Tgrt Haber
02 Aralık 2021 17:48

Bakan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ayrıntılarını açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere verilecek hakların ayrıntılılarını açıkladı. Özer, "Yeni başlayan öğretmenlerimizin 3+1 mecburi hizmet yükümlülüğü devam edecek. Onun haricindeki diğer tüm süreçler, artık kadrolu öğretmenlerle eşit hale gelmiş olacak" dedi.

Bakan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ayrıntılarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı,Mahmut Özer,Cumhurbaşkanı Erdoğan,Eğitim sistemi,Öğretmen

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20. Milli Eğitim Şurası’nda müjdesini verdiği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ayrıntılarını açıkladı. 

Milli eğitim şuralarının, bakanlığın en üst danışma kurulu olduğunu ve MEB'in eğitim politikalarının oluşturulmasında yol gösterici işlevi bulunduğunu anlatan Özer, "Bunun için 20. Milli Eğitim Şurası'nı bir an evvel toplamak istedik. 19. Milli Eğitim Şurası'nın ardından 7 yıl ara verilmişti. Biz de eğitimde fırsat eşitliğiyle ilgili önceliklerimizde, yol haritamızı belirlemede, Türkiye'nin tüm toplum kesimlerini, eğitimle ilgili deneyimi ve müktesebatı olan herkesin görüşünü alıp onları harmanlayarak bir yol haritası çıkarmak istedik." dedi.

Kanunda öğretmenliğin kariyer mesleği olarak tanımlanacağını anlatan Özer, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakların, görevlerin ve sorumlulukların da netleştirileceğini söyledi.

UZMANLIK İÇİN SINAV SİSTEMİ

Uzman öğretmenlikte 10 yıl deneyimi olan öğretmenler bir eğitimden geçecek, eğitimden geçtikten sonra yazılı sınava girecek. Yazılı sınavda başarılı olan, 10 yıl görev yapan öğretmenler uzman öğretmen olacak. Uzman öğretmenler, hem bir derece alacak hem de maaşlarında bin liralık iyileştirme olacak.

YÜKSEK LİSANS YAPANLAR SINAVDAN MUAF

10 yılını doldurmuş öğretmenler, yüksek lisans yapmışsa alanı ne olursa olsun, tezli olsun, tezsiz olsun, uzman öğretmenlik yazılı sınavından muaf olacak. Aynı şekilde 10 yıl uzman öğretmen olmuş öğretmenler de başöğretmenlik için eğitimlerini tamamladıktan sonra tekrar yazılı sınava girecek. Sınavda başarılı olanlar başöğretmen olacak ve ilave bir derece alacak, ayrıca maaşlarında da 2000 lira iyileştirme olacak. Doktora yapmış olan öğretmenler de başöğretmenlik yazılı sınavından muaf olacak.

KARİYER SİSTEMİ OLACAK

Bu çalışmalarla hem bir kariyer sistemi oluşacak, aynı zamanda öğretmenlerin lisansüstü eğitime teşvik edilmesi ile ilgili de çok ciddi bir adım atılmış olacak. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri 3600 olacak.

3+1 MECBURİ HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bakan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu`nda yer alacak sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenlerin haklarına ilişkin de açıklama yaptı.  Yeni başlayan öğretmenlerin 3+1 mecburi hizmet yükümlülüğünün devam edeceğini belirten Özer, “Onun haricindeki özlük hakları, atamalar, disiplin süreçleri, tayinler, diğer tüm süreçler, artık kadrolu öğretmenlerle eşit hale gelmiş olacak” ifadelerini kullandı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...