Tgrt Haber
18 Haziran 2022 09:40 - Güncelleme : 18 Haziran 2022 13:32

Barajsız ilk sınav: YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi

Öğrencilerin ikinci oturuma girmek için hak kazanması amacıyla uygulanan sınavlarda baraj puanı uygulaması YKS’den kaldırıldı. Çok sayıda üniversite adayı bugün YKS'nın ilk oturumu olan TYT'ye girdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava geç kalanlar, sınavı kaçıranlar oldu.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
yks,ösym

Tüm yurtta bugün Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) heyecanı yaşandı. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 10.15'te başladı ve 165 dakika sürdü. Sınava 3 milyon 234 bin 409 aday ile rekor başvuru yapıldı.

3 OTURUM YAPILACAK

YKS'de ilk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) oldu. 10.15'te başlayacak oturumda adayların 120 soruyu yanıtlamak için 165 dakikası vardı.

İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri'ne ise 160 soru için 180 dakika süre verilecek.

Son oturum olan Yabancı Dil Testi ise yarın saat 15.45'te yapılacak. 80 soru için verilen süre 120 dakika.

Barajsız ilk sınav: YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi

BARAJ PUANI UYGULAMASI KALDIRILDI

Bu sene üniversiteye girişte baraj puanı uygulaması kaldırıldı. İlk oturum olan TYT'nin süresi 30 dakika artırılarak 135'ten 165 dakikaya çıkarıldı.

2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyenler, 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabilecek. 2022'den sonra ise bu uygulama geçerli olmayacak.

2 YIL SONRA MASKESİZ İLK SINAV

İki yıl aradan sonra sınava ilk kez maskesiz girildi. Sınav günleri nüfus müdürlükleri de açık tutulurken toplu taşımalar ücretsiz oldu.

YKS öncesi yapılan açıklamada 18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar günü toplu taşımanın ücretsiz olacağı duyuruldu.

Barajsız ilk sınav: YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi

VELİLER DAHA HEYECANLI

Bir yıl boyunca sınava hazırlanan öğrenciler arasında heyecanlı olanlar varsa da büyük bir çoğunluğu bu heyecanı yaşamadığını ve kendinden emin olduğunu dile getirdi. Sınavdan önce çocuklarının sınav heyecanını yenmesi için yanlarında bulunan velilerin ise öğrencilerden daha heyecanlı olduğu görüldü.

İkinci kez YKS’ye girecek kızını kamp sandalyeleri ile okulun önünde bekleyen Ayşegül Özsar Baytemir, “Kamp sandalyesiyle geldik süreç uzun olduğu için. Kızımız sınava girecek bugün. İstediği yeri kazanacağından çok eminim. Kendisi de emin sanıyorum. İnşallah hiçbirinin emekleri boşa gitmesin” dedi.

OLURSA OLUR, OLMAZSA SAĞLIK OLSUN

İlk kez YKS’ye girecek olan Aslı, hedefinin hukuk fakültesi olduğunu belirterek, “Umarım istediğimi yaparım. Heyecanım orta seviye. Onun da sınav başlayınca geçeceğini düşünüyorum. Gerçekten elimden gelenin en iyisini yaptığımı düşünüyorum. Babam burada bugün” diye konuştu.

Barajsız ilk sınav: YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi

YKS’ye ilk kez giren 18 yaşındaki Ali ise, heyecanlı olduğunu ifade ederek, “Ben hukuk istiyorum. Bütün sene bayağı bir çalıştım aslında. Karşılığını alacağım inşallah. Yıl boyunca eğlendim ama yine de stresliyim şu an. Çalıştım illa” ifadelerini kullandı.
Moleküler biyoloji ve genetik hedefleyen Göktuğ Kunaç, “İlk girişim bu yıl. Hiç heyecanlı değilim. Rahatım. Moleküler biyoloji ve genetik hedefliyorum. Bu seneden beri istiyorum bu bölümü. İyi geçti. Çalıştım ama eğlenceden feragat etmedim. Sıkılınca saldım. Çok kasmadım. Rahatım. Heyecanlı da değilim. Başaracağım zaten. Başaramayacağım ihtimalini düşünmüyorum” dedi.

İlk defa sınava gireceği için heyecanı olmadığını dile getiren Arda Bayan, “Girip çıkalım. Şekerimi alayım. Kalemimiz varmış bedava onu alayım diye geldik. Mühendislik hedefliyorum ama olmazsa da sağlık olsun. Hazırlandım diyemem tam. Dershane vardı ona gittim geldim. Ailemden bir baskı olmadı. Onlar da en kötü sanayiye gidersin dedi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...