Tgrt Haber
09 Temmuz 2021 13:52

Kaymakamlık sınavı giriş belgesi sorgulama: Kaymakamlık sınavı 2021 ne zaman, nerede yapılacak?

ÖSYM’nin düzenlediği Kaymakamlık sınavı için az bir zaman kaldı. Sınava girecek adaylar, “Kaymakamlık sınavı giriş belgesi, kaymakamlık sınavı ne zaman, saat kaçta yapılacak?” gibi soruların cevaplarını arıyor.

Kaymakamlık sınavı giriş belgesi sorgulama: Kaymakamlık sınavı 2021 ne zaman, nerede yapılacak?
Kaymakamlık sınavı 2021,,Kaymakamlık sınavı giriş belgesi,

Kaymakamlık sınavı 2021 için başvurular, 26 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında yapılmıştı. Bu tarihler arasında başvurularını yapamayan adaylar, başvurularını geç başvuru tarihi olarak belirlenen 10 Haziran’da gerçekleştirmişti. Söz konusu sınava az bir zaman kala Kaymakam adayları sınav giriş belgelerini araştırıyor.

Kaymakam adayları, sınavla ilgili olarak; kaymakamlık sınavı soruları, Kaymakamlık sınavı konularını merak ediyor. Bunların yanı sıra adaylar, sınav süresi kaç ve Kaymakamlık sınavı saat kaçta, kaç soru sorulacak gibi soruların cevaplarını da arıyor.

KAYMAKAMLIK SINAVI 2021 NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM’nin yayımladığı 2021 sınav takvimine göre Kaymakamlık sınavı 10 Temmuz Cumartesi günü uygulanacak. 150 dakika sürecek sınav saat 10.15’te başlayacak. Kaymakam adayları, sınav giriş belgeleri olmadan sınava alınmayacaklar. Söz konusu belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alır. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Kaymakamlık sınavı giriş belgesi sorgulamak için tıklayın.

KAYMAKAMLIK SINAVI NEREDE YAPILIYOR?

2021 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı (2021-Kaymakamlık), 10 Temmuz 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi tavsiye edilir. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmez. Bu belgelerini kaybeden adaylar tekrar internetten ulaşabilir. Adaylar, internetten ulaşabilecekleri bu belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmaları gerekir.

KAYMAKAMLIK SINAVI SORU DAĞILIMI

Kaymakamlık sınavında adaylara, 34 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 66 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi yöneltilir. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testinde; Türkçe (14), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) ile ilgili çoktan seçmeli sorular yöneltilir. Alan Bilgisi Testinde ise Anayasa Hukuku (13), İdare Hukuku (18), Türkiye’nin İdari Yapısı (14), Türkiye’de Mahalli İdareler (9), Ekonomi (12) ile ilgili çoktan seçmeli sorular bulunur.

KAYMAKAMLIK SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Kaymakamlık sınavı, kaymakam olmak isteyen adaylar için uygulanır. Bazı bölümlerden mezun olanlar direkt olarak; bazı bölümlerden mezun olanlar ise "eşdeğerlik belgesi" ile sınava girebilir. Bir diğer bazı bölümlerden mezun olanlar ise yüksek lisans yapmış olma şartı ile sınava girebilirler.

Kaymakamlık sınavı giriş belgesi sorgulama: Kaymakamlık sınavı 2021 ne zaman, nerede yapılacak?

Kaymakamlık sınavına direkt başvurabilenler şu şekilde; her yıl düzenlenen kaymakamlık sınavına Üniversitelerin ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından kabul gören Yurt dışındaki Üniversitelerin; 

- Hukuk fakültesi mezunları

- İktisadi ve İdari bilimler, Siyasal Bilgiler ve Dengi Fakültelerin; 

Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Finans ve Maliye bölümleri mezunları 

- Ayrıca diğer fakültelerin;

Psikoloji, Sosyoloji, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden mezun olanlar direkt olarak başvuru Kaymakamlık sınavına girebilir.

Kaymakamlık sınavına “Eşdeğerlik Belgesi” ile başvurabilenler şu şekilde; müfredat konularının en az %80'i yukarıda saydığımız -direkt başvuru yapabilen- bölümlerden biriyle aynı olan bölüm mezunları, YÖK'den alacakları eşdeğerlik belgesi ile kaymakamlık mülakatına girebileceklerdir.

- Çalışma Ekonomisi

- Maliye (CİMER kararına göre Maliye bölümü mezunları için eşdeğerlik belgesine gerek olmasa da yine de öğrencilerin bu belgeyi almaları tavsiye edilir.)

- Ekonometri (YÖK, bu bölüm mezunlarının Kaymakamlık sınavına giremeyeceğini söylese de, 2020 yılında Ankara 6. İdare Mahkemesi bu kararı iptal etti. Eşdeğerlik belgesini alan ekonometri bölümü mezunları sınava girebiliyor.)

Yurtiçi ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından kabul gören Yurt dışındaki Üniversitelerin Sosyal Bilimler Fakültelerinden, Mühendislik Fakültelerinden, Tarih Bölümlerinden mezun olup da Kamu yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Hukuk ve İktisat alanlarında Yüksek Lisans yapmış adaylar da Kaymakamlık sınavına başvurabilir.

Bunlar dışında yükseköğretim kurumu tarafından kabul edilen yurt dışında en az dört yıllık Fakülteleri başarılı bir şekilde bitiren ve mezun olan öğrencilerin de ülkemizde denkliği sağlanır. Bu adaylarda kaymakamlık sınavı için başvuru yapabilir. Sınava katılmak için başvuru yapacak olan ilgili fakültelerden mezun olan kişilerin örgün ya da açık öğretim okuma gibi bir ayrımı yoktur. Lisans eğitimini açıktan tamamlayanlar da bu sınava girebileceklerdir.

KAYMAKAMLIK SINAVINA GİRİŞ ŞARTI

- Kaymakamlık sınavına girebilmek için, sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihinde 35 yaşını doldurmamış olunması gerekir. Bu yaş şartı hem memur olarak çalışanlar için hem de ilk defa memur olarak atanacak olanlar için geçerli olur. Bu yaşın üstünde olanların Kaymakamlık sınavı için başvuru yapma hakkı bulunmaz.

Kaymakamlık sınavına için aranan diğer şartlar şu şekilde;

- Erkek adayların askerliğini yapmış olmaları ya da erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmaları gerekmektedir.

- Kaymakamlık sınavına başvuru için KPSS sınavına girme şartı bulunmamaktadır.

- Kaymakam olmak isteyen adayların hiçbir şekilde disiplin cezası almamış olmaları gerekir. Sicilleri temiz olan adaylar sınava başvurabilir.

- Saymış olduğumuz tüm şartları yerine getiren adaylar, kaymakamlık sınavı için başvuru zamanında gerekli belgeleri ile birlikte başvurularını yapabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...