Tgrt Haber
05 May 2015 23:12

Bakan Avcı'dan çok kritik atama açıklaması

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı canlı yayın programında Nasuhi Güngör’ün sorularını cevapladı.

Bakan Avcı'dan çok kritik atama açıklaması
nabi avcı, milli eğitim bakanı,

Programda soruları cevaplayan Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015 KPSS sonuçlarıyla Ağustos ayında tahsis edilen 47 bin öğretmen kadrosundan ne kadarının kullanılacağının belirleneceğini açıkladı. İşte Eskişehir’de bulunan ETİ Arkeoloji Müzesi'nde canlı yayınlanan ‘Özel Röportaj’ın tüm ayrıntıları:

İMAM HATİPLERİN KAPATILMASI TARTIŞMALARI

İmam Hatip’lerin kapatılması ile ilgili tartışmalar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP, eğitim sistemini, 1+8+4 şeklinde 13 yıllık zorunlu eğitim olarak değiştirecekleri vaadinde bulundu, seçim beyannamesinde. Bunun üzerine tartışma çıktı. Oradaki 8, 28 Şubat’ın dayatması… Türkiye 28 Şubat döneminde bunun bedelini ağır ödedi. Mesleki eğitimin önü kesildi. O zaman mesleki eğitim üzerinden değil, imam hatipler üzerinden yapılmıştı operasyon. İmam hatiplerin, orta ve lise kısımlarını kapatabilmek için öncelikle ortaokullardan başladılar. 8 yıllık kesintisiz eğitim denildiğinde insanların aklına bu geliyor. İmam hatipleri kapatmak aklımızdan geçmiyor deniliyor ama o zaman bu 8 ne? İlkokulu bitiren çocuklar, imam hatibe nasıl gidecek? Bir yıllık okul öncesi eğitim, onu zaten biz yapıyoruz.

İmam hatiplerle ilgili 8 yıllık kesintisiz eğitim demek, imam hatipleri tamamen kapatılması demektir. Oradaki niyet belli. Toplumun gösterdiği tepki üzerine, “Bu hiç aklımıza gelmemişti” deniyor. 8 yıllık kesintisiz eğitim 28 Şubat’ta denenmiş, Türkiye’ye ciddi zararlar vermiş bir model önerisidir.

KILIÇDAROĞLU'NUN DEDİĞİ DOĞRU DEĞİL

Sayın Kılıçdaroğlu, ''imam hatipleri biz açtık'' demişti. Bu da doğru değil. Tek parti döneminde açıldı, dini eğitim yasaklandığı için, 40’lara gelindiğinde, en temel dini hizmetleri yerine getirebilecek insan kalmamıştı. Tam da o sırada, memlekette tek parti iktidarına karşı ciddi bir tepki gelince, 10 aylık kurslar açılıyor. “İmam hatipleri açtık” dediği Kılıçdaroğlu’nun budur. Fakat o da uzun bir süre izin verilmiyor, kapanıyor. O kursların, cenazeleri defnetmek üzere tasarlanmış olan o kursların bugünki imam hatiplerle alakası yok.

Anadolu liseleri, normal lise müfredatını uygularlar. Fizik, kimya, matematik… Üzerine ayrıca bazı dini derslerde verilir. Buralarda, dini kültürü olan lise mezunları yetiştirilir. Bu okulları bitirenler, üniversitede farklı mesleklere yönelebiliyorlar.

İmam hatiplerin açılması, sayıca artması toplumsal talebe yönelik bir adımdır. Okul türlerimizin her biri toplumsal talebe cevap vermektedir.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Öğretmen alımı, KPSS artı alan sınavıyla oluyor. Temmuz ayının başında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılıyor. Geçen yıl yapılan KPSS sonuçlarıyla 50 bin öğretmen adayı alındı. Önümüzdeki Temmuz ayında yine KPSS var. On binlerce öğretmen adayı var. Şunu söyleyemeyiz, ''Kusura bakmayın siz sınava gireceksiniz ama biz bundan almayacağız''; bu adil değil. Daha önce de söyledik: 2014 KPSS ile yeni bir alım yok. 2015 sınavı ile atama bekleyen on binlerce aday var. 2015 KPSS puanlarıyla Ağustos ayında, 47 bin öğretmen kadrosundan ne kadarını kullanabileceğimize bakarak, bu adaylarımızı alacağız.

HER BRANŞIN ALIMI AYRI YAPILIYOR

Şöyle bir yanılsama da var. Zannediliyor ki, ''KPSS’ye girdim öğretmen olmaya hak kazandım.'' Hayır, biz puan sıralamasını diziyoruz. Yukarıdan aşağı puan sıralamasına bakıyoruz.

Bir de şöyle bir yanlış anlama var: ''Komşunun oğlu 85 puanla girdi, benim oğlum 91 puanla giremedi'' diyorlar. Her branşın alımı ayrı yapılıyor. Matematikçiler kendi içinde, edebiyatçılar kendi içinde sıralanıyor.

DERSHANELERİN ÖZEL OKULLARA DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Dershanelerin özel okullara dönüşüm sürecinde neredeyiz? Geri adım atılmayacak demiştiniz. Nasıl devam ediyor?

Dershanelerin dönüşüm süreci başlangıçta nasıl söylendiyse öyle devam ediyor. Bugün dershane adı altında faaliyet gösteren eğitim kurumları, ya özel ilk okul ya özel temel lise veya başka alanda kurs veren duruma gelecek. Liseden üniversiteye geçiş için, test eğitimi veren dershanecilik yapılamayacak, söylediğimiz buydu. Bugün itibariyle 2 bin 236 kurum dönüşüm için müracat etti. 2 bin 174’nün müracaatı kabul edildi.

TEOG

Çok olumlu geri dönüşler aldık. Öğretmen ve öğrencilerden olumlu dönüşler oldu. Anket çalışması yaptık. Bu sınavların belli bir tarihte yapılacak olması, kendi okullarında yapılacak olması, her dersin ayrı bir oturumda yapılacak olması…

Her sınıf düzeyinde, yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencimiz var. 8. sınıfların sınavı dediğimiz zaman 1 milyon 300 bin kişiden bahsediyoruz. Bu medya için cazip bir hedef kitlesi. Israrla, “bu işi abartmayın, çocukları strese sokmayın'' diyoruz. Ailelere, ''ellerinden tutup çocukları götürmeyin, yazılıya gider gibi gitsinler'' diyoruz. Bu SBS alışkanlığı…

PARALEL GÜNDEM

2010 KPSS ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, o dönemde SBS sorularının da birileri tarafından edinildiği bir takım işaretler geliyor. Pek çok sınavda, bu tür suistimaller yapıldığına dair, ciddi emareler var. Bunlar araştırılıyor. Yargı içerisindeki bağlantılar vasıtasıyla örtbas edilmesi de artık mümkün değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...