Tgrt Haber
11 Temmuz 2021 09:31

DGS ne zaman açıklanacak 2021? DGS sınav sonucu!

DGS sonucu için geri sayım başladı. 11 Temmuz Pazar günü DGS sınavında ter döken öğrencilerin gözü ''DGS sonuçları zaman açıklanacak 2021? DGS sonucu nereden bakılır?'' sorularının yanıtını aramaya başladı.

DGS ne zaman açıklanacak 2021? DGS sınav sonucu!
DGS,2021 DGS,ÖSYM,DİKEY GEÇİŞ SINAVI,DSG SONUCU,DGS 2021

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl düzenli olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım tamamlandı. 11 Temmuz tariihinde iki yıllık ön lisans ve açıköğretim programlarından mezun olan veya son sınıf olan öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmak için ter döktü. 11 Temmuz Pazar günü yapılan sınavın ardından öğrenciler ''DGS ne zaman açıklanacak 2021? DGS sonucuna nasıl bakılır''’ sorularının yanıtlarını aramaya başladı. DGS tercihleri konusunda heyecanlanan öğrenciler DGS 2021 sonuçları için bekliyor. 

DGS SINAVI NEDİR?

DGS, Dikey Geçiş Sınavı kısaltmasıdır. ÖSYM Başkanlığının düzenliği sınavdan meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarındaki öğrenciler yararlanabilir. DGS sayesinde bu öğrenciler ilgili örgün eğitim lisans programlarına geçiş yapabilirler. 2 yıllık programlardan 4 yıllık eğitime geçecek olan öğrencilerine tanınan sınava her yıl yaklaşık 400 bin aday başvuruyor.

DGS 2000 yılında bu yana ÖSYM tarafından düzenli olarak yapılıyor. DGS 2021 bu yıl 11 Temmuz 2021 tarihinde düzenlendi. Adayların sınavın ardından heyecanla DGS 2021 sonuçları beklemeye başladı. 

DGS ne zaman açıklanacak 2021? DGS sınav sonucu!

2021 DGS NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından duyurulan 2021 ÖSYM sınav takvimine göre DGS sonuçları ne zaman açıklanacak belli oldu. Ön lisans programlarından lisans eğitimine geçmek isteyen adayların girdiği DGS sınavı sonuçları 14 Ağustos tarihinde açıklanacağı bildirildi. ÖSYM tarafından açıklanan DGS sonuçları ÖSYM resmi sitesinden duyurulacak. Adaylar 2021 DGS sonucu için;

  • ÖSYM sınav sonuç ekranına girin,
  • TC kimlik numarası ve ÖSYM şifrenizi yazın,
  • Adaylar sınav sonuç ekranında sayısal ve sözel testlerinde doğru/yanlışlarını
  • Ön lisans başarı puanını
  • 2021 DGS puanlarını görebilecek.

DGS SONUÇLARINA ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puan hesaplaması söze ve sayısal testlerden elde edilen puanlar ve akademik not ortalamaları ile birlikte yapılır. Sınavda adayların sahip oldukları alana göre test sonuçları belli katsayılar ile çarpılır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

2021 DGS adaylarının başarı puanları, sayısal ve sözel kısımlardan aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Bunun sonucunda DGS sınavına girenler için sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır. Ayrıca, DGS 2021 sınavına giren öğrencilerin sayısal ve sözel testlere verdikleri doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı olacak şekilde toplanır. Ham puan hesabı ise adayların verdiği olduğu doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak hesaplanır.

DGS puan hesaplama tablosu ise şu şekilde:

  • DGS Sözel adayları için: (Sözel net x 3) + (Sayısal Net x 0.6) + (Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)
  • DGS Sayısal adayları için: (Sözel Net x 0.6) + (Sayısal Net x 3) + (Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)
  • DGS Eşit Ağırlık adayları için: (Sözel Net x 1.8) + (Sayısal Net x 1.8) + (Ön Lisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS ne zaman açıklanacak 2021? DGS sınav sonucu!

DGS YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR? 

DGS sonucunu merakla bekleyen öğrenciler diğer yandan yerleştime işlemlerinin nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. 2021 DGS puanları doğrultusundan ön lisans veya açıköğretim fakültelerinden 4 yıllık lisans programlarına geçecek olan öğrenciler, ''DGS yerleştirme işlemleri nasl yapılacak?'' sorusunun cevabını arıyor. DGS yerleştirme işlemleri üniversitelerin kontenjan ve diğer koşulları doğrultusunda yapılacak. DGS yerleştirme işlemleri için esas olarak adayların 2021 DGS puanı göz önünde bulundurulucak. Yerleştirme işlemleri tamamlandığında boş kalan kontenjanlar için ÖSYM bir tablo yanınlayacak. Bu tabloya göre göre yerleşemeyen adaylar DGS ek tercih hakkından yararlanabilecek. 

DGS KİMLER GİREBİLİR?

Herhangi bir üniversitenin veya açıköğretim ön lisans programlarının birinden mezun olanlar ve mezuniyet şartını yerine getirmiş son sınıf öğrencileri ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavına girebilir. DGS yalnızca ön lisans programına kayıtlı adaylar için yapılan bir sınavdır. Bu nedenle lisans mezunu olmuş olan öğrenciler başvuru yapamaz.

DGS sınavı ne zaman açıklanacak? DGS sonucuna nasıl bakılır? DGS sonucu sorgulama ekranı 2021 gibi konularda gelen soruları cevapladık. Siz de 2021 DGS sınav sonucu ile ilgili soru ve yorumlarınızı bize yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...