Tgrt Haber
27 Ağustos 2022 09:00 - Güncelleme : 27 Ağustos 2022 09:05

ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?

YKS tercih sonuçları açıklandı. Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen ve tercih yapmayan adaylar ek yerleştirme için boş kontenjanları araştırmaya başladı. Üniversitelerde açılacak boş kontenjanlar merak edilirken "Üniversite boş kontenjan açıklandı mı 2022? ÖSYM YKS 2022 boş kontenjanlar ne zaman açıklanacak? Üniversite boş kontenjanları nasıl öğrenebilirim?" soruları gündeme geldi. İşte 2022 üniversite boş kontenjan sorgulama ekranı…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?
YKS,üniversite,ÖSYM,sınav,tercih

2022 YKS tercih sonuçları dün sabah saatlerinde açıklandı ve öğrencilerin hangi üniversiteye yerleştikleri belli oldu. Milyonlarca öğrencinin nefeslerini tutup beklediği YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının akabinde "Üniversite boş kontenjan açıklandı mı 2022? ÖSYM YKS 2022 boş kontenjanlar ne zaman açıklanacak? Üniversite boş kontenjanları nasıl öğrenebilirim?" soruları gündeme geldi. YKS ek yerleştirme işlemleri için boş kontenjanların açıklanması bekleniyor. Açıklanan tercih sonuçlarına göre kazanıp kayıt yaptırmayan adaylardan kalan kontenjanlar ile hiç tercih edilmeyen kontenjanlar birleştirilerek toplam boş kontenjanlar açıklanacak. Belirlenen boş kontenjanlara göre ek yerleştirmede adaylar tercihlerini yapabilecek. İşte 2022 üniversite boş kontenjan sorgulama ekranı

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLAR AÇIKLANDI MI?

ÖSYM henüz boş kontenjanlar ile ilgili bir açıklama yapmadı ancak YÖK Başkanı Erol Özvar sınava katılan 2milyon 900 bin aday arasından açık öğretimler hariç 850 bin adayın yerleştiğini duyurdu.

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI BELLİ OLDU MU?

15 Ağustos’ta ÖSYM tarafından açıklanan YKS tercih sonuçları sonrasında ek tercih süreci gündeme geldi. Herhangi bir üniversiteye ve bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih hakkını kullanabilecek. Söz konusu YKS 2. Ek tercih sürecine ilişkin kılavuzun erişime açılıp açılmadığı merak konusu oldu. YKS 2. Ek tercihlere ilişkin kılavuzun da erişime açılması bekleniyor. Ek tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar üniversite boş kontenjanları, taban puanları görüntüleyebilecek. ÖSYM resmi sitesi üzerinden yayımlanacak kılavuzda lisans ve önlisans programlarının listesi yer alacak.

2022 yılı için toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 kontenjan olduğu açıklandı. YKS trcih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelere yerleşen kişi sayısı 850 bin oldu. Ancak henüz kalan boş kontenjan hakkında ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

"KKTC HARİÇ KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU"

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: "YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu."

NE KADAR BOŞ KONTENJAN KALDI?

KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

Yani bu sene üniversitelerde boş kontenjan sayısı 13 bin.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edileceği açıklamalarında bulunuldu.

ÜNİVERSİTELERE NE KADAR ADAY YERLEŞTİ?

2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

YKS 2022 BOŞ KONTENJANLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Boş kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra açıklanacak. 26 Ağustos’ta tamamlanacak olan üniversite kayıt işlemlerinin hemen sonrasında boş kontenjanlar da belli olmuş olacak. Bu tarihe göre ise boş kontenjanların 29 Ağustos’ta duyurulması bekleniyor. Boş kontenjanlar yine ÖSYM tarafından duyurular sekmesinde paylaşılacak.

ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla YKS yerleştirmelerini değerlendiren Prof. Dr. Erol Özvar şu açıklamalarda bulundu:

"Üniversite adaylarımızın yaptığı tercihler bugün itibarıyla açıklandı. YKS sonuçlarının hayırlı olmasını diliyor, ülkemizin geleceği olan gençlerimizi içtenlikle tebrik ediyorum. YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının yüzde 99’u doldu. KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştü."

İlk yerleştirmesinde herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar burada tercih yapabilecekler. YKS ek tercih tarihleri de yine ÖSYM tarafından duyurulacak.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelerin boş kalan kontenjanları en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Gelen bilgilere boş kalan kontenjanlar şu şekilde sıralandı; 

  • Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunmakta. Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu.
  • 6 bin 441 kontenjanı bulunan İnşaat mühendisliği bölümünün yüzde 65.6'sı doldu.
  • En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü. 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.
  • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
  • Mimarlık için baktığımızda kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
  • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
  • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
  • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
  • Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
  • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.

 

BURS VEREN KURUMLARA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

2 YILLIK BÖLÜMLER DEVLETTE FUL ÇEKTİ

2 yıllık bölümlerde ise geçen senelere göre ciddi bir düşüş oldu. Toplamda 398 bin 187 kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette ön lisansta boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

YKS TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI AÇIKLANDI MI?

2022 YKS sonuçlarına göre adayların ilk tercihlerine göre merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirildi. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının arkabinde herhangi bir bölüme yerleşememiş ve hiç tercih yapmamış olan adaylar ek tercih yapacaklar. Ek tercih olarak adlandırılan 2. Tercihler için ise boş kontenjanlar bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Ek tercih sürecine girecek adaylar üniversite taban puanları araştırmalarına başladı. YKS taban puanları henüz açıklanmadı, eklendiğinde haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte, geçen yılın taban puanları...

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİ TIKLAYINIZ.

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARINI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" adresinde açıklandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Adaylar, YKS tercih sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sayfası https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile görüntüleyebilecekler.

YKS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

YKS EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

YKS ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi. Ücreti yatırmayanların, ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dodi19 Ağustos 2022 22:47

ÖSYM yine sınıfta kaldı arkadaş tyt sınavına gidiyorsun barajı geçiyorsun hak kazanıyorsun yerleşmeye bu seferde sıralamadan giremiyorsun acil duruma el atılmasi lazım

Bay Bursalı 18 Ağustos 2022 20:43

Adam sırf kendini tatmin etmek için 4-5 üniversite bitiriyor her bitirdiği ünv den sonra yeniden sınavlara giriyor ....neyi ispat etmeye çalışıyorsun gözüm birakta ilk kez ünv okuyacaklara ön ver.... ayıp ayıp

Ereen18 Ağustos 2022 15:06

Bu nasıl bir saçma sapan eğitim resmen yukardakiler gençlerle dalga geçiyorlar hem kontejan kaldırdık hemde çoğu insan okuyamıyor yazık size bastakilere

Doğ16 Ağustos 2022 23:49

Geçen sene ye göre puanım yüksek ama bir yere yerleşemedim. Ek yerleştirmeye bir çare bulunsun.Ya da daha fazla kontenjan açılsın.

Eren16 Ağustos 2022 09:27

Yani benim anlayamadigim baraj kalkti eywallahda acik ogretime nasil giremiyoruz eski baraj sinirlamasinin ustunde oldugumuz icin zaten girme hakkina sahibiz nasil kontenjan yetmez bu nasil bir durumdur 3 milyon insan giriyorsa ona gore hazirlanmaliydi yine ösym sinifta kaldi yazik....

Naz15 Ağustos 2022 23:25

Niçin açık öğretim içinde puânlrı diğerlrnden farklı olmamasına rağmen bir yerleştrme olmyor güya baraj yok ama bu defa da yerlştrirkn sınır koyyorsnz açık öğretim okuyabilr kolaymı okuyo? Sizce

Sonraki Haber Yükleniyor...