Tgrt Haber
14 Şubat 2022 08:29

Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdi: Yeni düzenleme neler getirecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere yeni haklar getirildi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere yeni haklar getirildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndan kabul edilerek yasalaşmıştı. Öğretmenliğin kariyer mesleği olmasını öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, öğretmenlik kariyer mesleği olacak. Meslek; öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olmak üzere 3 basamağa ayrılacak.

BAKAN ÖZER’DEN MESAJ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada başta öğretmenler olmak üzere eğitim camiasına hayırlı olması dileğinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başta değerli öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim camiamıza hayırlı olsun. Tarihi nitelikteki bu adıma öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza eğitim camiamız adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

NELER DEĞİŞECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte, öğretmenlik kariyer mesleği haline getirildi. Meslek artık öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağına ayrılacak.

Kanuna göre, meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere sınav yapılacak. Başarılı olanlar uzman unvanı alacak. Maaşlarına da bin lira artış yansıtılacak. Aynı durum başöğretmenlik sınavlarında da geçerli olacak. Kazanan adayların maaşlarında bu sefer 2 bin lira artış görülecek.

Yasayla birlikte aday öğretmenliğin sona ermesi için yapılan sınav kaldırılıyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişimlerini hedefleyen bir program uygulanması planlanıyor. Meslekte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Eğitimlerini tamamlayan ve yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek.

Yüksek lisans yapmış olanlar ise uzman öğretmenlik sınavından muaf tutulacak. 10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacak. Sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen olacaklar. Doktora yapan öğretmenler bu sınava katılmadan başöğretmenlik unvanı kazanacak. Kazanan adayların maaşlarında bu sefer 2 bin lira artış görülecek.

Yasa ile sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımı da ortadan kaldırılıyor.

TAZMİNATTA ARTIŞ

Sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında da iyileştirmeler yapılıyor. Atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacak. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına tabi olanların, eğitim ve öğretim tazminatlarında iyileştirmeler var. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye çıkarılıyor.

EK GÖSTERGEDE DEĞİŞİM

Öte yandan yeni düzenleme ile birlikte birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 2023 olacak. 

Ek göstergesi 3000 olan 25 yıl hizmeti bulunan bir öğretmenin ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi sonucunda 129 bin 126 lira olan emekli ikramiyesi 157 bin 444 liraya çıkacak. Bir başka deyişle emekli ikramiyesinde 28 bin 318 lira artış olacak. Aynı durumda 30 yıl hizmeti olan öğretmenin ise 154 bin 951 lira olan emekli ikramiyesi 188 bin 933 liraya yükselecek ve 33 bin 981 lira artış söz konusu olacak. Bu durumda emekli maaşı da yaklaşık 1.000 lira civarında artacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...