Tgrt Haber
25 Kasım 2021 10:18

Sağlık Bakanı Koca müjdeyi verdi: Turkovac için onay başvurusu

Türkiye'nin koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği Turkovac ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Covid-19 aşısı Turkovac için acil kullanım onayı başvurusunun yapıldığını bildirdi. Bakan Koca, yerli aşının yıl bitmeden yaygın kullanıma geçeceğini umut ettiklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca müjdeyi verdi: Turkovac için onay başvurusu
fahrettin koca,turkovac

Yerli inaktif koronavirüs aşısı Turkovac çalışmalarını tamamladı. Acil kullanım onayına başvuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini umut ediyoruz" dedi.

Yerli koronavirüs aşısı için acil kullanım onayına başvuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, müjdeyi duyururken tarih de verdi Bakan Koca, “Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini umut ediyoruz. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim” dedi.

SONUÇ 14 GÜNE BELLİ OLACAK

Tüm çalışmaların ardından Turkovac için yapılan acil kullanım onayı başvurusu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından incelenecek. 14 günlük incelemenin ardından aşıya yönelik sonuç bildirilecek. Onay verildiği takdirde seri üretim başlayacak. Ve Turkovac yılsonuna kadar yaygın kullanıma alınacak.

Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının klinik çalışmaları Kasım 2020 de başlamış, faz 1 çalışması 44 gönüllü, faz 2 çalışması 250 gönüllü ile yapılmıştı. Aşının faz 3 çalışmasına da yaz başı başlandı. Faz 3 kapsamında aşı Sinovacla karşılaştırıldı, hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalar yapıldı.

DOKTORLARA EK ÖDEME MÜJDESİ

Bakan Koca, doktorlara müjde verdi. Doktorların sabit ek ödemelerinin arttırılmasının planlandığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  "Bütün sabit ek ödemelerin genel bütçeden yapılmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

ÜLKE ÇAPINDA SMA TARAMASI

Bakan Koca SMA taramaları için hazırlıkların tamamlandığını da açıkladı. Ücretsiz yapılacak SMA taramalarına ilişkin hazırlıkların tamamlandığını belirten Bakan Koca, ülke genelinde taramaların yıl bitmeden başlayacağını vurguladı.

Plan ve Bütçe Komisyonuna bakanlığın 2022 yılı bütçesinin sunumunu yapan Sağlık Bakanı koronavirüs mali bilançosunu da açıkladı.

“Covid-19 aşılarının alımı için 17 milyar TL, koruyucu malzeme, ilaç ve tıbbi sarf malzeme vb. Alımları için 2 milyar TL, Covid-19 personel ek ödemeleri için ise 1,7 milyar TL olmak üzere, toplamda 20,7 milyar TL cari harcama yapılmıştır”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...