Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Nisan 2014 16:03

Sınavlara yeni düzenleme geldi

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavında yapılan düzenlemeyle adayların en fazla zorlandığı yabancı dil sınavını yapacak kurumla ilgili değişikliğe gidildi.

Sınavlara yeni düzenleme geldi
sınav, tus, yabancı dil sınavı, dil sınavı düzenlemesi, sınav düzenlemesi

Yabancı dil yeterliliği için Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan veya ÖSYM tarafından yapılan sınavdan en az 50 puan alma ya da ÖSYM tarafından bu puana denk uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olma şartı aranacak. Sağlık Bakanlığının ''Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle tıp ve diş hekimliği alanlarında uzmanlık eğitimi, uzmanlık belgelerinin verilmesi ve Tıpta Uzmanlık Kurulunun çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Uzmanlık eğitimine giriş sınavları
Buna göre Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)  yılda en az iki defa, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) ve  Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılacak. TUS’a tabip, eczacı, kimyager ve veterinerler; DUS’a diş tabipleri başvurabilecek. Bu sınavlara girebilmek için adayın sınavlara başvuru sırasında mesleğini yapmaya yetkili olması şartı aranacak. YDUS’a başvurmak için sınav yapılacak ana dalda uzman unvanını almış olmak gerekecek. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için özel mevzuatındaki hükümler saklı olacak.
Yabancı dil sınavına düzenleme
Yabancı dil sınavıyla ilgili de yönetmelikte düzenleme yapıldı. Buna göre yabancı dil sınavı ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek ancak Bakanlık uygun görürse bu sınavı kendisi yapabilecek ya da başka bir kuruma da yaptırabilecek. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak gerekecek. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak.  
Kurumlar, her sınav dönemi için açılmasını istedikleri uzmanlık öğrencisi kontenjanlarını bağlı oldukları üst kurumlar aracılığıyla Bakanlığa bildirecek. Bakanlık, Tıpta Uzmanlık Kurulunun görüşünü alarak kontenjanları kurum ve program adı belirtmek suretiyle ÖSYM’ye bildirecek. Birden fazla bağlı ana dalı olan yan dallarda uzmanlık öğrencisi kontenjanları, hangi bağlı ana dal veya dallardan uzmanlık öğrencisi alınacağı belirtilerek ilan edilecek.
Eğitim kurumları, program yöneticisi koordinasyonunda yeni başlayan uzmanlık öğrencisine, kuruma adaptasyon için kurumu tanıtıcı bilgiler verip, kanuni sorumlulukları, mesleki gelişimi, iletişim ve deontoloji ile ilgili uyum programları düzenleyecek. Uzmanlık eğitiminin takibi ve değerlendirilmesi Bakanlık tarafından elektronik ağ ortamı kullanılarak kurulan Uzmanlık Eğitimi Takip Sistemi (UETS) çerçevesinde yapılacak. İlgili dalda uzman olmadığı halde 18 Temmuz 2009'dan önce 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre profesör ve doçent unvanını almış olup ilgili dalda eğitim vermeye başlayanların eğitici hakları saklı olacak. Bakanlık tarafından bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde, Uzmanlık Eğitimi Takip Sistemi'ne (UETS) işlerlik kazandırılacak. Bu süre içerisinde eski yönetmelikteki hükümlerin uygulanmasına devam edilecek. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, düzenlemeyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. TUS adaylarının yabancı dil sınavında çok zorlandığını, başarı oranının yüzde 14-15'ler seviyesinde olduğunu ifade eden Şencan, şöyle konuştu:
"Yabancı dil sınavını geçen bilim sınavını garantilemiş gibi oluyordu. Sınavı ÖSYM yapmaya devam edecek ama bir tarafta da bunun Milli Eğitim Bakanlığı gibi başka kuruma yaptırılması veya kendi bakanlığımız tarafından yapılması hakkı da saklı tutulacak. Bunu ilerleyen süreçte görüp karar vereceğiz. Amacımız ihtiyaç duyulduğunda alternatifleri de değerlendirebilmek." Yan dal uzmanlık eğitiminde tez şartının kaldırılmasını da değerlendiren Şencan, "Uzmanlık eğitiminde zaten tez veriliyor. Uluslararası alanda da uygulamalar sadece uzmanlık eğitiminde tez verilmesi şeklinde. Yan dal için bunun gerekli olup olmadığından ziyade uzmanlık eğitimi ve niteliği tartışılmalı diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...