Tgrt Haber
30 Haziran 2022 10:12 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:22

LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte 2022 LGS tercih robotu

2022 LGS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler yüzdelik hesaplamanın ve tercihlerin nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. Doğru bir tercih yapmak isteyen öğrenciler tarafından "LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? LGS tercih nasıl ve nereden yapılır?" sorularının araştırmaları hız kazandı. İşte 2022 LGS tercih robotu…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte 2022 LGS tercih robotu
LGS,MEB,sınav,tercih

LGS sonuçları bugün açıklandı. Milyonlarca 8.sınıf öğrencisi LGS sonuçlarını öğrenirken liseye yerleşmek için yüzdelik dilimlerin ne olduğunu ve nasıl tercih yapacağını merak ediyor. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz öğrencilerin gündeminde LGS yüzdelik dilim hesaplama ve 2022 LGS tercih robotu ekranı yer aldı. Peki yüzdelik dilim nedir? LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? MEB E Okul LGS Tercih Robotu aracılığıyla LGS tercihi nereden, nasıl yapılır? İşte 2022 LGS tercih robotu

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS’ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olmuştur.

Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

YÜZDELİK DİLİM NASIL HESEPLANIR?

Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte 2022 LGS tercih robotu

Örneğin, yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

LGS tercihleri E-Okul üzerinden yapılacak. Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklar.

  • Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okuluKayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilecekler.
  • Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecek.
  • Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul;
  • Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecek.

 

Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

LGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar;

  • Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.
  • Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.
  • Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
  • Yerleştirmeye esas nakiller, “Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde2 (iki) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar içine en fazla 3 (üç), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), pansiyonlu okullariçin de en fazla 3 (üç) okul tercihi yapılabilecektir
  • Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullara, yerel yerleştirme ile öğrenci alanokullara ya da pansiyonlu okullara yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenlerin,yerleştirmeye esas nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarıtercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır.

 

2022 LGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Asya 5 Temmuz 2022 17:26

Yüzdelik dilimi 20sosyalbilimler hangi okulu tercih edebilirim izmir

Arda savcı 4 Temmuz 2022 18:27

Yüzdelik dilim 10 hangi okulları tercih yapabiliriz

Dilan 2 Temmuz 2022 01:13

Cevap verin

Dilan 2 Temmuz 2022 01:13

Yüzdelik dilim 67 hangi okular çıkar Şırnak cizre

Sonraki Haber Yükleniyor...