Tgrt Haber
25 Temmuz 2022 11:00 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 11:10

LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Kriterleri 2022: LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Nasıl Olacak?

LGS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından LGS adrese dayalı yerleştirme kriterlerinin neler olacağına dair araştırmalar başladı. LGS'ye girmeden liseye gitmek isteyen ya da LGS'de herhangi bir liseyi kazanamayan 8. sınıflar adrese dayalı yerleştirme kriterlerinin neler olduğunu merak ediyor. Peki 2022 LGS adrese dayalı yerleştirme kriterleri neler? LGS adrese dayalı yerleştirme nasıl olacak? LGS'ye girmeden liseye gidilir mi? Hiçbir liseyi kazanamayanlar ne yapacak? İşte LGS adrese dayalı lise sorgulama ekranı…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Kriterleri 2022: LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Nasıl Olacak?
LGS,lise

LGS tercih sonuçları bugün itibari ile erişime açıldı. Sınav sonuçlarına göre lise tercihi yapacak adayların yanı sıra adrese dayalı yerleştirme yapmak isteyen öğrenciler var. LGS sınavına girmeyen ya da sonuçlarını beğenmeyen adayların liselere yerleştirilmesini sağlayan adrese dayalı yerleştirme kriterleri gündeme geldi. Adaylar "2022 LGS adrese dayalı yerleştirme kriterleri neler? LGS adrese dayalı yerleştirme nasıl olacak? LGS'ye girmeden liseye gidilir mi? Hiçbir liseyi kazanamayanlar ne yapacak?" sorularının cevabını araştırıyor. İşte LGS adrese dayalı lise sorgulama ekranı

2022 LGS ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Adrese dayalı yerleştirme için sınav puanı aranmaz, sınavsız bu liseler adrese dayalı liselere kayıt olurlar.

Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet adresi üzerinden il ve ilçe seçenekleri sunarak kayıt sorgulama özelliğini kullanabilir. Adrese dayalı lise sorgulaması E-Okul üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

  • Öğrenci TC Kimlik No
  • Lise sorgulama ekranında seçilecek adres, 
  • Öğrenci Okul Numarası,
  • İl, İlçe, Kurum Turu, Kayıt Bölgesi bazında ikamet bölgesine yakın okullar görüntülenecektir.

 

LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Kriterleri 2022: LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Nasıl Olacak?

Öncelikle ikamet adresinizin kayıtlı olduğu Eğitim Bölgesinde hangi okulların olduğunu bulmanız gerekmektedir. Ardından, "Veli Tercihli Ücretsiz Kayıt Sistemi" yerine sınavsız öğrenci kabul eden liseler tercih edilecektir. Bu tercih sisteminde en fazla 5 okul tercih edilebilir.

Okulların türü, kontenjanları, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak yerel yerleştirme yapılacaktır.

İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri olacak.

MEB ADRESE DAYALI LİSE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

MEB resmi internet adresi üzerinden il ve ilçe seçeneği sunarak kayıt sorgulama özelliğini kullandırabiliyor. Adrese dayalı lise sorgulama işlemi, E-Okul üzerinden kolayca yapılabiliyor. Öğrenci T.C. Kimlik No, Öğrenci Okul No, İl, İlçe, Kurum Turu, Kayıt Alanı seçilecek olan adrese dayalı lise sorgulama ekranında ikamet alanına yakın olan okullar görüntülenebilecek.

LGS ADRESE DAYALI OKUL SORGULAMA EKRANI

2022 LGS ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?

Yerel yerleştirme kriterleri ise şu şekilde;

  • Okulların türü,
  • Kontenjanı,
  • Bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı
  • Öğrencilerin ikamet adresleri
  • Okul başarı puanları 
  • Devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak.

 

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Kriterleri 2022: LGS Adrese Dayalı Yerleştirme Nasıl Olacak?

Okulların belirli kontenjanı için öğrenciler arasında eşitlik sağlanması halinde bakılacak kriterlerde de değişik yapıldı. Eski sistemde yerleştirmelerde puanların eşit olması halinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı'nın ardından yıl sonu başarı puanına bakılıyordu.

Yeni sistemde ise Ortaokul Başarı Puanı'nın (OBP) ardından ikinci kriter yaş olarak belirlendi. Bu durumda yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Eşitlik devam ederse sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri olacak.

LGS ADRESE DAYALI KAYIT NASIL YAPILIR?

2018 yılında TEOG yerine getirilen "Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" lise tercihi yapabilmeniz için öncelikle ikamet ettiğiniz adresinizin kayıtlı olduğu eğitim Bölgesinde hangi okulların olduğu öğrenmeniz gerekmektedir.

Daha sonra sınavsız öğrenci alan liselere "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" üzerinden tercih yapılacak. Bu tercih sisteminde en fazla 5 okul tercih edilebilecektir.

E-OKUL ADRESE DAYALI LİSE SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

ADRESE DAYALI LİSELER SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
enes26 Haziran 2023 21:34

not ortalaman 91 hangi liseye gidebilirim yakınca'dayım

buket şahin 9 Haziran 2023 11:12

Liseye tercih yapmak istiyorum ama olmuyor nasıl yapa bilirim.

Sonraki Haber Yükleniyor...