Tgrt Haber
04 Kasım 2017 19:57

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı

Herkesin merakla beklediği TEOG sınavını yerine ne gelicek sorusunun cevabı belli oldu. 2017-2018 TEOG yerine hangi sınav gelecek? TEOG yerine LGS mi geliyor? LGS Yeni sistem nasıl olacak? Liseye geçiş sisteminin nasıl olacağını araştıran milyonlarca öğrenci için bekleyiş sona erdi. Liseye geçişte kaldırılan TEOG sistemi yerine getirilecek sistem açıklandı. İşte Bakan Yılmaz'ın o merak edilen açıklamaları haberimizde mevcuttur.

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı
2017-2018 teog yerine hangi sınav geliyor,teog yerine hangi sınav gelecek,teog yerine lgs mi geliyor,lgs sistemi nasıl olacak,lgs yeni sistemde sınavlar nasıl olacak,lgs sınavlarına nasıl sorular sorulacak,teog,teog ve lgs geçişleri ne zaman,son dakika,s,

Son Dakika haberleri: 2017-2018 TEOG yerine hangi sınav gelecek? TEOG yerine LGS mi geliyor? LGS Yeni sistem nasıl olacak? Liseye geçiş sisteminin nasıl olacağını araştıran milyonlarca öğrenci için bekleyiş sona erdi. Liseye geçişte kaldırılan TEOG sistemi yerine getirilecek sistem açıklandı. İşte Bakan Yılmaz'ın o merak edilen açıklamaları

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişteki yeni sistemi Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıkladı.

Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki neden değiştirildi? Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızından velilerimizden her ne şikayet gelirse dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerden mutabık. 

TEOG'UN YERİNE GELEN SİSTEMİN ADI

TEOG'un yerin stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu: "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" 

Öğrenci, adrese en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak. Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek. Sınıfınızda bir başarılı öğrenci varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürükleyecektir. 

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı

"ESAS GAYEMİZ LİSELERE SINAVSIZ GEÇİŞİ SAĞLAYABİLMEK"

Esas gayemiz liselere sınavsız geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.

"YENİ SİSTEMİN TEMEL FELSEFESİ; SINAVA GİRMEK İSTEĞE BAĞLI"

Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

"İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN GİREBİLECEĞİ BİR SINAV HAZIRLADIK"

11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız. 

Bu sistem kaldırıldığında Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk. 

 

"HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONU OLACAK"

Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Haziran ayının sonunda da isteyen öğrencilerin gireceği bir sınav yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak.

Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de merkezi sistem sınavına girecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız. 

Sınava hazırlamak istemiyoruz evlatlarımızı, hayata hazırlamak istiyoruz. İstiyoruz ki evlatlarımız beceri kazansın. 

3 MODEL GERİ ÇEVRİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için “Taşınalım mı?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından “uygun” bulunmayarak geri çevrilmişti.

 



2018 LGS LİSEYE GİRİŞ SINAVI NASIL OLACAK?

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) olarak isimlendirilen yeni sistem, 2018-2019 eğitim yılında uygulanmaya başlayacak. Bu yıl için hazırlanan geçiş sistemiyle son merkezi sınav yapılacak. Bu sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liseye yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak LGS ile merkezi sınav kaldırılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sınavlarını düzenleyecek, sorular Bakanlığın soru havuzundan seçilecek. TEOG’un kaldırılmasının sonrasında ortaöğretim öğrencilerinin merakla beklediği yeni sistemin ayrıntılarına belli oldu. Daha önce hazırlanan 4 modelin Cumhurbaşkanlığı tarafından veto edilmesiyle 5. bir model için çalışmaya başlayan Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yeni sistemi önümüzdeki günlerde Beştepe’ye sunması bekleniyor.
 

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı

BU SENE SON MERKEZİ SINAV OLACAK

Bu sene LGS'ye geçiş için yeni sistemle eski sistemin karışımı bir yapı olacak. Buna göre 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıf öğrencileri merkezi sınavdan alacakları puanın %70'i ve diploma notunun %30'u ile elde edilecek puan ile Fen Lisesii, Sosyal Bilimler Lises ve Proje okullarna yerleşecekler. Bu okulların kontenjanları dolunca kalanlar diploma notlarına göre meslek lisesi, imam hatip ve diğer liselere yerleştirilecekler.

SINAVLAR NASIL OLACAK?

LGS'de öğrencilerin yıl sonu not ortalamasını belirleyecek sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın soru havuzundan olacak. MEB'in hazırlayacağı soru kitapçıklarından rastgele seçilecek kitapçıklarla İl Milli Eğitim Müdürlükleri sınav yapacaklar. Kullanılan kitapçık da LGS'den çıkartılacak böylece aynı sorular hiçbir zaman kullanılmayacak. Bu sınavlarda sorulacak sorular için açık uçlu sorular da olacak. Test soruları otomatik okunacak. Açık uçlu sorular ise sınav kağıtlarındaki isimler gizlenerek iki öğretmene teslim edilecek.
 

AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK

Sistem, testleri otomatik olarak okuyup puanını verirken, açık uçlu soruların cevaplarını öğrencilerin isimlerini gizleyerek iki öğretmene gönderecek. Bir öğretmen ne kadar öğrencisi varsa o kadar sınav sorusuna cevap verecek. Cevap anahtarında yanlış, az doğru, doğru şeklinde seçenekler olacak. İki öğretmen de aynı puanı verirse öğrencinin notu otomatik olarak sisteme geçiyor. Ancak iki öğretmen farklı cevap verirse üçüncü öğretmene kontrol ettirilecek. Üçüncü öğretmen hangisi ile eşleşirse o puan sisteme girecek. Veliler, bir hafta sonra çocuklarının aldığı puanı elektronik sistemde görebilecek. Özel okullardaki öğrencilerin sınav kağıtlarını da devlet okullarındaki öğretmenler okuyacak. Böylece özel okulda kopya verme, kayırma da ortadan kalkmış olacak.

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı

EVLERİNE EN YAKIN OKULA YERLEŞECEKLER

Özellikle büyükşehirlerde yaşanan en büyük sıkıntı öğrencilerin okullara yerleştirilmesi konusuydu. Bakanlık yeni sistemde bunu çözüme kavuşturuyor. Daha önce öğrenciler aynı ilçede bulunduğu için evinden uzak okula gitme sıkıntısını yaşarken yeni sistemde öğrenci evine en yakın okulu tercih edecek. Diploma notuna göre yerleşecek olan öğrenci birinci tercihinde yerleşemezse, ikinci tercihine göre yerleşecek.

2017-2018 TEOG Yerine Hangi Sınav Geldi? | Bakan Yılmaz liseye geçiş sistemini son dakika açıkladı

TEOG YERİNE YENİ SİSTEM İÇİN AÇIKLAMA GELDİ

Başbakan Binali Yıldırım, liseye geçişte uygulanacak modele ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım şöyle konuştu:

''Bu seneden itibaren inşallah uygulayacağız. Bunun son şekli verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız, uzmanlar, hocalarımızın görüşleri, toplumdaki ilgili STK'ların görüşleri dikkate alınarak bir çerçeve çizildi. Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde Milli Eğitim Bakanımız kamuoyuyla, velilerle, vatandaşlarla paylaşacak. Bu açıklandıktan sonra kamuoyundan gelecek öneriler, destekler veya eleştiriler olabilir. Bütün bunları da dikkate alarak uygulamanın son şeklini vermiş olacağız. Amacımız mevcudu kaldırırken daha iyisini, daha kolayını, daha fazla başarı ölçümünü sağlayacak bir sistem ikame etmek, yerine getirmek. Bu amaçlarla çok titiz bir çalışma nihayet tamamlanmış oldu. Ümit ederim ki bu uygulama ile beraber ortaokuldan liseye geçişlerde de yavrularımız istedikleri en güzel bölüme, okula tercihlerini yapabilmiş olsun. Kısa süre önce 2018-2019 yılı için üniversite giriş sisteminde bazı yenilikler yapıldı. Bu yenilikler kamuoyunda tartışıldı, görüşüldü, gereken öneriler, uyarılar dikkate alındı, ona göre gözden geçirildi. Buradaki amaç şudur, üniversitelerimize girişte lise, ortaokullarda öğrenen, donanımlı hale gelen gençlerin emeklerinin boşa gitmemesi."

"BU SENE EĞİTİM BÜTÇEMİZ, 130 MİLYARI BULDU"

Eğitime verilen desteğe değinen Yıldırım, "Eğitime son 15 yılda aşağı yukarı 11 kat artış sağladık. Bu sene eğitim bütçemiz, 130 milyarı buldu. Artırmaya da devam ediyoruz. İktidara geldiğimiz 2002 yılından bu yana eğitimde kaliteyi, fırsat eşitliğini sağlamak için gayret gösterdik. 15 yıllık iktidar dönemimizde hükümetlerimizin önceliği hep eğitim oldu. Üniversite sayımız 76'dan 185'e çıktı. 110 binden fazla yabancı uyruklu üniversite öğrencisi var. Bunun en az 350 bin olması lazım. Ne kadar çok misafir öğrencimiz olursa hem üniversiteler para kazanır hem ömür boyu memleketimizin tanıtımını yapan gönüllü elçilerimiz olur" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTELERE GİRİŞ SADECE SINAVA ENDEKSLİ OLMAMALI"

Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişikliğe ilişkin Yıldırım şu ifadeleri kullandı: "Üniversitelerimizde bugünlerde sınav sistemine yönelik bir değişikliğe gidildi ve sistem basitleştirildi. Sınavlar bir günde iki oturum halinde tamamlanacak. Böylece sınav stresi biraz daha azalacak. Üniversitelere giriş sadece sınava endeksli olmamalı. Bütün kaderimiz o güne bağlanmamalı. Ortaokuldan liseden itibaren oluşan bir başarı seviyesi belirleyici olmalı.

2017-2018 TEOG yerine hangi sınav gelecek? TEOG yerine LGS mi geliyor? LGS Yeni sistem nasıl olacak? TEOG sınavını yerine gelecek sistemin öğrencileri ezbere dayalı eğitimden kurtarmak ve sevdiği ilgi alanına girdiği bölümlere yönlendirmek. Öğrencilerin hayatını tek bir sınava bağlı görmemekten kurtarmak hedefleniyor. 2017 - 2018 eğitim öğretim yılı itibariyle TEOG sınavı yapılmayacak. Özellikle öğrenciler ve veliler sınavın olmaması ile birlikte yeni sistemi merak etmeye başladı. Peki liseye geçiş süreci nasıl işleyecek? TEOG yerine öğrenciler hangi sınava girecek? 1.2 milyon öğrenci ve veli gelecek resmi açıklamaları bekliyor. Tüm detaylar haberimizde...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...