Tgrt Haber
25 Kasım 2014 09:11

TEOG'da geri sayım başladı

8. sınıfların 26-27 Kasım'da daha güzel bir lise için ter dökecekleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına geri sayım başladı.

TEOG'da geri sayım başladı
teog, teog, teog sınavı ne zaman, teog önerileri,

8. sınıfların liseye girişinde ilk aşama olan TEOG sınavı, 26-27 Kasım'da düzenlenecek. İkinci dönem sınavı ise 29-30 Nisan'da yapılacak. Her iki gün de 3'er dersten ortak sınav olacak öğrenciler, her ders için 40 dakika ter dökecek. 20’şer soruluk sınav aralarında ise 30 dakika dinlenme arası verilecek. Sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler kabul edilecek. İlk 20 dakika ile sınav bitimine 5 dakika kala öğrenciler sınavdan çıkamayacak.  Doğru işaretlenen her soruda iyi bir liseye daha fazla yaklaşacak olan öğrencileri sınav stresi sardı. Önceki dönemde öğrencilerin büyük bir bölümünün yaşadığı sorun ise kolay soruların kendilerini yanıltması. TEOG öncesi öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulunan Rehber Öğretmen Tülin Varol, öğrencilerin karşılarına çıkabilecek kolay sorularda ‘bu kadar kolay soru olmaz’ , ‘bu sorunun kesinlikle böyle bir cevabı olamaz’ diyerek yanılmamaları gerektiğini belirtti
“YETER Kİ KAYGILANMASINLAR”
Öğrencilerin sınav sabahı güzel bir kahvaltı yapmaları gerektiğini söyleyen Varol sınav stresi ile ilgili şu önerilerde bulundu: “Gerçekten motive olmuş bir şekilde sınava girmeleri gerekiyor. Sınavın zor olacağını düşünmüyorum. Öğrencilerimiz yeter ki kaygılanmasınlar, heyecanlanmasınlar. Öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde bu sınavların sonucu etkili olacak. Okul puanları da sınav sonucuna eklenecek. Bu puanla liseye yerleşecekler. İyi bir lise iyi bir üniversitedir. Bizim için önemli bir sınav. Her bir sorunun çok fazla önemi var ama sınavın güzel tarafı yanlış cevapların doğru cevapları götürmemesi. Her yapılan doğru soru onları bir adım öne taşıyacak. İyi bir liseye girmek istiyorlarsa bu sınava da yeteri kadar önem vererek girmeleri gerekiyor.”
 “KOLAY SORULARDA YANILMAYIN”
Öğrencilerin kolay sorularda yanılabildiğini kaydeden Varol sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl bu konuda sorunlar yaşadık. Bir öğrencimiz çok başarılı olmasına rağmen bir soruda takıldığını, bu kadar kolay bir sorunun sorulmayacağını düşünerek yanlış cevaba doğru sürüklendiğini söylemişti. Bu konuda uyarıda bulunuyorum; bu sınav çok kolay ya da bu sorunun kesinlikle böyle bir cevabı olamaz diye düşünmesinler. Akıllarına gelen doğru cevabı bulmaya çalışsınlar. Çabucak işaretlemelerde bulunmasınlar. Süreyi yeteri kadar kullanmaları gerekiyor. 40 dakikayı düzgün bir şekilde kullandıklarında o süre hem kendilerine yetecek hem de tekrarlarını rahatça yapabilecekler.”
“MOTİVE ETMEYE ÇALIŞSINLAR”
Velilere de sınav tavsiyesinde bulunan Varol, “Sınav öncesi kesinlikle öğrencilere olumsuz anlamda yaklaşmamaları gerekiyor. Çok fazla ilgi de gerekli değil. Birinci sınavda başarısız olduğu zaman öğrenci zaten ikinci sınavda toparlayacaktır. Motive etmeye çalışsınlar. Sınav önce güzel bir akşam yemeği yesinler” dedi.
KORKU DA VAR HEYECAN DA
Sınav öncesi heyecandan çok korku oluştuğunu kaydeden 8. sınıf öğrencisi Nur Pelinsu Tekin, “Heyecanımın soruları yapmamı etkilemesinden de korkuyorum. Sınava girdiğim zaman soruların cevaplarını nasıl yapacağımı unutmaktan korkuyorum. Okuldaki normal bir deneme sınavına giriyormuş gibi hissetmeye çalışacağım. Sonuçta yine kendi okulumuz ve kendi sıralarımızda sınav olacağız. Kendimi öyle rahatlatmaya çalışıyorum” derken, Mert Arsu isimli öğrenci ise “Genel olarak bir stres var. Sınav sonucunun kötü gelmesi konusunda ailemle konuştum. Diğer sınavlarda toparlamaya çalışacağım. İlk sınav kötü bir geçse bunu toparlama ihtimalim var. Bu her öğrenci için geçerlidir” diye konuştu.
“NORMAL YAZILIYA GİRİYORMUŞ GİBİ”
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da TEOG’un normal yazılılar gibi düşünülmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Sadece farklı bir öğretmen sınavı uyguluyor. Sınav stresi, heyecanı ya da gerilimi yaşanması gereken bir sınav olarak düşünmüyorum. Öğrencilerimiz normal yazılılara nasıl giriyorlarsa o şekilde girsinler. Şimdiden bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...