Tgrt Haber
11 Ağustos 2021 17:12

DGS 2021: Hangi puanla hangi üniversiteye girebilirim? İşte taban puanları

2021 DGS sonuçlarının belli olmasıyla DGS tercih süreci için geri sayım başladı. ÖSYM, tercih kılavuzunu yayımlamasıyla adaylar, taban puanlarına göre tercihlerini yapacak. Peki, DGS taban puanları 2021, DGS tercihleri ne zaman başlıyor? DGS hangi üniversite için kaç puan gerekiyor?

DGS 2021: Hangi puanla hangi üniversiteye girebilirim? İşte taban puanları
dgs,,sınav,,ösym,

2021 DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından sınav puanlarını öğrenen adaylar, tercihlerine başlamadan önce üniversitelerin taban puanlarını araştırıyor. Bunun yanı sıra ÖSYM’nin açıklayacağı DGS tercih kılavuzu öncesi adaylar, tercihlerin nasıl yapılacağını da merak ediyor.

DGS HANGİ PUANLA NERELERE GİREBİLİRİM?

ÖSYM’nin tercih kılavuzunu yayımlamasıyla DGS tercih süreci başlayacak. Tercih sürecine az bir zaman kala adaylar, kaç kişinin DGS tercihi yapacağını araştırıyor. Dolayısıyla DGS taban puanlarını inceleyen adaylar, varsayımlarda bulunuyor. DGS'ye bu yıl 389 binin üzerinde kişi başvuru yaptı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercih yapacak adaylar tarafından merak edilen taban puanları ve tavan puanlarını yayımladı. 2021 DGS tercihleri 2020 yılı taban ve tavan puanlarına göre gerçekleştirilecek. 2021 Taban puanları ise yakın zamanda ÖSYM tarafından açıklaması bekleniyor.

2021 DGS taban ve tavan puanları için tıklayın.

2021 Dikey Geçiş yapılacak lisans programları için tıklayın.

2021 Önlisans mezuniyetlerine göre tercih yapılacak lisans programları için tıklayın.

DGS 2021: Hangi puanla hangi üniversiteye girebilirim? İşte taban puanları

Adaylar, tercihlerini doğru yapabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler kabul edilmeyecek. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemesi gerekiyor. Şartları kendisine uymadığı hâlde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya ait olacak.

Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması kaydıyla tercih sırası önemli yer tutuyor. Dolayısıyla tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması daha uygun bir yöntem şeklidir. Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazmaları gerekiyor. Bir aday, yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak kaydıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecek. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunluluğu bulunmuyor.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR 2021?

2021 DGS tercih süreci henüz başlamadı. Söz konusu tercihler, ÖSYM’nin internet sitesinden ve ÖSYM AİS mobil uygulamaları üzerinden gerçekleştirilecek. Adaylar, DGS tercih kılavuzunun yayımlanmasıyla kılavuzdan yararlanarak tercihlerini yapacaktır.

2020 DGS sınavının tercih bilgileri ve tablolarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

DGS 2021: Hangi puanla hangi üniversiteye girebilirim? İşte taban puanları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...