Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Haziran 2021 10:57

LGS yüzdelik dilim nasıl hesaplanır, yüzdelik dilim nedir?

LGS sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar, sınav sonuç belgelerinde yer alan yüzdelik dilimlerini merak ediyor. Peki, yüzdelik dilim ne demek, yüzdelik dilim ne için kullanılır?

LGS yüzdelik dilim nasıl hesaplanır, yüzdelik dilim nedir?
yüzdelik dilim,,milli eğitim bakanlığı,,LGS,

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları belli oldu. Sınava giren öğrenciler, tercih kılavuzunun yayımlanmasıyla tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Tercih sürecinden önce adaylar, tercih işlemleri için bazı detayları araştırıyor.

LGS sınav sonuç belgesinde yer alan yüzdelik dilim bölümü adaylar tarafından merak ediliyor. Yüzdelik dilim, Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerlendirme kriterleri arasında önemli bir yer tutuyor. LGS tercih sürecinde yüzdelik dilim, başarı sıralama yöntemidir.

Yüzdelik dilim, öğrencinin Türkiye genelinde ya da bulunduğu ilde sahip olduğu sıralamanın yüzde olarak belirtilmesidir. Adaylar, tercih işlemlerini yaparken yüzdelik dilimlerden ve geçtiğimiz yılın taban puanlarından faydalanacak.

MEB YÜZDELİK DİLİM NE DEMEK?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunu yüzde olarak belirtmiştir. Örneğin, Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olduğunu ifade eder.

Tercih yoğunluğuna göre taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha doğrudur. Yalnız yüzdelik dilimlerinde değişebileceğini unutmamanız gerekir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olur.

LGS 2021 YÜZDELİK NASIL HESAPLANIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin sıralamasına yüz sayısı ile bir oran kurulmasıdır. Söz konusu sıralamanın yüzdelik olarak belirtilmesidir. Bu dilim, sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesiyle bulunur.

Örneğin, yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci (130 000) olduğunu gösterir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterir. Dolayısıyla okula giriş için asıl gerekli olan değer sınav sıralamasıdır. Yüzdelik dilim kullanılarak plan ve tercih yapılması daha doğru olur.

Yüzdelik dilim il geneli hesaba katılarak açıklanır. Öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşur. Ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesaba dahil edilerek belli olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...