindeki nesneler dönüyormuş gibi hissettiği anormal bir histir. Altta yatan bir başka problemin belirtisi olup, hastalık değildir.

Genellikle hastanın dengesini korumasına güçlükle başlar. Aniden ortaya çıkabilir. Şiddetli Vertigo atakları birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saate kadar uzayabilir.

Baş dönmesine aynı zamanda bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizlik eşlik edebilir. Tüm bu belirtiler hastanın yaşamını alt üst edebilecek kadar büyük sorunlara yol açabilir.


Vertigo hastalarının hangi meslekleri yapmaları sakıncalıdır?
Özellikle denge durumunun önemli olduğu yüksek yerlerde çalışan şahıslarda düşme riski olduğu için, en azından tedavisi bitene kadar çalışmaya ara vermelidirler.

Vertigo hastalığı olan kişiler ne yapmalı?
Vertigo şikayeti olan hasta öncelikle tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Vertigo çok ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabileceği gibi, gribal bir enfeksiyonunu takiben denge sinirinin yetersiz çalışması sonucu da ortaya çıkabilir.
Vertigo'ya sebep olan hastalıklar sadece kulak, burun ve boğaz bölümünü ilgilendirmeyebilir, bu nedenle farklı uzmanlık branşları bir arada çalışarak Vertigo'nun neden kaynaklandığı araştırır.

Vertigo hastalığını önlemek için ne yapmalı?
Bundan 10-15 yıl öncesine kadar Vertigo, sadece fizik muayene ve Elektronistagmografi (ENG) ile değerlendirilirdi. Günümüzde ise teknik son derece ilerlemiş bulunmaktadır. ENG iğnelerle yapılmamakta, infrared kamera ve uygun gözlükle göz hareketlerinin kayıt altına alındığı VideoElektronistagmografi (VENG) testi uygulanmaktadır. Ayrıca son yıllarda Video Head Impulse Test (VHIT), Vestibuler Uyarılmış Myojenik Potansiyeller (VEMP), rotasyonel koltuklar kullanılarak hastalık teşhis edilmektedir. Bunların sonucunda Vertigo tedavisi de çok daha başarılı olmaktadır.
Tedavi sonrası iyileşme süreci Vertigo'ya yol açan hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları uygulanan manevralarla kısa sürede iyileşebilirler. Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer. Tedavisi atakların tedavisi ve önlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Başarı oranı yüksektir.

Vertigo hastalığı belirtileri tedavisi nedir soruları araştırılıyor. Vertigo nedir? Mehmet Ali Erbil, Kıbrıs’ta bayramın ilk günü sevenleriyle buluştu. Bir otelde Candan Erçetin ile birlikte sahne alan ünlü komedyen, vertigo rahatsızlığı nedeniyle sahneye tekerlikli sandalye ile çıkmak zorunda kaldı. Seyircilere sağlığı hakkında bilgi veren Erbil; “Bunu bir espri olarak almayın, bu işin şakası yok. Yürürken denge problemi yaşıyorum. Kulisten buraya kadar tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duydum. Sahneye de böyle çıkmak zorunda kaldım” dedi. Bunun ardından vatandaşlar vertigo ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar.

Vertigo nedir? Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo Tedavisi belirtileri nelerdir?

Vertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkar. Vertigoya neden olan hastalıkların cinsine göre vertigoya eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bunlar kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybıdır. Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Tıp dilinde genel olarak vertigo adı verilir. Bir hastalıktan ziyade bir belirtidir, tek başına bir durum olabileceği gibi beraberinde belli başlı ek şikayetlerle bazı hastalıkların veya organların problemini yansıtabilir. Tedavide asıl önemli olan sorunun kaynağının bulunmasıdır. Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilir. Vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...