Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Haziran 2021 12:39

Bursluluk sınavı tarihi: Bursluluk sınavı ne zaman?

İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin girebildiği Bursluluk sınavı, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği Bursluluk sınavı tarihi merak ediliyor. Milyonlarca öğrenci ve velileri “Bursluluk sınavı ne zaman, Bursluluk sınavı tarihi” gibi soruların cevaplarını arıyor. Bursluluk sınavı ile ilgili detayları derledik.

Bursluluk sınavı tarihi: Bursluluk sınavı ne zaman?
Bursluluk sınavı,İOKBS,Milli Eğitim Bakanlığı,Ziya Selçuk,koronavirüs salgını

Bursluluk sınavı her yıl olduğu gibi binlerce ihtiyaç sahibi öğrencinin yardım kapısı olmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aile maddi durumu iyi olmayan, şehit/gazi çocuğu olan, memur çocuğu olan ve ihtiyaç sahibi olan tüm öğrenciler için her sene Bursluluk sınavı düzenliyor. Söz konusu sınavda başarılı puan elde eden öğrencilere burs ve parasız yatılı okuma imkanı sunuluyor.

Bu yıl 25 Nisan’da yapılması planlanan Bursluluk sınavı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasıyla ertelenmişti. LGS sınavının bitmesi ve YKS sınavlarına sayılı günler kala Bursluluk sınavı tarihi tekrar gündeme geldi. Söz konusu sınavların yüz yüze yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışmalarına devam ediyor.

Salgın nedeniyle 1 milyon öğrencinin katılacağı Bursluluk sınavı, ileri bir tarihe ertelendi. Bakan Selçuk, söz konusu sınava ilişkin “Ne zamana ertelediğimizi şu anda söyleyemiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz sene bursluluk sınavı, yine salgın nedeniyle ertelenmiş ve eylül ayında düzenlenmişti. 2021 yılında da Bursluluk sınavının eylül ayında yapılacağı tahmin ediliyor.

Bursluluk sınavı başvuru süreci 08-26 Şubat 2021 tarihleri arasında sona erdi. Söz konusu sınavın başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinden alındı.

BURSLULUK SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Bursluluk sınavına girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği sınava başvuru şartlarının taşınması gerekiyor. Bu kapsamda sınav sonucuna göre devletten burs yardımı alacak öğrencinin ailesi 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (on altı bin seksen) TL’yi geçmemesi şartı bulunuyor. Bursluluk sınavına 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10, 11. sınıflar katılabiliyor.

BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olunması gerekir.

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası alınmamış olması gerekir.

Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi suretiyle maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

BURSLULUK SINAVI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Bursluluk sınavına girebilmek için öğrencilerin sınava gelirken yanlarında bulundurması gereken belgeler şu şekilde; T.C. Nüfus cüzdanı, Bursluluk sınavına giriş belgesi, Süresi geçmemiş pasaport (Yurt dışından katılanlar için)

İOKBS BURS MİKTARI 2021 NE KADAR OLDU?

Her yıl düzenlenen Bursluluk sınavında başarılı olan öğrencilere devlet tarafından her ay burs verilir ve parasız yatılı okuma imkanı sunulur.

Yıllara göre burs ücretleri şu şekilde;

2018 yılında aylık burs ücreti; 234,70 TL

2019 yılında aylık burs ücreti; 260,40 TL

2020 yılında aylık burs ücreti; 290,66 TL

Bu kapsamda İOKBS burs miktarı ücreti 2021 yılının ilk altı ayında 340 TL olarak, ikinci altı ayında ise 370 TL olarak yatırılması bekleniyor.

BURSLULUK SINAVINA GİRİŞ BELGELERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyuracağı tarihe göre sınav giriş belgeleri 1 hafta öncesinden e-Okul üzerinden açıklanacak. Bursluluk sınavına girecek öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıfa göre sınav soruları değişiklik gösterir.

Söz konusu sınavda adaylara 100 soru yöneltilecek. 100 soru için 120 dakika süre tanınacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...