Tgrt Haber
05 Temmuz 2021 09:37

2021'in yükselen meslekleri: Üniversite adaylarına tüyolar

Covid-19 nedeniyle üniversite sınavına 2,5 milyonu aşkın kişi başvurdu. Geçtiğimiz yıllara göre yüksek olan bu rakam tercihleri ve bölüm sıralamalarını etkileyecek. Uzmanlar “Puanlar yanıltıcı olabilir, sıralamayı dikkate alın” diyor. Peki 2021'in yükselen meslekleri neler? Hangi bölümler öne çıkıyor. Uzmanlara sorduk.

2021'in yükselen meslekleri: Üniversite adaylarına tüyolar
üniversite tercihi,YKS,AYT,bölüm tercihi,puan,sıralama

TGRT HABER | ÖZEL

Türkiye’de 2,5 milyonu aşkın öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) yarıştı. Sırada adayalrın en kritik seçimlerden biri olan üniversite ve meslek seçimi var. Bu yıl da bölüm seçimi Covid-19 salgını etkisi altında yapılacak. Rehberlik ve Kariyer Uzmanı Muhammet Tosun, kişilerin bölüm tercihlerinde bulunurken dikkat edilmesi gereken noktalara ve geleceğin mesleklerini TGRT Haber'e anlattı. 

İŞTE YÜKSELEN MESLEKLER

Covid-19’un bazı mesleklerin önemini arttırdığına değinen Rehberlik ve Kariyer Uzmanı Muhammet Tosun, “COvid-19 nedeniyle yaşanan sağlık krizi zaten popüler olan sağlık bölümlerini iyice öne çıkardı. Ancak bunun yanında hemşire, sağlık teknikeri gibi ihtiyaçların ve atamaların artması bu bölümlerin de çok tercih alacağını gösteriyor. Covid-19’un önemini arttırdığı diğer alan ise dijital alanlar oldu. Bu bağlamda bilgisayar ve yazılım mühendislikleri öne çıkıyor. Dijital alanlara ilgi her yıl giderek yükseliyor” dedi. 

BAŞVURU SAYISINI DA TERCİHLERİ DE ETKİLİYOR

 “Kişiler tercih yapmış olmak için tercih yapmamalı” uyarısında bulunan Muhammet Tosun, “Her yıl sınava yüzbinlerce üniversite öğrencisi yaptıkları tercihlerden pişman oldukları için giriyorlar. Kendilerini o bölümün mezunu, o alanda iş sahibi olarak hayal edemiyorlarsa o bölümü yazmasınlar. Bunun yanında üniversite ve özellikle şehri iyi araştırsınlar. Bu araştırmayı hem mali hem de şehrin kültürü anlamında yapsınlar” diye konuştu. 

BÖLÜM SEÇERKEN MANTIK MI DUYGU MU?

Tosun, öğrencilerin ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda bölüm tercihi yapmaları gerektiğini belirtti. Ancak yerleştirme sisteminin her zaman buna izin vermediğini belirten Tosun, “O zaman başta koyulan hedefe yakın, alternatif bölümleri araştırmakta ve değerlendirmekte fayda var” dedi. Ülke ve dünyada yaşanan gelişmelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tosun, “Öğrenciyi sadece mantığıyla seçtiği ama ilgi duymadığı bir bölüm mutsuz edebilir. Aynı şekilde aşırı duygusallıkla verilmiş bölüm seçimi kararı da mutsuz edebilir. Bu nedenle yakın oldukları bölümlerin öğrenci ve mezunlarıyla konuşmalarını öneririm. Ayrıca alan ve sektör hakkında mutlaka bilgi edinmeliler” diye ekledi. 

BU YIL REKOR ARTIŞ VAR

Covid-19’un üniversite sınavına başvuran kişi sayısını etkilediğini belirten Tosun, “Bu yıl başvuru sayısında rekora ulaştık. 2.607.903 kişi sınava başvurdu. Bu durum bölüm tercihlerini mutlaka etkileyecektir. Özellikle sınava başvuran kişi sayısının yüksek olması sebebiyle puandan ziyade sıralamayı dikkate alsınlar. Puan yanıltıcı olabilir” diye uyardı. Tosun, Türkiye'de öğrencilerin tercihlerini belirleyecek en büyük etkenin gelecek kaygısı ve iş olanakları olduğunu söyledi. Diğer etkenin ise aile ve çevre olduğunu belirtti.

BU BÖLÜMLER AZ TERCİH EDİLİYOR, ŞANSINIZ YÜKSEK OLABİLİR

Son yıllarda boş kalan kontenjanlarda kısıtlamaya gidildiğini belirten Tosun, “Bilgisayar ve yazılım mühendisliği dışında mühendislik fakülteleri, fen edebiyat fakülteleri ve iktisat işletme fakülteleri tercih edilmemeleri nedeniyle düşüş yaşıyorlar. Yine sağlık teknikerlikleri dışında ön lisans bölümlerinin de daha önceki yıllara göre daha az tercih aldığını görüyoruz.” diye ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...