Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ocak 2022 07:27

Özel okul ücretleri açıklandı: Eğitim dışı giderler ne kadar olacak?

Özel okulların zam oranı yüzde 36 olarak netleşti. Artış oranları, MEBBİS modülü üzerinden takip edilecek. Velilerin şimdi ise mayıs ayında açıklanacak eğitim dışı giderlerin ne kadar olacağını merak ediyor.

Özel okul ücretleri açıklandı: Eğitim dışı giderler ne kadar olacak?
özel okul,mebbis,özel okul ücretleri

Son dönemde tartışılan konuların başında yer alan özel okul fiyatları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan noktayı koydu. Özel okullar, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 36 oranında artırabilecek. Bu oran sadece eğitim ücretini kapsıyor, diğer giderler için ise mayısın ayının sonuna kadar yeni bir rakam ortaya çıkıyor. Özel Okul Velileri Platformu "Kitap, kırtasiye malzemeleri gibi materyaller makul şekilde fiyatlandırılmalı. Bazı okullar bunu zorunlu hâle getiriyor. Bu uygulamaya son verilmeli" diyor. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk ise "Okullarımız ücret ilanlarında velilerimizin ödeme gücünü mutlaka göz önünde bulundurur ve bütçelerini de hassasiyetle hazırlarlar" vurgusu yapıyor. Bu tartışmalar sürerken şimdi gözler bu konudaki gelecek yıl yapılacak uygulamalara çevrildi. Özel okullarda gelecek yıl yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin mevzuattaki merak edilenler ise şöyle:

ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 53. maddesi özel okulların ücretlerini düzenleyen hükümlerden oluşuyor. Buna göre, kurumlar, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12'nci ve 13'üncü maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde, verecekleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ediyor.

NE ZAMAN İLAN EDİLİYOR?

Mevzuata göre özel okullar, öğrenci veya kursiyerlerden yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit ediyor. Bu hizmetlerden talep eden veliler faydalanıyor.

ZAMMI GEÇMEK MÜMKÜN MÜ?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu konuya da açıklık getiriliyor. Bu konuda özel okullar, ücret ilanlarını, Millî Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asıyor. Dolayısıyla, özel okullar yüzde 36 dolayında belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamayacak. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yapıyor. Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabiliyor ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyorlar. Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...