Tgrt Haber
18 Nisan 2022 10:59 - Güncelleme : 18 Nisan 2022 11:09

ALES sınavında yanlış doğruyu götürüyor mu? 2022 ALES puan hesaplama nasıl yapılır?

ALES sınavına giren adaylar puan hesaplamasının nasıl olacağını merak ediyor. Pazar günü girilen ALES sınavının bitimiyle birlikte "ALES sınavında yanlış doğruyu götürüyor mu? ALES puan hesaplama nasıl yapılır?" gibi sorular araştırılmaya başlandı. Sınav sonrasında puanlarını merak eden adaylar için heyecanlı bekleyiş başlamışken merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz.

ALES sınavı soru ve cevapları erişime açıldı!
ALES sınavı soru ve cevapları erişime açıldı!

"ALES sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?" sorusu dün gerçekleşen sınav sonrasında puanlarını hesaplamak isteyen adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. Akademik kariyer yapmak isteyen kişilerin katıldığı ve sınav sonrası araştırdığı ALES puan hesaplama gündemde yerini aldı. Peki ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ALES puan hesaplamaya dair merak edilenler…

ALES'TE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?

ALES puan hesaplama işlemi sınav sonrasında adayların en çok arattığı konulardan biri oldu. "ALES'te 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?" sorusu sınav puanını merak eden ve hesaplamak isteyen adaylar için merak ediliyor. Sınavdan sonra sayısal, sözel ya da eşit ağırlık puan hesaplama işleminin nasıl yapılacağını merak eden adaylar, internetten araştırmalarına başladı.

ALES sınavında adaylara yöneltilen çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? ALES PUANI NASIL HESAPLANIR?

ALES/1 2022 ardından gözler ''ALES puanı nasıl hesaplanır?'' sorusunun cevabını merak etmeye başladı. İşte adım adım ALES puan hesaplama:

ALES sınavında yanlış doğruyu götürüyor mu? 2022 ALES puan hesaplama nasıl yapılır?

  • Adayların doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanır,
  • Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilir,
  • Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanır,
  • Ortaya çıkan ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür,
  • Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanır,
  • Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi

  • ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
  • ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
  • ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

 

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...