Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2021 12:09

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? 2021 YKS puan hesaplama robotu: AYT, TYT, YDT

2021 YKS’de puana göre sıralamasını merak eden öğrenciler, “kaç doğru kaç yanlışı götürür, kaç net kaç puan yapar?” gibi soruların yanıtlarını arıyor. Peki, YKS puan hesaplama nasıl yapılır? AYT, TYT, YDT puanları nasıl hesaplanır. Adım adım anlattık.

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? 2021 YKS puan hesaplama robotu: AYT, TYT, YDT
yks 2021,ÖSYM,puan hesaplama,YKS puan hesaplama,

Her sene lise mezunlarının girdiği üniversite sınavları üç oturumdan oluşuyor. Sınavlara giren öğrenciler, üniversite hayallerini gerçekleştirmek için hedef belirliyorlar. Hedeflerine ulaşmak isteyen öğrenciler, sınavda kaç net yapınca kaç puan alacaklarını araştırıyor.

YKS’de baraj yani alt sınırı geçemeyen adaylar, üniversitelere girmeye hak kazanamıyor. Öğrencilerin, 2021 TYT barajını geçebilmek için en az 150 puan almaları gerekiyor. Lisans bölümlerine yerleşmek isteyen adayların ise ilgili programın türünde en az 180 puan almaları gerekiyor.

2021 YKS'de TYT'nin katkısı yüzde 40'ken geriye kalan yüzde 60 ise AYT puanı ve YDT puanından oluşuyor. Sayısal (SAY) için AYT'de matematik ve fen bilimleri testlerinden, eşit ağırlık (EA) için matematik ve Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 testlerinden, sözel (SÖZ) için Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 ve 2 testlerinin her ikisinden de en az 0,5 net, DİL içinse yabancı dil testinden de en az 0,5 net yapılması gerekir.

2021 AYT PUAN HESAPLAMA

AYT puan hesaplamasının yapabilmesi için öncelikle baraj puanının geçilmesi gerekiyor. Aday, TYT'den en az 150 puan alması gerekir.

AYT puanı hesaplanırken ilgili branşlara göre ders katsayıları değişir.

Sayısal için; Matematik 3; Fizik 2,85; Kimya 3,07; Biyoloji 3,07 katsayısı geçerlidir.

Eşit ağırlık için; Matematik 3; Edebiyat 3; Tarih-1 2,8; Coğrafya-1 3,33 geçerlidir.

Sözel için; Edebiyat 3; Tarih-1 2,8; Coğrafya-1 3,33; Tarih-2 2,91; Coğrafya-2 2,91; Felsefe 3, Din Kültürü 3,33 geçerlidir.

Dil için ise her net 3 puan ile çarpılarak AYT puanları hesaplanmaktadır.

ÖSYM tarafından verilen 100 taban puan ve OBP puanın 0,6 ile çarpımını toplayarak YKS yerleştirme puanı hesaplanır.

2021 TYT PUAN HESAPLAMA

TYT puanı hesaplanırken derslerin katsayısı değişmez. Dolayısıyla her adayın TYT puanı aynı şekilde hesaplanır. TYT puanı hesaplamak için netlerin ilgili katsayılar ile çarpılması gerekir.

Türkçe: 1,32

Matematik: 1,32

Sosyal Bilimler: 1,36

Fen Bilimleri: 1,36 ile çarparak TYT puanınızı görebilirsiniz.

9 ADIMDA YKS PUAN HESAPLAMA (AYT, TYT, YDT)

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanır. Testlerin standart puanlarının hesaplanması şu şekilde;

1. Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puana ulaşılır.

2. Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunur.

3. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

4. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

5. TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanır.

6. A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.

7. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanır.

8. AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. (Tablo 1D). Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmaz.

9. A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulur. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...