Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2018 14:20

Eşit Ağırlık Bölümleri ve Puanları 2018 YKS | Eşit Ağırlıklı Başarı Tercih Sıralaması

YKS Eşit ağırlık bölüm sıralaması, sonuçların açıklanması ile öğrenciler tarafından en çok arananlar arasında. Herkes ÖSYM tarafından tercihlerin açıklanmasını bekliyor. Öğrenciler tercihlerde adayların başarı sıralaması, taban ve tavan puanları en çok arananlar içinde. Peki, 2018 eşit ağırlık alan üniveriteler taban ve tavan puanları nedir? Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri, Eşit Ağırlık Puanlı Bölümleri sizleri için derledik. Tüm detaylar haberimizde.

Eşit Ağırlık Bölümleri ve Puanları 2018 YKS | Eşit Ağırlıklı Başarı Tercih Sıralaması
yks,yks eşit ağırlıklı,eşit ağırlıklı bölümler,başarı sıralaması

YKS Eşit ağırlık bölüm sıralaması, sonuçların açıklanması ile öğrenciler tarafından en çok arananlar arasında. Herkes ÖSYM tarafından tercihlerin açıklanmasını bekliyor. Öğrenciler tercihlerde adayların başarı sıralaması, taban ve tavan puanları en çok arananlar içinde. Peki, 2018 eşit ağırlık alan üniveriteler taban ve tavan puanları nedir? Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri, Eşit Ağırlık Puanlı Bölümleri sizleri için derledik. Tüm detaylar haberimizde.... Sonuçların açıklanmasının hemen ardından tercih dönemi için süreç başlamış olacak. Tercihler, 7-14 Ağustos tarihlerinde yine Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI, YSK SONUÇLARI, TERCİHLER VE KLAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM'den yapılan açıklamada, "2018-YKS tercih işlemleri, 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır" denildi. 

2018-YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU

Adayların, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklarının kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 
"Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır." 
Adaylar 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. 

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI, YSK SONUÇLARI, TERCİHLER VE KLAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2018 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

Taban ve tavan puanlar 1 için tıklayınız!

Taban ve tavan puanlar 2 için tıklayınız!

2018 YSK TERCİH KILAVUZU NE ZAMAN YAYINLANACAK? 

YKS tercih kılavuzunun bir kısmı ön bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştı.  ÖSYM’den yapılan açıklamada "2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 3-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir." denilmişti. Sonuçların açıklanmasının ardından güncel tercih kılavuzu erişime açılacak.

Eşit Ağırlık Bölümleri ve Puanları 2018

YKS Eşit Ağırlık Puanıyla Girilen Bölümler, Meslekler 

Eşit Ağırlık Puan Türü ve Bölümleri

Eşit ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.

Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – TYT

Türkçe: %13

Sosyal Bilimler: %7

Temel Matematik: %13

Fen Bilimleri: %7

Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – AYT

Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1

Türk Dili ve Edebiyatı: %18

Tarih-1: %7

Coğrafya-1 %5

Matematik: %30

YKS'DE BARAJ PUANI KAÇ?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’ de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

Bu sene erken seçim kararının çıkması ile birlikte sınav tarihleri de değişmişti. ÖSYM sınavların açıklanacağı tarihle ilgili de değişikliğe giderken sınavın açıklanacağı tarih olarak 31 Temmuz 2018'i belirledi. Sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz...

 

2017 ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -1-

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -2-

2018 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU AÇIKLANINCI BU LİNKTE OLACAK

2018 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN


TERCİH YAPARKEN ÖN PLANDA TUTULMASI GEREKEN KRİTERLER 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2018 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde tercih telaşı başladı. Mat-Fen Eğitim Kurumlarından Eğitim Koordinatörü Özge Kolsuz Temur, tercih yaparken yetenek ve ilgi alanlarının ön planda tutması gerektiğini belirterek, "Örneğin tıp fakültesi okumak isteyen bir öğrencinin biyolojiye ilgi duyması lazım. Tercih yapacağınız mesleklerin aradığı özel ve genel şartları, çalışma şartları, iş imkanları ve benzeri durumların araştırılması lazım" dedi. 
Meslek seçiminde özellikle seçilecek mesleğe ait bir alanda çalışan kişilerle sohbet ederek, üniversite tanıtımlarına katılarak ya da internet gibi ağlardan dokümanları inceleyerek, meslekler hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini bildiren Mat-Fen Eğitim Kurumlarından Eğitim Koordinatörü Özge Kolsuz Temur, şu ifadeleri kullandı: 
"Genel tercih listesi oluştururken belirlediğiniz mesleklere ek olarak; il, üniversite, vakıf ve devlet üniversitesi gibi kriterleri de belirlemelisiniz. Belirlediğiniz tüm bu kriterler doğrultusunda kendi başarı sıralamamıza uygun bir aralıktaki bölümleri listenize alabilirsiniz. Genel tercih listenizi oluştururken sıralamamızın üstünde ve altında olmak üzere oldukça geniş bir aralıkta tercih listesi oluşturabilirsiniz." 

"Ulaşım, barınma, burs imkanları, akademisyen sayısı, eğitim-barınma ücreti gibi şartlara bakmalısınız" 
Bazı öğrencilerin istekleri çok net ya da sıralamaları çok iyi olduğu için tercih listelerini çok dar aralıkta ve az sayıda tercihten yaptığını hatırlatan Özge Kolsuz Temur, vakıf üniversitelerinden tercih yapılacaksa, eğitim ve barınma ücretlerine ayrıca tam burslu yüzde 75, 50, 25 gibi indirimli bölümlerde başarı ortalaması şartları olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kolsuz, "İl ve üniversite seçimi sırasında ulaşım, barınma, burs imkanları, akademisyen sayısı, eğitim-barınma ücreti gibi şartlara bakmalısınız. Yazacağınız bölümlerin akredite bilgileri ve TUS, DUS, KPSS gibi merkezi sınavlardaki başarı ortalamalarına kılavuzdaki ilgili sütunlardan ulaşabilirsiniz. Yeni açılmış ya da sırası belli olmayan bir bölüme istediğiniz sırada yer verebilirsiniz. 2018 ÖSYM tercih kılavuzundaki özel şartları ve açıklamalar kısmındaki bütün detayları okumalısınız. Size uygunluğunu muhakkak kontrol etmelisiniz" uyarılarında bulundu. 


Tercih döneminde doğru üniversite seçimi nasıl yapılır 
Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Aday öğrenciler tercih maratonuna girdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, tercih döneminde adayların dikkat etmeleri gereken önemli noktalara değindi. 
Sınavların açıklanmasıyla birlikte tercih maratonuna girildi. Aday öğrencilere, bu süreci iyi değerlendirmeleri noktasında tavsiyelerde bulunan BAU Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, doğru tercih için adayların, öncelikle kendilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak olan üniversiteleri belirlemeleri gerektiğini belirtti. Aday öğrencilerin üniversite okumayı yalnızca diploma almak olarak düşünmemeleri gerektiğini de tavsiye eden Turgay Polat, tercihlerin meslek odaklı değil, üniversiteyi donanımlı bir biçimde bitirme odaklı bir strateji ile yapılması gerektiğini ifade etti. 
“Güçlü bir CV, diplomadan daha kıymetli” 
Doğru tercih için aday öğrencilere üniversite okumayı yalnızca diploma almak olarak düşünmemeleri gerektiğini tavsiye eden Polat, ”Adaylar kendilerini geleceğe hazırlayacak olan güçlü bir CV hazırlamaya odaklanmalıdırlar. Adayların üniversite eğitimi ile birlikte oluşturacakları CV’ nin de; yeni dünyaya ne kadar uyum sağladıkları, ne kadar küresel vatandaş olundukları, neleri bildikleri gibi yetkinlikleri olmalı. Bu açıdan CV, tüm bunları göstermesi bakımından diplomadan çok daha kıymetlidir diyebiliriz. Dolayısıyla adaylar, tercih yaparken bu donanımları kazanmaları için doğru tercihte bulunmalıdırlar. Bunun için de iyi bir CV kazanmak ve üniversiteyi avantajlı bir biçimde bitirmek adına iyi bir strateji izlemelidirler” diye konuştu. 
“Meslek seçimine değil, geleceğe hazırlayacak becerilere odaklanılmalı” 
Doğru tercihin meslek seçiminin yanında, geleceğin mesleğine odaklanmak olduğunu vurgulayan Polat, bu yıl üniversiteye başlayacakların beş yıl sonra hangi şirketlerin ve sektörlerin olacağını ve buna göre de hangi becerilere sahip olunması gerektiğini tasavvur etmeleri gerektiğini kaydetti. Polat, açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti: “ABD’de yapılan bir araştırmaya göre; şuan lise okuyan çocuklar üniversiteyi bitirdiklerinde yünde 65’i bugün olmayan bir mesleği yapacaklar. Yani biz, bu yıl üniversiteli yapacağımız çocukların en az yarısını bilmediğimiz mesleklere hazırlayacağız. Dolayısıyla hazırlama konusunda ne kadar istekli ve iyi niyetli olsak da tanımadığımız bir geleceğe çocukları hazırlamamız mümkün değil. Bu nedenle öncelikli olarak meslek kavramına odaklanmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Bunun için de bölüm ya da meslek tercihi yapmayacağız. Meslekler değişir. Değişmeyecek olan becerilerdir. Adaylar, meslek peşinde koşmayıp, becerilerinizi arttırmalı. Her alanda bir şeyler kapsınlar. Bu onlara çok güzel bir CV kazandıracak ve bütün kapıları açacaktır.”
Doğru üniversite tercihi için nelere dikkat edilmeli? 
Üniversite seçiminde adayların odaklanmaları gereken noktalara da değinen Polat, “Üniversite eğitimi mümkün olduğunca İngilizce yapılmalıdır. Eğer Türkçe yapılacaksa kesinlikle yabancı dil öğrenilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise küresel vatandaşlık meselesidir. Çünkü iş dünyasında, şirketlerde; çoklu sistemlerin, çoklu ulusların ve çoklu hukuk kurallarının işlediği bir çağdayız. Dolayısı ile bu sistemi çözebilecek insanlar yetiştirilmeli. Bunun için de bir kampüse kapanıp beş yıl eğitim almak ile bu iş çözülemez. Dünyayı gezebilmeyi destekleyen, değişim programlarını içinde barındıran bir üniversite tercihi öğrenciye daha çok donanım katacaktır. Nitekim üniversitelerin sosyal olanakları üzerinde de durulması gerekiyor. Hayattan kopuk ve kırsalda olan üniversiteler, günümüz dünyasında artık çok makbul değil. Kentte, şirketler ile iç içe ve hayatın içinde olan üniversiteleri seçmek lazım. Bununla birlikte aday öğrenci, okumak istediği bölümü destekleyecek farklı bölümlerin hangilerinden ders alabileceğine ve hangi okulların bunu desteklediğine bakmalıdır. Önemli faktörlerden biri de okunan bölümde uzmanlaşmadır. Bu nedenle üniversitenin bölümler arasında ki çalışma alanları, tercih döneminde odaklanılması gereken noktalardandır. İşte tüm bu değerlendirmeler yapıldığında aday öğrenci kendisi için en iyi tercihi yapmış olacaktır” dedi. 
Adaylar hangi alanlara yönelmeli? 
Becerilere ve alanlara odaklanılması gerektiğini söyleyen Polat, “Teknoloji okuryazarlığı konusu son zamanlarda en çok dikkat edilen konulardan biridir. Teknolojiyi bilmek lazım. Siber güvenlik, veri mühendisliği, blockchain, işletme, sağlık da aynı şeklide çok önemlidir. Meslekler değişir. Ancak değişmeyecek alanlar ve beceriler vardır. Bu beceriler üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Adaylar bütün dünyanın üzerine konuştuğu enerji mühendisliği ve medikal cihaz teknoloji alanlarına da yönelsinler. Nitekim adayların yazılım-kodlama üzerine de düşünmelerini öneriyorum. Çünkü yazılım Türkiye’nin çok ihtiyacı olan bir alandır. Bu alan yatırımsız, oldukça maliyetsiz ve katma değeri çok yüksek alanlardan biridir. Adayların bu alanları değerlendirmelerini tavsiye ederim” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...