Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 May 2022 09:25 - Güncelleme : 31 May 2022 09:29

2022 ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES başvuruları başladı mı? ALES başvurusu nasıl yapılır? İşte ALES sınav takvimi

ALES/1 sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 2022 ALES/2 sınavlarının ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Bu yıl ALES/1 sınavının ardından ikinci kez düzenlenecek olan ALES sınavına akademik kariyer yapmak isteyen adaylar başvuracak. Başvuru tarihini kaçırmak istemeyen adaylar "2022 ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES sınav tarihleri açıklandı mı? ALES başvurusu nasıl yapılır?" sorularının cevabını arıyor. İşte ALES sınavı tarihi ve ÖSYM takvimi…

2022 ALES sınav takvimi ÖSYM tarafından açıklandı
ALES,sınav
2022 ALES sınav takvimi ÖSYM tarafından açıklandı

ALES/1 sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava tekrar girmek isteyen ya da sınavı kaçıran adaylar "ALES 2 ne zaman yapılacak?" sorusunun cevabını araştırıyor. ÖSYM 2022 yeni yıl sınav takviminin açıklanmasının ardından 2022 ALES’in ne zaman yapılacağı merak edildi. Peki, 2022 ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES sınav tarihleri açıklandı mı? ALES başvurusu nasıl yapılır? İşte 2022 ALES sınav tarihleri ve günleri...

ALES 2 NE ZAMAN YAPILACAK?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın yeni yılda 2022'de ne zaman yapılacağı belli oldu. ÖSYM tarafından düzenlenen ve akademik kariyer planı yapan vatandaşların katılım sağladığı ALES 2 sınavı hakkında araştırmalar sürerken sınav tarihleri açıklandı.

ALES/2 21 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. ALES/2 başvuruları ise 24 Haziran – 4 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılabilecek. Ücret ödemeleri için son gün ise 5 Temmuz 2022.

2022 ALES SINAV TAKVİMİ

2022 Ales sınav tarihleri aşağıdaki gibidir:

2022 ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES başvuruları başladı mı? ALES başvurusu nasıl yapılır? İşte ALES sınav takvimi

2022-ALES/1: 17 Nisan 2022 tarihinde yapıldı.

2022-ALES/2 : 21 Ağustos 2022 tarihinde yapılacak.

2022-ALES/3 : 20 Kasım 2022 tarihinde yapılacak.

ALES 2022 BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

ALES 2 başvuruları 26 Haziran ile 4 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

  • ALES/1 başvuru tarihleri: 21.02.2022 - 03.03.2022 tarihleri arası
  • ALES/2 başvuru tarihleri: 24.06.2022 - 04.07.2022 tarihleri arası
  • ALES/3 başvuru tarihleri: 30.09.2022 - 10.10.2022 tarihleri arası

 

ALES AÇILIMI NEDİR?

ALES açılımı şu şekildedir: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

ALES NE DEMEK? ALES'TE KAÇ SORU VAR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) anlamına geliyor. ALES'te toplamda 50 sözel, 50 sayısal olmak üzere 100 soru bulunmaktadır.

ALES BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),

  • Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
  • Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
  • Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ("Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği" uyarınca Mühendislik Tamamlama yerleştirme işlemleri için ALES-Sayısal puanının en az 50 olması gerekmektedir. Adaylar, ALES puanlarını geçerlilik süresi içinde kullanabileceklerdir.) İlgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

 

2022 ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES başvuruları başladı mı? ALES başvurusu nasıl yapılır? İşte ALES sınav takvimi

Bu kılavuz; sınava başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi esaslarını kapsamaktadır.

Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.

Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa (sadece ALES/1 Sınavı) ve Kırgızistan-Bişkek'te (sadece ALES/1 Sınavı) yapılacaktır. Bişkek'te sınav Türkiye saati ile 10.15'te başlayacaktır.

Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

ALES NEDİR?

ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Yılda üç defa, 81 ilde yapılmaktadır. Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların belirlenmesinde de belirleyici durumdadır.

Tezli yüksek lisans başvurularında ALES puanı YDS gibi gereklidir. Tezsiz yüksek lisansta ise ALES sınavı gerekmemektedir. Genel olarak sayısal ve sözel analitik düşünmeyi ölçen bir sınavdır. Sınav süresi 150 dakika iken geçerlilik süresi ise 5 yıldır.

2018'de e-YDS'ye benzer şekilde e-ALES'in yapılacağı duyurulmuş ancak sınav uygulanmadan iptal edilmiştir.

SINAVA GİRİŞ BELGESİNDE YER ALAN TEMEL KURALLAR NELERDİR?

  • Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur.
  • Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır.
  • Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir.
  • Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...