Tgrt Haber
06 Haziran 2022 16:44 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 16:54

2022 Okul Başarı Puanı (OBP) LGS'yi etkiler mi, nasıl etkiler?

"OBP, LGS'yi etkiler mi, nasıl etkiler?" sorusu 5 Haziran’da tamamlanan LGS sınavının ardından öğrenciler tarafından yeniden gündeme geldi. LGS sınavında ter döken milyonlarca öğrenci, ortaokul başarı puanlarının sınav sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor. Peki OBP LGS'yi etkiler mi? OBP LGS'yi artırır mı, düşürür mü? İşte ayrıntılar...

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
2022 Okul Başarı Puanı (OBP) LGS'yi etkiler mi, nasıl etkiler?
LGS,eğitim,sınav

2022 LGS heyecanını atlatan binlerce öğrenci tarafından gözler sınav sonuçlarına çevrildi. İstedikleri liseyi kazanabilmek için ter döken 8. sınıf öğrencileri, ortaokul başarı puanı hakkında araştırmalara başladı. LGS sınavının tamamlanmasının ardından OBP puanının LGS'ye etkili olup olmayacağı merak ediliyor. Peki OBP LGS'yi etkileyecek mi, nasıl etkiler? İşte tüm detaylar...

OBP LGS'Yİ NASIL ETKİLER?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanıdır. Bilinen adıyla daha çok okul puanı olarak kullanılıyor.

Merkezi yerleştirmelerde okul puanı olan OBP, yani Ortaöğretim Başarı Puanının LGS üzerinde etkisi normalde bulunmamaktadır. Ancak birden fazla adayın merkezi sınavda aynı puanı alması ve aynı okulu tercih etmeleri söz konusu olduğu durumlarda, okul puanının LGS üzerinde etkisi devreye girer.

Yerel yerleştirme işlemlerinde ise; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri ve Okul Başarı Puanının üstünlüğü kriterlerine göre yapılır.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

OBP NASIL HESAPLANIR?

Türkiye genelinde liseye geçiş yapacak öğrencilerin değerlendirilmesi ile, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür.

Böylece;

  • 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250,
  • En yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak elde edilir.
  • 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.

 

Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Salih kaya21 Mayıs 2023 22:32

Anlamadım

İrem 9 Mayıs 2023 21:32

Ortalamaya kaç puan ekliyorlar

Sonraki Haber Yükleniyor...