Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 13:55

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? MEB ehliyet sınav tarihleri 2021

Temmuz ayının bitimine sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği ehliyet sınav tarihleri merak ediliyor. Ehliyet almayı planlayanlar, “Ehliyet sınav tarihleri 2021, ehliyet ne zaman alınır?” gibi soruların cevabını arıyor.

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? MEB ehliyet sınav tarihleri 2021
ehliyet sınavı soruları,,ehliyet sınavı ne zaman 2021,

Ehliyet sınavına girecek olan sürücü adayları, ehliyet alma sürecini araştırıyor. Ehliyet almak için yazılı ve ardından direksiyon sınavına girmesi gereken adaylar, sınav tarihlerini merak ediyor. Bilindiği üzere sınavlar belirli periyotlar arasında uygulanıyor ve tarihler adaylara öncesinden açıklanıyor.

EHLİYET YAZILI VE DİREKSİYON SINAV TARİHLERİ 2021

Yazılı ve direksiyon sınav tarihleri değişiklik göstermektedir. Ehliyet sınav tarihlerinizi ve sınava gireceğiniz yer bilgisini kaydolduğunuz kursiyerinizden öğrenebilirsiniz. Ehliyet sınavlarına dair bilinmesi gereken diğer bilgiler şu şekilde;

Sürücü adayı, öncelikle kursun yaptığı eğitim planı doğrultusunda teorik eğitim görür. Daha sonra teorik sınav tarihi belirlenir. E-sınav merkezlerindeki yoğunluk durumuna göre en yakın tarihe randevu verilir. Belirlenen tarihte sürücü adayı ehliyet yazılı sınavına girer.

Ehliyet sınavı soruları için tıklayın.

EHLİYET SINAVI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ehliyet kursuna başvurduktan sonra evraklarınızın Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmesi için birtakım evraklar istenir. Ehliyet sınavı için gerekli belgeler şu şekilde;

- Nüfus cüzdanınızın fotokopisi

- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf

- Sürücü olur sağlık raporu

- Sicil kaydı (e-Devlet üzerinden alınabiliyor.)

- Öğrenim belgesi (Diploma, Geçici belge, Tasdikname veya öğrenci belgesi)

EHLİYETİ NE ZAMAN ALABİLİRİM?

Sağlık olarak ehliyet almanızda herhangi bir engel görülmezse kurs eğitiminiz başlar. Öncelikle yazılı sınav olarak da bilinen teori sınavı uygulanacak. Toplam 50 soruluk sınavda 35’ini bildiğinizde sınavdan başarılı puanı yani 75 ve üzerini almış olursunuz. Eğer yazılı sınavdan başarılı puanı alamazsanız bir kez daha sınava katılma hakkınız bulunuyor. Ancak yeniden ve daha fazla sınav ücreti ödemeniz gerekir.

Yazılı sınavı geçtiğiniz takdirde bu kez pratik eğitimi yani direksiyon kurslarınız başlar. Belirli sayıda ders aldıktan sonra size gösterilen parkurda direksiyon sınavına gireceksiniz. Parkurda araç tanıtımı, 25 metre geri gitme, L park, paralel park, ani durma ve parkuru tamamlama gibi alanlar yer alıyor. Direksiyon sınavı için de bir ödeme yapmanız gerekir. Sınava gireceğiniz araçta size direksiyon kursunu veren öğretmenin yanı sıra sınavınızı yapan 2 adet müfettiş bulunur. Bu sınavı da geçtiğiniz takdirde gerekli evraklarınızı yatırarak ehliyetinizi alabilirsiniz.

Bu iki sınavda da başarılı olursanız İlçe Milli Eğitimin onaylayacağı ehliyet sertifikasını 1-2 hafta içerisinde alabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra Türkiye'nin neresinde isterseniz randevu almak koşuluyla trafik tescil birimlerinden sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürebilmeniz mümkündür.

Ehliyetler o sırada verilmez. Ancak ehliyetiniz PTT üzerinden evinize yollanıncaya kadar 2 haftalık geçici belge verilir. Bu belge ile trafik çevirmelerinde normal ehliyetiniz varmış gibi işlemden geçersiniz. Geçici belge ile resmi işlem yapılmamaktadır. Zaten ehliyetiniz ortalama 1 hafta içerisinde elinize ulaşır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...