Tgrt Haber
31 Ağustos 2021 13:20

ÖSYM Başkanı duyurdu! İkinci ek yerleştirme nasıl yapılır, şartları nelerdir?

YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Ek yerleştirme sonuçlarının ardından adaylar bu yıla özel yapılan ikinci ek yerleştirme gelişmelerine odaklandı. Adaylar ''İkinci ek yerleştirme ne zaman? İkinci ek yerleştirme kimler başvurabilir? İkinci ek yerleştirme ne zaman yapılacak?'' soruları cevapladı.

ÖSYM Başkanı duyurdu! İkinci ek yerleştirme nasıl yapılır, şartları nelerdir?
ikinci ek yerleştirme,ek yerleştirme,YKS,ÖSYM

ÖSYM Başkanı Halis Aygün YKS ek yerleştirme sonuçları açılandı duyurusunun ardından ikinci ek yerleştirme gündeme geldi. YKS ek yerleştitme sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye veya programa yerleşemeyen öğrenciler YKS ikinci ek yerleştirme hakkından yararlanmak istiyor. Bu seneye özel öğrencilere ikinci tercih hakkı tanındı. Peki YKS ikinci ek yerleştirme hakkından kimler yararlanabilir? İkinci tercih ne zaman başlar ne zaman sonuçlanır? İşte ikinci yerleştirme hakkında bilmeniz gereken her şey.  

İKİNCİ EK YERLEŞTİRME NEDİR? 

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan YKS baraj puanının düşürüldüğü açıklamıştı. Buna göre YKS baraj puanı; TYT baraj puanı 140, YDT ve AYT baraj puanı 170 olacak şekilde düzenlendi.  

2021 YKS tercih sonuçları ve ek tercih sonuçlarına göre yapılan tercihlerin ardından boş kalan veya dolmayan kontenjanlar için sadece bu seneye özel "ikinci ek yerleştirme" hakkı tanınacak. Normal zamanda ek yerleştirme sürecinde TYT için 150, AYT/YDT için 180 baraj puanı gereklidir. YKS ek yerleştirme hakkından TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adaylar başvuru yapabilirdi. Ancak bu seneye özel bir ''ikinci ek yerleştirme'' hakkı sağlandı. Böylece TYT puanı en az 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek. 

YKS İKİNCİ EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

ÖSYM İKİNCİ EK YERLEŞTİRME SON TARİH 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), barajı geçemeyen öğrencilere ikinci ek yerleştirme hakkı tanıdı. Yalnızca bu yıla özel olan YKS ikinci ek yerleştirme kapsamında öğrenciler tercih yapıyor.  

ÖSYM Başkanı Halis Aygün sosyal medya hesabından ikinci ek yerleştirme tarihleri ile ilgili geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından açıklama yaptı. Buna göre ikinci ek yerleştirme 14 Ekim 18 Ekim tarihleri arasında yapılacak. YKS ikinci ek yerleştirme ÖSYM Aday İşlemleri menüsünden yapılacak. ​İkinci ek yerleştirme 14 Ekim 18 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Adayların bugün ikinci ek yerleştirme bitiş saatine kadar gerekli işlemleri tamamlaması gerekiyor. 

ÖSYM Başkanı duyurdu! İkinci ek yerleştirme nasıl yapılır, şartları nelerdir?

İKİNCİ EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?  

ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Halis Aygün, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre 2. ek yerleştirme kapsamında, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını seçebilecek.   

İKİNCİ EK YERLEŞTİRME ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK? 

YKS ek yerleştirme sonuçları ile adaylar üniversite kaydı nasıl yapılacağını merak ediyor. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 26 Ekim-1 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 26-31 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Üniversite kayıt tarihleri, adayların internette yayımlanan yerleştirme sonuçları sayfasında da yer alacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur.

İKİNCİ EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?  

YKS ek tercih için öğrencilerin bekleyişi sürüyor. Üniversite adayları ikinci ek tercihler hakkında araştırma yaparken ''YKS ek tercih 2021 nasıl yapılır?'' sorusuna da yanıt arıyor. Adım adım ikinci ek yerleştirme: 

  • ÖSYM resmi sitesine girin, 
  • T.C. kimlik numarası ve şifre yoluyla sisteme giriş yapın, 
  • Ek tercih sekmesine tıklayın, 
  • YKS ek tercih ekranından tercihlerinizi sıralayın. 
  • YKS tercih sonuçlarına göre boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından ek tercih kontenjanları açıklayacak, 
  • Merkezî yerleştirmede herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar ek yerleştirme için başvuramaz. 
  • Ek tercih ücreti 25 TL ÖSYM’ye yatırın, 
  • Ek tercihler e için tercih yapan adaylardan ek tercih ücretini yatırmadığı takdirde ek tercih işlemi geçersiz sayılır, 
  • Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından YKS ek tercih ücreti alınmaz. 

YKS ikinci ek yerleştirme hakkından kimler yararlanabilir? İkinci ek yerleştirme ne zaman başlar, ne zaman sonuçlanır? İkinci ek yerleştirme üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? sorularını cevapladık. YKS ikinci ek yerleştirme ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...